The Mad Trist keert terug op strijdtoneel met tweede album

Na twee jaar stilte brengt Limburgse rockband 8 maart Animals & Acrobats uit bij PIAS

Timo Pisart ,

The Mad Trist keert terug. In 2010 deden de Limburgers met zware gitaren en catchy refreintjes een poging Nederland én buitenland te veroveren. Dat ging aardig, maar in 2011 werd het stil. Na twee jaar is The Mad Trist nu terug, met een nieuwe plaat, twee nieuwe bandleden en een nieuw geluid. "Het wordt wel weer even spannend."

2010 was hét jaar voor The Mad Trist: nadat zij op Noorderslag stonden en hun door Torre Florim (De Staat) geproduceerde debuutalbum via PIAS uitkwam, speelde de zware rockband (we mogen geen stonerrock zeggen) in zo'n beetje elk zichzelf respecterend clubpodium in Nederland en snuffelde The Mad Trist ook al voorzichtig aan het buitenland. Begin 2011 werd het echter alweer stil: de drummer stapte uit de band en een jaar later volgde de bassist. Betekende dat het einde van The Mad Trist? Integendeel, de band is terug: op 8 maart komt hun tweede album Animals & Acrobats uit bij PIAS.

Na afgelopen jaar in de studio te spenderen, is de tweede plaat nu af met wéér zo'n lekker allitererende titel. Animals & Acrobats, gaat hij heten, naar de titeltrack van de plaat. Frontman Arthur von Berg: "Het kan zoveel betekenen, maar het herbergt een strijdtoneel. Het gaat over mensen, dieren, over onszelf. Het is eten of gegeten worden."

Muzikaal hoor je nog steeds de stonerinvloeden en Animals & Acrobats is een logisch vervolg op debuutalbum Pay the Piper, maar volgens gitarist Jan Franzen zijn ze een stapje experimenteler geworden. "Er staat zelfs een blazerssectie op de plaat. We wilden niet telkens dezelfde muzikale oplossingen bedenken, maar gooiden zelfs mellotronpartijen op de plaat en Arthur ging de muziek opbouwen vanuit een beat, zo werd de basis heel dik."

Wrok voor het verlaten van de ex-bandleden koestert Franzen niet: "De drummer Daan Koene stapte uit de band wegens andere prioriteiten. Hij had al vaker laten vallen dat het voor hem een hobby was die hij niet meer kon rijmen met zijn baan. Bassist Luc wilde vervolgens een masterstudie gaan doen waarvoor hij een grote beurs kon krijgen, dat begrepen we helemaal." The Mad Trist vond al gauw vervanging in twee vrienden met wie ze al wekelijks in de kroeg hingen, "en waarom zou je dat niet voortzetten op de clubpodia?"

Animals & Acrobats wordt op 8 maart uitgebracht bij PIAS, de band speelt 29 maart in Ekko, 30 maart in 013, 5 april in de Muziekgieterij, 6 april in Simplon en 19 april in de Metropool. Kijk hieronder de teaser voor het tweede album.