Mysterieuze Amsterdamse act werkt met Damon Albarn, Thundercat en DOOM

One-man-soul-band The Child of Lov buzzt bij NME en Pitchfork

Judith Laanen ,

Niemand weet precies wie Child of Lov is, maar ‘hij’ is wel al gespot door Brits muziekblad NME en de Amerikanen van Pitchfork primeurden recent zijn tweede single ‘Give Me’. De one-man-band met roots in de soul en r&b schijnt uit Amsterdam te komen en blijft graag nog even geheimzinnig. Om het allemaal nog spannender te maken: op zijn eerste langspeler moet een debuut met Damon Albarn en bijdragen van Thundercat en DOOM komen te staan. 3voor12 dook in de internationale blogosphere om erachter te komen wie hij is.

Luistert naar: The Child of Lov. Klinkt als: een beetje Prince, een beetje Jai Paul, wat vroege N.E.R.D. en de funk van James Brown. Maar wie is die gozer eigenlijk? Op de Facebookpagina van The Child of Lov valt te lezen dat hij ‘based in Amsterdam’ is, maar zijn artistieke roots liggen in Atlanta, Verenigde Staten. Verdere wapenfeiten tot nu toe: zijn instrumentarium bestaat uit gitaren, een 'goedkope roze basgitaar, een keyboard, wat zelfgemaakte instrumenten en een hele hoop rauwe vocale harmonieën en een groot hiphophart'.

In het eerste interview met de artiest - in hun nieuwe-bandjes-rubriek Radar - tekent NME op dat Child of Lov 25 jaar oud is en uit Amsterdam komt. Ook zei hij dat hij zich vroeger schaamde en nooit aan mensen durfde te vertellen dat hij muziek maakte. Jarenlang hield hij zijn creaties voor zichzelf. Zijn naam, zo vertelde hij aan NME, is een afkorting van het biologische proces Light-Oxygen-Voltage, het ingrediënt dat planten maken om naar de zon te gaan staan.

Totdat debuutsingle Heal vorige zomer ineens ten tonele verscheen en de internationale muziekblogs Child of Lov oppikten. Zo tikte Stereogum al op dat het rijtje artiesten dat meewerkt aan de eerste langspeler ‘krankzinnig indrukwekkend’ is. We tellen een Damon Albarn (wiens baslijntje op Heal volgens Stereogum ook wel wat weg heeft van Blurs Crazy Beat), DOOM en producer Thundercat (die al met Flying Lotus werkte). Dat valt ook te lezen bij Double Six, het sublabel van Domino waar Child of Lov z'n debuut uit zal brengen.

Pitchfork schrijft over ‘Heal’ dat het nummer een “prominente falsetto heeft, met wat funky gitaarwerk en een stuwende soulbeat.” Op die eerste release staat trouwens ook meteen een remix van Two Inch Punch (Spotify) maar ook een cover van D’Angelo’s One Mo’Gin (Spotify).

In het interview met NME zegt Child of Lov dat de samenwerking met Albarn zijn zelfvertrouwing een enorme boost heeft gegeven. “Als [Albarn] emotioneel wordt ga je je als een echte muzikant voelen.” Ook zegt hij dat hij meer van Gorillaz houdt dan van Blur. Child of Lov heeft verder een duet met Albarn opgenomen dat op zijn aankomende eerste album komt te staan. Er is nog geen datum bekend voor de release. Ook zijn er vooralsnog geen plannen bekend over optredens.

Labelmanager Ingmar van Wijnsberge (V2 Records, dat Domino in Nederland vertegenwoordigt):  "Ik heb hem nog nooit ontmoet, ik heb geen idee wie Child of Lov is. Hij schijnt in drie verschillende Europese steden te wonen: Parijs, Londen en Amsterdam. Maar hij schijnt ook vaak in Amerika te zitten. Het enige dat ik van hem weet is wat er tot nu toe in de pers is verschenen en van het label heb ik begrepen dat het nog even zo blijft."

Op de iTunespagina van het aankomende gelijknamige album staat in ieder geval een geplande datum: 6 mei 2013. De voorlopige tracklijst is als volgt:

1 Call Me Up
2 Heal
3 One Day (feat. Damon Albarn)
4 Living the Circle
5 Give Me
6 Go With the Wind
7 Owl (feat. DOOM)
8 Fly
9 Warrior
10 Give It to the People
11 Baby (Bonus Track)
12 Come Back (Bonus Track)
13 The Blind and Deaf (Bonus Track)

Het album van Child of Lov zal bij Domino Records verschijnen, een releasedatum is nog niet bevestigd.