Junkie XL x Metropole Orkest = Slag om Vrede Junkie XL x Metropole Orkest = Slag om Vrede

Spektakel om 300 jaar Vrede van Utrecht te vieren

, Judith Laanen

Junkie XL x Metropole Orkest = Slag om Vrede

Spektakel om 300 jaar Vrede van Utrecht te vieren

Judith Laanen ,

Op 13 april is het precies driehonderd jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend, een serie verdragen om een einde aan bloedige oorlogen en godsdiensttwisten in Europa te maken. Om dat te vieren maakt Junkie XL samen met het Metropole Orkest het openingsspektakel 'Slag om Vrede' en wel op het dak van de A2-tunnel bij Leidsche Rijn. Roosmarijn Reijmer voelde Tom Holkenborg a.k.a. Junkie XL eens aan de tand over het stuk: “Het wordt een waanzinnige productie!”

Wat wordt het voor concert? “Het is een stuk van anderhalf uur met acteur Frank Lammers. Ik speel zelf ook mee.” Het stuk vertelt het verhaal van de Vrede van Utrecht, met “veel tekst, performances en koren die meezingen.”

En waar gaat die Vrede van Utrecht (voor de liefhebbers, de wiki) ook alweer over? “Long story short: in 1713 is een einde gemaakt aan vele oorlogen die toen tegelijkertijd woedden (Spaanse en Engelse oorlogen, red.). De tijdsperiode is sowieso uniek: de oorlog werd beslecht, Nederland werd gesticht. Het is een interessante periode voor Nederland”, aldus ‘professor’ Holkenborg.

Dan is er nog wat speciaals aan de samenwerking: de locatie. Het stuk wordt opgevoerd op het dak van de A2-tunnel bij Leidsche Rijn Centrum. “Ja, het wordt een waanzinnige productie, waar ik nog niet zoveel over mag zeggen, die moet nog een verrassing blijven. Maar het gaat dus niet alleen om de muziek: er is theater, spektakel, licht.”

Holkenborg is nog met een ander spannend project bezig, hij schrijft namelijk samen met componist Hans Zimmer de muziek voor de nieuwe Superman-film, Man of Steel. Drie keer raden wie zich er ook weer tegen aan heeft zitten bemoeien: niemand minder dan Neptunerd Pharrell Williams. Holkenborg: “Ik heb allemaal ritmes bedacht en die hebben we met de twaalf beste drummers van Los Angeles opgenomen. Pharrell drumt ook en werkt vaker met Zimmer samen, dus die was er ook. Maar we hadden ook, Jim Keltner (drummer van Bob Dylan, red.), en de drummer van Tool. Kortom: een breed gezelschap van toonaangevende drummers.” De film moet in juni in de bioscopen gaan draaien.

Slag om Vrede: schrijf zaterdag 13 april 2013 maar vast in je agenda, want dan kun je gratis en voor niets naar het dak van de A2-tunnel bij Utrecht om Tom Holkenborg live met het orkest in actie te zien.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12