Tim Knol begint eigen platenlabel en garagerock-band

Eerste release van zij-project The Miseries op 1 september

Tim Schakel ,

Tim Knol maakt op de website van Tender Records bekend dat hij een nieuw label gestart is. Hij wil muziek uitbrengen op vinyl en mikt op acts, die vergeten zijn of niemand nog kent. Het is de bedoeling dat diverse 7”, 10” of 12” platen uitgebracht worden per jaar. De single Cracking Up van zijn zij-project The Miseries is de eerste van de reeks. Het garagerock nummer zal voor het eerst te koop zijn tijdens de onafhankelijke labelmarkt op 1 september in de Tolhuistuin (Amsterdam), meldt Tender Records op hun website. Ondertussen werkt Tim Knol ook nog aan zijn derde plaat, die gewoon op Excelsior Recordings verschijnt.

Het plan om eigen label te beginnen lag al een tijd klaar. “Dit plan heb ik al ongeveer een jaar. De reden is dat ik een vinylfanaat ben en graag onbekende muziek wil delen met mensen”, vertelt Tim. De songwriter wil zich graag inzetten voor nieuw talent. Met het releasen van singles hoopt hij dit te bewerkstelligen. “Ik zie dit project als een fysiek radiostation. Hopelijk gaan mensen hiervoor naar de winkel en wordt nieuw talent ontdekt. De singles zijn vooral bedoeld om muziekliefhebbers te triggeren.” Het is Tim niet te doen om het geld. Hij investeert namelijk zijn eigen geld in dit project. “Het was nu het juiste moment om het te doen. Ik hoop dat ik quitte kan draaien, maar ik hoop vooral dat de artiesten er ook wat aan zullen verdienen.”

Maar waarom precies vinyl? “Ik word telkens weer verliefd op een singletje. Het artwork bijvoorbeeld is een reden. In het huidige digitale tijdperk is daar toch minder aandacht voor, terwijl je prachtige hoezen van vinyl hebt en dat is gewoon tof om te hebben”, aldus Tim. Buiten dat merkt hij op dat het geluid veel beter is. “Ook heeft vinyl meer nostalgische waarde, dan bijvoorbeeld een cd. Ik ga er echt voor zitten en luister de plaat van begin tot einde. In Spotify merk ik bijvoorbeeld, dat ik snel doorskip.” Om die redenen denkt Tim Knol dat vinyl nooit zal verdwijnen uit de winkels. Ondanks dat hij zijn eigen label begint blijft hij nog steeds onder contract bij Excelsior Recordings. “Ik ben daar harstikke tevreden en zij helpen mij ook met dit project. Zij zorgen ervoor dat de singles uiteindelijk in de winkels belanden en hebben mij voor honderd procent gesteund”, zegt Tim.

The Miseries
De eerste release van het label zal een nummer zijn van een zij-project van Tim. Het idee om een garagerock band te beginnen ontstond in de kroeg. “We waren aardig dronken. Een dag later zaten we in de studio en hebben we een aantal nummers opgenomen. Het hele idee van de band is ontstaan uit liefde voor de punk.” Het nummer Cracking Up van The Miseries wordt volgende maand uitgebracht en gaat over het gebruik van verdovende middelen op feestjes. “Gewoon van het padje af zijn. Dit kan door middel van drugs of alcohol. Het gaat om de ervaring, die je perspectief compleet verandert. Meeste punknummers zijn politiek beladen, maar dat is hier niet het geval. “Misschien dat ik me in de toekomst daaraan waag.” De Tim Knol fans zijn gewaarschuwd, want het werk van The Miseries is compleet anders dan zijn solowerk. “Het is harder en energieker. De gitaren zijn wild en ik zing op een manier, die je niet gewend bent van mij”, aldus Tim.

Nieuwe plaat
Er zijn nog geen plannen voor een langspeler van The Miseries. Ze doen het rustig aan, want Tim Knol heeft het namelijk ook druk met zijn derde soloplaat. Het is de bedoeling dat de plaat in augustus/september af is. Wanneer die uit moet komen is echter nog niet bekend. Maar ook de nieuwe muziek van Tim Knol zal iets anders klinken dan normaal. “Vooral qua sound. Dit komt, doordat ik nieuwe bandleden heb.” Onder andere toetsenist Matthijs van Duijvenbode is vervangen. Hij is te druk bezig met Douwe Bob, maar er is geen wrok. “We begrijpen elkaar goed en bovendien levert het ook iets positiefs op. Na drie jaar met dezelfde band werkt een nieuwe bezetting verfrissend.” 

Luister hieronder naar de eerste single van The Miseries