Dope D.O.D. brandt huizen plat en snijdt adamsappels door op ambitieus dubbelalbum Dope D.O.D. brandt huizen plat en snijdt adamsappels door op ambitieus dubbelalbum

Da Roach staat nu op de Luisterpaal met features van hiphoplegendes Redman, Onyx, Kool Keith en Sean Price

, Timo Pisart

Dope D.O.D. brandt huizen plat en snijdt adamsappels door op ambitieus dubbelalbum

Da Roach staat nu op de Luisterpaal met features van hiphoplegendes Redman, Onyx, Kool Keith en Sean Price

Timo Pisart ,

Na de hele wereld over te zijn gevlogen voor tours met Limp Bizkit en Korn is het Groningse Dope D.O.D. nu terug met album nummer twee: Da Roach, een ambitieus dubbelalbum vol horrorcore, dubstep en hardcore hiphop met features van o.a. Redman, Onyx, Kool Keith en Sean Price. "We werken nu samen met de mensen die de foundation hebben gelegd voor onze muziek."

Platbranden van huizen, het doorsnijden van adamsappels met kapotgeslagen flessen en natúúrlijk ook hersenen-nuttigende wormen: zo'n anderhalf uur duurt het donkere Da Roach, het tweede album van horrorrappers Dope D.O.D., dat morgen uitkomt en vanaf nu te luisteren is op de Luisterpaal. Het is een plaat geworden met de duistere hiphop en zwaardere dubstep waarmee Dope D.O.D. internationaal doorbrak, dankzij debuutalbum Branded, maar waar af en toe ook wordt geflirt met oldskool hiphop.

"We hadden niet gepland om een dubbelalbum te maken", vertelt MC Dopey Rotten, "maar uiteindelijk hadden we achttien tracks die samen een verhaal vertellen. Het paste gewoon niet op één schijf, het was geen optie om erin te gaan knippen of er nummers uit te halen." Waarom zo'n gigantisch werk opdragen aan het kleine ongedierte, de kakkerlak? "Een kakkerlak is niet kapot te krijgen en overleeft zelfs een nuclear blast. Zo zien we onze muziek ook: die zal nog lang ronddwalen nadat we er zelf niet meer zijn."

The Big Lebowski
Dopey is goedgemutst, hij speelde gisteren met hiphop-helden van weleer ONYX in Patronaat. "Het was een beetje laat geworden, maar was heel tof en een eer om met zulke grote namen te spelen. Priceless." ONYX is één van de vele features die Da Roach kent. Zo doet ook de 49-jarige Kool Keith, een van de grondleggers van de horrorcore, mee op de plaat. Dopey: "Yeah, Dr. Octagon [het alterego van Kool Keith, red.]. Ik luisterde vroeger veel horrorcore, van Eminem in zijn begindagen tot Dr. Octagon."

De behoorlijk beeldende tracks putten vooral ook inspiratie uit films. Zo begint Brainworms met een quote uit de horrorfilm Brain Damage en kijkt Dope D.O.D. regelmatig films in de tourbussen. "Skits en Jay zijn echt moviefreaks, ze zijn up-to-date en ze trekken me erin mee." Komisch genoeg is dé film die Dopey is bijgebleven geen horror, maar de klassieke stonerfilm The Big Lebowski. "Ja, serieus. Je begint nu te lachen - en terecht - maar ik meen het. Een jaar of twee geleden waren we op tour door Rusland, en toen zijn we met z'n allen gaan zitten. Ik dacht achteraf: 'Ik ben zo blij dat ik 'm heb gezien, het is een classic.' Je moet weten, we houden natuurlijk van horror en donkere shit, maar onze smaak is veel breder."

Manische fans
In Nederland is Dope D.O.D. nog altijd geen act die de grote clubs uitverkoopt, maar in het buitenland is dat wel anders. Ze deden tours met Korn en Limp Bizkit, maar ook op eigen houtje gaat Dope D.O.D. hard. In Frankrijk zijn ze wellicht het grootst: ze spelen daar veelal uitverkochte shows voor zo'n duizend tot een paar duizend man. Als Dopey er zijn gezicht laat zien voor de show wordt hij bestookt door juichende fans en tijdens de optredens gooit het publiek nogal eens wiet op het podium. Dopey grinnikt: "Ja, dat komt regelmatig voor, ja. Al sinds What Happened uitkwam werden we goed opgepikt in Frankrijk. Er is daar een hele goede underground en ze zijn behoorlijk starstruck, af en toe. In Nederland zijn mensen wat nuchterder."

Geldt die nuchtere geest ook voor Dopey? "Nee, ik ben wel eens starstruck geweest: de eerste keer dat ik Fred Durst sprak, bijvoorbeeld. Ik zag die gast op The Box toen ik tiener was. En dat Redman, Onyx en Sean Price op onze plaat staan is te gek. We kwamen Redman tegen op een festival, en hij wist gewoon wie we waren. Zelfde voor Onyx: 'Oh, jullie zijn Dope D.O.D.? We know who you are.' We zijn ontzettend trots. We werken nu samen met de mensen die de foundation hebben gebouwd, waar wij verder op borduren."

Da Roach staat nu op de Luisterpaal en wordt morgen in eigen beheer uitgebracht in samenwerking met Rough Trade.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12