#PP13: Lianne La Havas krijgt biertent muisstil

Soulfolk met het hart op de tong

Door Paul Bijkerk, foto's Bart Notermans ,

De bijzonder mooie Lianne La Havas mag vanmiddag aantreden op het Brand Bier Stage. In een goed gevulde tent mag de Engelse soul/folkzangeres Pinkpop laten zien wat ze in huis heeft. Vorig jaar bewees ze op Lowlands, op het kleine podium Lima, dat ze op festivals mensen naar adem kan laten snakken. Vanavond krijgt ze ook de festivalgangers op Pinkpop muisstil.

CONCERT: 
Lianne La Havas, Pinkpop Brand Bier stage, zondag 16 juni 2013

MUZIEK:
De 23-jargie Engelse singer-songwriter met Griekse en Jamaicaanse roots maakt een mix van folk, pop en nu-soul. In 2012 behoorde ze tot de top 15 van BBC Sound of the Year. Muzikaal groeide ze op met muziek van onder anderen Erykah Badu en Jill Scott.  Vanavond staat ze met haar vijfkoppige band op het Brand Bier podium. 

PLUS:
La Havas komt in haar sierlijke industriële jurkje en hoge hakken het podium op. Ze houdt haar gitaar op elegante wijze bijna verticaal beet. Ze bedankt met haar Britse accent het publiek voor de komst naar haar optreden. Ze start het nummer 'No Room For Doubt' waarbij ze direct met haar stem een bijzondere hoogte weet te bereiken, er is geen valse noot te bekennen. De hoge uithalen, die bijna fluisterend worden gezongen, worden door het publiek met luid applaus ontvangen. Wanneer La Havas een cover van Radioheads 'Weird Fishes' speelt, weet ze een gehypnotiseerd publiek muisstil te krijgen. Wat een prachtige versie. Voor het het intro van 'Au Cinema' wordt een bijzondere mashup gespeeld: de bassist start met de baslijnen van Stevie Wonders 'Master Blaster (Jammin)', de klassieker wordt al snel omgezet in de teksten en melodieën van La Havas' eigen nummer. 

 

MIN:
Je staat toch op een festival, dus denk je dat het publiek af en toe opgezweept moet worden. Voor dit optreden was het niet nodig, maar in het begin probeerde de toetsenist toch tevergeefs wat handgeklap uit het publiek te krijgen.    

CONCLUSIE:
Lianne La Havas bewijst opnieuw dat ze met haar prachtige stem en gitaarspel uniek is in de categorie vrouwelijke soulfolksinger-songwriters. Ze verdient een groter podium, zolang de intimiteit - die juist de kracht is in de bijna fluisterende liedjes - maar niet verdwijnt. Bijzonder knap dat La Havas schijnbaar moeiteloos, ontspannen en met het hart op de tong zo'n groot publiek van begin tot eind weet te boeien. Een parel op Pinkpop.

CIJFER:
8