Festivallitis: het groene zusje van de Zwarte Cross Festivallitis: het groene zusje van de Zwarte Cross

Mañana Mañana biedt duurzaamheid, luilakken en nog net geen hybride motoren

, Timo Pisart

Festivallitis: het groene zusje van de Zwarte Cross

Mañana Mañana biedt duurzaamheid, luilakken en nog net geen hybride motoren

Timo Pisart ,

Het buitenfestivalseizoen is bijna ten einde en we duiken snel maar weer de clubs in, maar Roosmarijn zoekt in 3voor12 Radio nog één keertje naar obscure prachtfestivals. Vanavond belde ze met Mañana Mañana, het groene zusje van de Zwarte Cross waar je gewoon je eigen forelletje kunt vangen én grillen.

Festival: Mañana Mañana

Waar is het: het groener-dan-groene Landgoed Enghuizen te Hummelo, een klein dorpje in de Achterhoek. Toen de organisatoren van de Zwarte Cross voor het eerst 't landgoed en haar bosrijke omgeving zagen, waren ze direct verkocht, zo schijnt het. Sterker nog: ze organiseren al sinds '97 de Zwarte Cross - met jaarlijks zo'n 150.000 bezoekers een van de grootste festivals in Nederland - en kwamen nú voor het eerst in de verleiding om een tweede festival op te zetten: Mañana Mañana.

Wat kun je er horen: In alles wil Mañana Mañana de tegenhanger zijn van de Zwarte Cross. Trekt het motorfestival haar programmering rechtstreeks uit de Achterhoekse modder met veelal viezige rock 'n roll-acts en grotere publiekstrekkers, zijn beleefde kleine zusje heeft onder andere de folkies van Mister and Mississippie op de bill staan. Verder veel akoestische muziek, van Jeroen Kant en Tommy Ebben via Goslink naar Maison du Malheur en volkszanger Armand, en natuurlijk ook Bennie Jolink en The Backcorner Boogie Band. Want inderdaad: het is toch in de Achterhoek.

Beoogde publiek: "Tranquilos amigo's y amigas, mañana mañana", met zo'n slogan kom je een heel eind. Met "het meest relaxte festival van Nederland" ook. In de Hummelose achtertuin hoopt Mañana Mañana luilakken, slampampessen en vooral moderne hippies te verwelkomen op het 'gezellig duurzame' festival. Dat lukt aardig: de camping-tickets zijn reeds uitverkocht en dik driekwart van de dagkaarten is verkocht.

Unique selling point: U hoorde het goed: een duurzaam festival. Hybride motoren hebben ze nog net niet, maar noem Mañana Mañana gerust 'n Groene Zwarte Cross. Je kunt zelf 'n forelletje vangen in de rivier voor op de barbecue, er is een kampvuur en ze recyclen waar mogelijk. Ja, en ze hebben emmerdouches. Ook is publieksparticipatie hartstikke welkom: er staat een piano in een verlaten stukje bos waar je gerust een moppie op kunt spelen en in de tipi kun je zelf plaatjes draaien.

Wat kost het: slechts een tientje per dag, weekendkaarten inclusief camping zijn reeds uitverkocht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12