Tien tips voor Record Store Day 2013 Tien tips voor Record Store Day 2013

Met o.a. GZA, Bowie, The Flaming Lips en black metal op wit vinyl

, Timo Pisart

Tien tips voor Record Store Day 2013

Met o.a. GZA, Bowie, The Flaming Lips en black metal op wit vinyl

Timo Pisart ,

Zaterdag 20 april staan wereldwijd de platenzaken in het zonnetje met Record Store Day. Er liggen in Nederland zo'n 360 bijzondere en exclusieve releases in de onafhankelijke platenzaken, meestal in kleine aantallen. Wij vissen alvast de krenten uit de pap en zetten de meest interessante plakken vinyl op een rijtje.

-Trouble in Mind four-way split:
Oe la la, een heuse "four way cover split" uit de Troubles in Mind-stal voor liefhebbers van de betere psychrock. Onze eigen Jacco Gardner covert Always On My Mind van Billy Nichols, MMOSS neemt The Everly Brothers onder handen, Maston herinterpreteert I Go to Sleep van The Kinks en The Resonars doet Fairport Convention's It's Alright Ma, It's Only Witchcraft.

-Jungle By Night & the Gaslamp Killer - Brass Sabbath
Wat een onwaarschijnlijke samenwerking: Neerlands afrobeattrots Jungle By Night dook de studio in met niemand minder dan de excentrieke baardige dj The Gaslamp Killer, voor een tweetal Black Sabbath-covers op deze bijzondere 7". Het is een behoorlijk spacey plaatje geworden.

-David Bowie
Dacht je dat David Bowie wel klaar was met het maken van nieuwe muziek? Integendeel: tien jaar na zijn tegenvallende Reality is hij terug met het tere The Next Day. Speciaal voor Record Store Day worden The Stars (Are Out Tonight) en Where Are We Now? samen op een 7" geperst. Voor de echte Bowie-fetisjist is er meer moois op RSD: zijn EP 1965! wordt ook op vinyl uitgebracht, evenals een speciale speciale Drive-In Saturday-picture disc.

-Brian Eno, Nicolas Jaar en Grizzly Bear
Een verband van jewelste: Brian Eno, Nicolas Jaar en Grizzly Bear slaan de handen in elkaar voor een limited edition 12" met Jaar-remixen van Lux (van Eno) en Sleeping Ute van Grizzly Bear.

-Cassette Burger Records (mixtape met Favorite Burger Cuts)
Doet Burger Records een belletje rinkelen? Het kleine Amerikaanse Do-It-Yourself-label haalde ons eigen traumahelikopter al naar de VS. Hun handelsmerk? Ze brengen hun releases alleen maar uit op cassettebandjes. Voor Record Store Day dus ook geen vinyl maar een heuse muziekcassette-mixtape met hun favoriete muziek.

-Black metal op wit vinyl
Het klinkt als een grap, maar is de waarheid: speciaal voor Record Store Day komen een drietal klassieke black metal-releases uit op wit vinyl. Wat dacht u van Venom met Black Metal, Burzum met Det Som Engang en Hvs Lyset Tar? Bent u als metalhead meer into paars of rood? Check dan de heruitgebrachte LP's van Mayhem.

-The Flaming Lips - Zaireeka 4-dubbel LP
Opnieuw geremasterd voor RSD: Zaireeka van Flaming Lips. Inderdaad: vier verschillend gekleurde plakken die je precies tegelijkertijd aan moet zetten om "het effect te creëren van een overweldigende live ervaring". Laten we wel wezen: dat is vrijwel onmogelijk te doen, maar ook het prachtige artwork van deze boxset is het meer dan waard om in huis te halen.

-GZA - Liquid Swords Chessbox
Wu-Tang-genie GZA bracht in '95 een ware hiphopklassieker uit in de vorm van Liquid Swords, geïnspireerd door kung-fu, Oosterse filosofie en, jawel, schaken. Voor RSD wordt het viertal platen dus vergezeld van een bijzondere schaakset.

-Nick Cave - Animal X
Had het stemmige album Push the Sky Away van jou wel wat langer mogen duren? Zie hier de 7" picture disc Animal X, een outtake van de laatste plaat van Nick Cave die nu alsnog het levenslicht mag zien.

-Side by Side:
Bovenaan de meeste verlanglijstjes prijkt toch het mysterieuze zwarte vinyl met slechts een vraagteken: ieder jaar brengt RSD een plak uit waarvan mysterieus blijft wat erop staat, totdat je 'm op je platenspeler legt. Vorig jaar was het een split van Otis Redding en Aretha Franklin, beiden met Respect, dit jaar is de Warner-catalogus doorzocht.

3voor12 Radio-dj Roosmarijn Reijmer zette voor Record Store Day ook haar favoriete releases op een rij. Haar keuze vind je hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12