3voor12 Presenteert… Kraftwerk in het Evoluon in Eindhoven

Speciaal concert in het kader van de Dutch Design Week

Willem van Zeeland ,

Op 17 en 18 oktober 2013 treden electro-pioniers Kraftwerk op in het Evoluon in Eindhoven. Het is niet voor het eerst dat Kraftwerk kiest voor een bijzondere locatie, want eerder traden zij al op met vergelijkbare 3-D shows in New York (Museum of Modern Art) en London (Tate Modern). De shows van Krafwerk in het Evoluon Eindhoven, een locatiekeuze van Kraftwerk’s Ralf Hütter, hebben maar een zeer beperkte capaciteit; per show zijn slechts een kleine 800 kaarten te koop. Giel en Roosmarijn maakten het nieuws vanochtend bekend op 3FM. Het is ruim 8 jaar geleden dat Kraftwerk te zien was in Nederland.

Het Evoluon is een idee van Frits Philips, gebouwd in 1966. Het was een museum van Philips dat jonge mensen moest interesseren voor moderne techniek. Het onderstaande promofilmpje uit 1969 geeft een indruk van hoe het er in die tijd was. Het is een soort Instagram avant la lettre en in een van de comments wordt het zelfs de holy grail for retro lovers genoemd. Het museum, in het karakteristieke, op een vliegende schotel lijkende gebouw, maakte verlies en sloot in 1989.
In het nabijgelegen Philips Natlab werd zowel de audiocassette als de compact disc uitgevonden. Het album Autobahn van Kraftwerk verscheen in 1974 op het Philips platenlabel.

Het optreden van Kraftwerk vindt plaats in het kader van de Dutch Design Week, in samenwerking met de Effenaar en VPRO 3voor12. De voorverkoop start a.s. zaterdag, maar vanavond geeft Roosmarijn Reijmer in 3voor12 Radio al de eerste kaarten weg.