#PP13: Bastille breekt los uit te kleine tent

Invaller zet nu ook stevige stap naar het Europese vasteland

Tekst: Ingmar Griffioen, foto's Bart Notermans ,

Bastille mag dan als invaller op Pinkpop staan, in eigen land zijn de Britten bijzonder groot. Gisteren stonden ze nog op het hoofdpodium van het Isle Of Wight festival voor zo'n 90.000 man en ze wonnen net de Spotify Emerge contest voor aanstormend talent. Sterkste troef Pompeii is dan ook al ruim 24 miljoen keer beluisterd op de muziekdienst. Gevalletje neus in de boter voor Pinkpop die invalbeurt, zou je zeggen.

MUZIEK:
Bastille is van solo-project van Dan Smith uitgegroeid tot band. Na een serie EP's en twee mixtapes verscheen in februari dit jaar het debuutalbum Bad Blood, met naast het titelnummer singles als Overjoyed en Pompeii. Producer Smith maakte vroeger songs met Nick Littlemore van Empire of the Sun en kan dat op eigen kracht ook prima. De filmische muziek bevat delen elektronica, folk, beats, indie en pop en is vooral lichtvoetig en dansbaar, met een donker tintje. Begin dit jaar startten ze de continentale verovering op Eurosonic en ook op SXSW sprongen ze eruit.

PLUS:
De tent is helemaal volgelopen in afwachting van invaller Bastille en blijft tot het eind gevuld, klappend en dansend. Met tweede single Bad Blood openen de Britten sterk en met het elektronisch gedreven Overjoyed, waarin ze voor het eerst de (bas-) gitaar verruilen voor nog meer toetsen, veroveren ze veel harten. Werkelijk alle nummers, de meeste vrij kort en puntig, zitten goed in elkaar. Zo ook Poet (van de Pompeii single) met fluitende bandleden. Dan Smith legt veel emotie in zijn stem en is eigenlijk een singersoftwriter met elektronische band, maar dat pakt fijn uit omdat hij het weet te verpakken in slimme, up-tempo songs als het meeslepende Icarus en de meer conventionele vroege single Laura Palmer. Ook Things We Lost in the Fire (let op die samenzang) en de synthpoppende single Flaws overtuigen en dan bewaren ze het beste voor het laatst: Pompeii (hier live in SXSW-sessie bij 3voor12 Radio te zien).

MIN:
Wat is dat toch met die bands die Δ adopeteren? 30 Seconds To Mars, Alt-J en nu ook Bastille. In het begin - als het publiek nog wat afwachtend reageert, ziet het springen en oppeppen van Smith er wat geforceerd uit.  

CONCLUSIE:
Heel knap om met één album op zak een set van een uur te vullen met dermate sterk materiaal, dat we geen vuller kunnen noteren. Bastille heeft al 10 songs voor het nieuwe album geschreven, zo vertelde frontman Dan Smith aan NME. Beetje jammer dat ze er daar niet één van gespeeld hebben vandaag, maar niettemin goed nieuws. Eerst nog dit jaar op het puike debuutalbum touren, dan een goede opvolger droppen en Bastille zit voorlopig gebeiteld.

CIJFER:
8