Eefje de Visser speelt nieuw materiaal op Here Comes The Summer

Haar nieuwe album verschijnt voor de clubtour in september

Paul Bijkerk ,

Eefje de Visser komt aan het eind van de zomer met een spiksplinternieuw album. In 2009 nog in de finale van de Grote Prijs en inmiddels zelfs bij onze zuiderburen welbekend, heeft ze na De Koek een opvolger in petto. De in Utrecht woonachtige singer-songwriter gaat dit weekend voor het eerst sinds haar debuutplaat nieuw materiaal vertolken. Ze speelt werk van haar nieuwe album op festival Here Comes The Summer op Vlieland. 3voor12 sprak haar op doorreis naar de Waddeneilanden.

Na haar debuutplaat De Koek ging het Eefje de Visser voor de wind, optredens op diverse festivals en zelfs in België wist ze de harten van muziekliefhebbers te stelen. Toepasselijk spreken we Eefje onderweg naar Vlieland, wat tevens de thematiek van de nieuwe plaat is. "Het is een plaat over weg willen zijn van de plek waar je bent en juist een plek vinden waar je thuis kan komen. Kortom; over onderweg zijn. Dit thema loopt als een rode draad door de plaat. Het heeft wat meer lucht en ruimte, het zal minder compact zijn dan De Koek." Eefje de Visser is inmiddels doorgebroken bij een breder publiek, wat haar leven naar eigen zeggen de laatste twee jaar enorm veranderd heeft.

Succes hebben is iets heel aparts
"Er is zoveel veranderd in mijn leven sinds de plaat De Koek uit is. Die veranderingen in gedachtes zijn ook in het album verwerkt. Vooral hoe ik daarmee omga. Succes hebben is iets heel aparts, iedereen heeft aandacht voor je. Iedereen is met je bezig is. Je leven wordt heel chaotisch, totaal geen structuur of iets in je leven dat van A naar B gaat. Daar moet je zelf mee om zien te gaan. Er is weinig vastigheid en structuur als muzikant, je gaat niet elke dag naar dezelfde werkplek waar je dezelfde mensen ziet. Ik heb wel een manier moeten vinden om mijn werk en mijn sociale leven met elkaar te combineren. Je hebt als muzikant tijd nodig om je volledig op je werk en muziek te storten, en ineens komt er een periode waarin het heel rustig is.

"Dan kom je er achter dat je ook dingen verwaarloosd hebt. De sociale dingen om je heen, bepaalde mensen die je lang niet gezien hebt. Dat is wel hetgeen waar je de houvast uithaalt, voornamelijk de mensen met wie je omgaat. Deze thematiek komt heel abstract terug in de teksten. Dat heeft me de laatste jaren heel erg bezig gehouden. Net als op de Koek staan er best wel vage teksten op, maar ik heb ook wel het idee dat het voor veel mensen herkenbaar kan zijn. "

De liedjes zijn in de loop van de laatste twee jaar geschreven. "Ik heb op een gegeven moment wel een periode nodig gehad om te schrijven. Bij een drukke periode kom ik daar niet aan toe, dat moest ik wel echt inplannen. Er komt waarschijnlijk alweer snel een derde album, omdat er nog wel een hoop liedjes zijn die niet op de tweede plaat uitkomen. Deze liedjes wil ik graag op een plaat uitbrengen. Het heeft ook wel redelijk lang geduurd; het is alweer drie jaar geleden dat De Koek uit kwam. Ik zou niet meer zo lang willen wachten met een nieuw album."

Opnames in het Mirliton Theater
De studio-opnames zijn net afgerond in het Mirliton Theater op Hoog Catharijne in Utrecht. Verdeeld over een periode van drie maanden, zijn er in totaal dertig dagen nodig geweest om het album op te nemen. "Het kleine Mirliton Theater is heel bijzonder geweest, er kunnen maar vijftig mensen binnen. We hebben de muzikanten allemaal naar het theater laten komen om daar alles op te nemen. We hadden wel een strakke planning, zodat hij voor de zomer af was. We hebben nog één opnamedag nodig, en dan begint volgende week het mixen. "

Voor het vorige album heeft Eefje met tweeëntwintig mensen samengewerkt, voor de opvolger is ze voornamelijk met haar band de studio in gedoken. "Ik wilde nu meer eenheid in de liedjes en in de plaat, dus ik heb bewust gekozen om niet met heel veel mensen samen te werken. Het is wel voornamelijk een album geworden met de band waar ik afgelopen twee jaar mee heb gespeeld. Er werken wel een paar andere muzikanten op mee, maar ik heb deze keer veel melodieën zelf ingespeeld. In samenwerking met soundengineer Thomas Koopmans heb ik het album opgenomen."

In september en oktober komt er een clubtour aan en de planning is om voor die tijd de plaat te lanceren. "Het management heeft nu nog tijd voor promotie, videoclips en artwork. En ik heb nu tijd om met andere dingen bezig te zijn, zoals het bedenken van de titel van de nieuwe plaat." Het album komt voor het eerst zowel op vinyl als cd uit.