Tivoli heeft "zeer grote zorgen over exploitatie TivoliVredenburg"

Bestuursvoorzitter ontstemd over subsidieverlaging en voornemen RASA toe te voegen

Ingmar Griffioen ,

Tivoli maakt zich "zeer grote zorgen over de financiële exploitatie van TivoliVredenburg", het Utrechtse muziekverzamelgebouw dat in juni 2014 moet openen. Dat laat Tivoli-bestuursvoorzitter Barry de Vos weten vanaf zijn vakantieadres in Sicilië. CDA en VVD stelden kritische vragen aan B&W over exploitatie en programmering. Tivoli deelt die zorgen al geruime tijd. De Vos is ontstemd over de gemeentelijke voornemens om de subsidie vanaf 2017 te verlagen en om wereldmuziekpodium RASA in TivoliVredenburg te laten opgaan.

RTV Utrecht meldde vandaag dat het CDA en VVD zich ernstig zorgen maken over exploitatie en programmering van TivoliVredenburg. De partijen stelden acht vragen aan het College van B&W. Dat er nog geen stichting is "waarin Vredenburg, Tivoli en SJU kunnen samenwerken aan een aansprekende programmering voor de komende seizoenen", zoals het medium stelt, is volgens De Vos pertinent onjuist. "Dat is allemaal heel duidelijk. Er is al jaren een Stichting Muziekpaleis. Ik ben er zelf bestuurslid van en de gemeente maakt ook deel uit van het bestuur. Wethouder Lintmeijer zit als privé-persoon in het bestuur." De Vos benadrukt dat de stichting geen gemeentelijke maar een particulier-private organisatie wordt. Het bestuur zou wel voor de helft bestaan uit mensen van de gemeente, Tivoli neemt de andere helft voor haar rekening.

Dat CDA en VVD naar de exploitatie informeren is volgens De Vos "een hele terechte vraag". Hij omschrijft de exploitatie-opzet als "uiterst krap". "Wij hadden al jarenlang grote zorgen over de de financiële onderbouwing. Nu met de bezuinigingen, de huurverhoging en de subsidieverlaging maken we ons zeer, zeer grote zorgen over de exploitatie." Dat de gemeente TivoliVredenburg vanaf 2017 0,2 miljoen euro (op een totaal van 7,5 miljoen) minder subsidie wil verstrekken, moest De Vos "in de krant lezen". Cultuurwethouder Lintmeijer (GroenLinks) verzekerde 3voor12 zaterdag bij een rondleiding door het gebouw dat de huurverhoging door de gemeente gedekt is. De geplande subsidiekorting van 0,2 miljoen noemde de wethouder "fors". Hij gaf toe dat het allemaal nog spannend is voor de nieuwe organisatie. "Maar ze hebben nog drie jaar de tijd om met een goed verdienmodel te komen."

RASA verliest volgens de plannen in de Voorjaarsnota in 2017 tweederde van de subsidie en Lintmeijer oordeelt dat het wereldmuziekpodium prima kan opgaan in TivoliVredenburg. De wethouder voert daar al gesprekken over. De Vos voelt daar niets voor: "Wij hebben een heel duidelijk contract met de gemeente en die kan daar niet zomaar iets aan veranderen. Ik verwacht ook dat de gemeente zich strikt aan dat contract houdt en ga er niet vanuit dat ze voornemens zijn dat te verbreken."

RTV Utrecht bericht dat "culturele organisaties geen idee hebben of ze voor het seizoen 2014/2015 terecht kunnen in de programmering en tegen welke kosten". CDA en VVD zijn daarom bang voor leegstand in TivoliVredenburg en de "financiële en culturele gevolgen" daarvan voor Utrecht. Onzin, vindt De Vos. "Partijen als Mojo kunnen gewoon contact opnemen met Margriet van Kraats (Tivoli-directeur, red.). Dat weet de gemeente ook."

Bekijk ook het fotoverslag van de rondleiding door het muziekverzamelgebouw. 3voor12 nam vast een kijkje in de Popzaal en de Symfoniezaal, de gerenoveerde oude Vredenburgzaal.