Pinkpop na pensioen Jan Smeets (68) van LiveNation Pinkpop na pensioen Jan Smeets (68) van LiveNation

Smeets: "Zo lang ik niet tegen een boom rijd, staat mijn naam eronder"

, Ingmar Griffioen

Pinkpop na pensioen Jan Smeets (68) van LiveNation

Smeets: "Zo lang ik niet tegen een boom rijd, staat mijn naam eronder"

Ingmar Griffioen ,

LiveNation heeft de banden met Pinkpop aangehaald met oog op het pensioen van festivaldirecteur Jan Smeets, die naar eigen zeggen "niet het eeuwige leven heeft". Wanneer Smeets met pensioen gaat is niet bekend, wel dat Mojo-moederbedrijf LiveNation er rekening mee houdt: "We hebben onze langlopende relatie met Pinkpop en Jan Smeets geformaliseerd, om de toekomst van het festival veilig te stellen na Jans pensioen." Smeets bevestigt: "Omdat ik steeds ouder word, werd het noodzakelijk om dat op papier te zetten. Het voortbestaan is verzekerd, dát heb ik nu geregeld." Voorlopig verandert er niks, benadrukt de Limburger. "Zo lang ik niet tegen een boom rijd, staat mijn naam onder de persberichten."

Sinds 1985 afspraak met Mojo-oprichter Leon Ramakers
Een belangrijke indicatie van de veranderde relatie staat in de jaarcijfers van LiveNation over 2012: daar staat Festivals Limburg BV -  de bedrijfsnaam van Pinkpop - in de lijst met subsidiaries, wat letterlijk dochteronderneming betekent. Niet zo vreemd, vindt Smeets. "Ik heb al sinds 1985 een afspraak met Mojo en Mojo is al heel lang geleden verkocht aan LiveNation." Die afspraak maakte Mister Pinkpop met Mojo-oprichter Leon Ramakers "op de blauwe ogen", oftewel: in goed vertrouwen en zonder iets op papier.

Met het oog op het afzwaaien van de nu 68-jarige Smeets zijn die afspraken geformaliseerd, wat er feitelijk op neerkomt dat Pinkpop na het pensioen van de directeur eigendom van LiveNation is. De afspraken gelden niet voor Pinkpop Classic, Bluesrock in Tegelen, Breakfest, Kunstbende Limburg en andere pop- en theateractiviteiten (Smeets doet bijvoorbeeld al 25 jaar management en boekingen voor Urbanus) die onder Buro Pinkpop vallen. Het is niet bekend hoeveel geld er gemoeid is met de deal. Smeets en LiveNation zeggen over de inhoud van de afspraken geen mededelingen te doen.

Smeets realistisch over pensionering
Negen weken voor aanvang is Smeets bijzonder druk met wat zijn 44e Pinkpop-editie moet worden. Waar hij voorheen stelde 'in het Pinkpop-harnas te zullen sterven', toont hij zich nu voor het eerst openlijk realistisch over de mogelijkheid tot pensionering. "Ik kan natuurlijk een keer tegen een boom rijden." Zijn overlijden "gaat toch een keer gebeuren, het eeuwige leven heeft niemand. Daarom is het goed dat als je iets bent begonnen en dat 43 jaar gedaan hebt, dat de toekomst verzekerd is."

Betekenen de nieuwe afspraken dat u - cru gezegd - eerst moet overlijden voor er aan opvolging gedacht wordt?
"Daar komt het kort door de bocht wel op neer. Daarnaast kan ik ook eerder zeggen: 'ik kan het niet opbrengen en doe het niet meer'. De handdoek in de ring gooien, kan ook. Als ik morgen stop, stop ik."

Kunt u zich dat voorstellen, dat u op een gegeven moment moet stoppen? Voor uw gezondheid bijvoorbeeld?
"Op dit moment, zoals ik hier nu zit op mijn kantoor, kan ik me dat niet voorstellen. Maar ik heb tien jaar geleden een hartprobleem gekregen en nog een virus opgelopen. Wie weet wat je morgen oploopt? Er kan van alles gebeuren in het leven. Zeg nooit 'nooit'. Maar bij leven en welzijn gaat alles gewoon door."

Heeft u afspraken gemaakt over of de identiteit van het festival onder LiveNation hetzelfde blijft?
"Dat is allemaal goed geregeld. Wat er sinds 1985 op de blauwe ogen afgesproken is, is nu geformaliseerd. Alles blijft verder hetzelfde, behalve dat er nu een handtekening onder staat. Maar dat kan ik wel leuk vastgelegd hebben, wat er na mijn dood gebeurt dat weet je nooit. Of het in werkelijkheid zo gebeurt als ik er niet meer ben, dat is een ander verhaal. Er kan een natuurramp gebeuren en dan wijzigen die plannen toch. Je kan de geschiedenis niet bepalen, dat kan niemand."

Theoretisch zouden zij dan naam en logo kunnen veranderen of het festival verplaatsen?
"Nee een andere naam of logo is helemaal niet aan de orde. Ik heb het over de overheid. Je moet voor een hele hoop dingen vergunningen hebben. Als je als bedrijf geen vergunning meer hebt, dan houdt alles op. Daar kun je wel tegen in beroep gaan, maar je hebt het in dit land niet overal altijd voor het zeggen."

Smeets resumeert: "Het voortbestaan is verzekerd en dat is het belangrijkste. Niets aan de hand. Alles gaat gewoon verder, tot de zon niet meer schijnt. Ik was de baas, ik ben de baas en ik blijf de baas."

LiveNation: "Pinkpop belangrijke aanwinst"

LiveNation beschouwt Pinkpop als "een belangrijke aanwinst", volgens een Engelse woordvoerder: "LiveNation beschouwt zijn langdurige relatie met Pinkpop, een van de oudste en meest succesvolle festivals in de wereld, als een belangrijke aanwinst. We kijken voor deze editie uit naar een erg opwindend festival, met acts als Green Day, Kings of Leon en The Killers."

Pinkpop maakte vandaag de blokkenschema's bekend. Je vindt ze in onze Hooikoorts.

Andere Nederlandse vermeldingen in het jaarverslag van LiveNation zijn Amsterdam Music Dome Exploitatie BV Netherlands (Ziggo Dome), Black Box Arnhem, Brand New Live, B.V. Exploitatiemaatschappij GelreDome, Holland Event Marketing, Mojo Concerts, Mojo Theater, The Event Support Company BV, The Security Company Utrecht en Ticket Service Nederland.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12