Verkoopstijging vinyl grotendeels te danken aan Record Store Day

NVPI: 115.000 lp's verkocht in 2012

Atze de Vrieze ,

Net als in Engeland en Amerika is ook in Nederland de verkoop van albums op vinyl flink gestegen. Naar schatting 115.000 lp's gingen over de toonbank, zo meldde branchevereniging NVPI vanmorgen in het Radio 6 programma Eerst Jaap! Dat komt neer op een stijging van zo'n 15%. Preciezere cijfers volgen in februari.

De verkoop van vinyl zit al jaren in de lift, in tegenstelling tot de omzet uit cd's, die de laatste tien jaar onophoudelijk daalt. Volgens Wouter Rutten van de NVPI staat die stijging niet op zichzelf. "In verhouding met het aantal inwoners in het Verenigd Koninkrijk is die omzet vergelijkbaar. Dat geldt ook voor de groei." Volgens Rutten is 115.000 een voorlopige schatting, maar zal het uiteindelijke aantal vermoedelijk niet boven de 125.000 uit komen. Hij wijst erop dat het succes van de lp zeer relatief is. "Het succesverhaal doet het altijd erg goed in de media, maar naast de tientallen miljoenen cd's die nog altijd over de toonbank gaan is het natuurlijk niet veel."

Daar komt bij dat een flink deel van die verkoopstijging te danken is aan een enkele dag: Record Store Day. Die speciale feestdag voor de onafhankelijke platenzaken is voornamelijk gericht op vinyl, ook in winkels die normaal (bijna) alleen cd's verkopen. Record Store Day verkocht dit jaar 25.000 speciale producten, tegen 12.000 in 2011. Met dat aantal is Record Store Day in een dag verantwoordelijk voor zo'n twintig procent van de vinylomzet. Dat zijn niet alleen maar vinyl-albums, maar wel voor het overgrote deel. Bij de cijfers van de NVPI zijn wel alleen albums meegeteld. Bijvoorbeeld dance 12 inches blijven zo buiten beschouwing. Toch lijkt wel degelijk sprake van een serieuze trend, met name in de onafhankelijke platenzaken. Een deel van de muziekliefhebbers verkiest kennelijk de imponerende hoezen en de romantiek van de zwarte schijf boven de cd.

Ook qua infrastructuur doet vinyl het goed in Nederland. Met Record Industry in Haarlem is al enkele jaren de grootste vinylperserij van Europa in Nederland gevestigd. Vanaf volgende maand komt daar een klein initiatief bij, genaamd Space War Industries. Het komt uit de koker van Guy Tavares, eigenaar van het Haagse underground elektronicalabel Bunker Records. "Nu Record Industry steeds meer voor de grote labels moet persen, komen kleine labeltjes die mini-oplagen willen verder achter in de rij. Daarom beginnen we nu Space War Industries, in eerste instantie eigenlijk vooral om onze eigen releases te persen. Let wel: het is geen concurrentie voor Record Industry, zij hebben het druk zat. Ik ben hen zeer erkentelijk en zal ook in de toekomst nog steeds dingen bij hen laten persen."