The Opposites: "Alle vrouwen zijn hoeren, of ze er nou geld voor vragen of niet"

Het hiphopduo over slapeloze nachten, seks, de beste feestjes en wat hun moeders er eigenlijk van vinden

Timo Pisart ,

Ooit werden ze verguisd om hun slappe humor en vrouwonvriendelijke teksten, geroemd om superaanstekelijke hiphoptracks als Broodje Bakpao en Dom, Lomp en Famous. En eigenlijk is er in tien jaar tijd niet zoveel veranderd. The Opposites zijn terug met album nummer vier (bomvol hits!), en hoewel Willy en Big2 inderdaad íets volwassener en beleefder zijn geworden, zijn ze diep vanbinnen nog altijd die kwajongens van weleer. "Stel dat je vier bent, en je hebt een compleet fucking pretpark voor jezelf? Natuurlijk ga je dan op zoek naar het uiterste."

 "Iedereen is natuurlijk op zoek naar de ware liefde", aldus Twan van Steenhoven, alias Big2. Zijn partner in crime, Willem de Bruin (Wimpie), valt hem bij: "Maar ja, uiteindelijk blijkt telkens dat alle vrouwen kankerdom zijn." Luid gebrul en gelach. "Shit, dit interview gaat op papier toch voor geen meter overkomen? Vermeld wel overal bij dat we geintje zeggen, hè?" Staat genoteerd. Willy en Big2 zijn terug van nooit weggeweest. Tien jaar na hun doorbraak zitten The Opposites met zijn tweeën aan tafel, en nog altijd grinniken ze om elkaars (en hun eigen) brutale, flauwe en scherpe grappen. Slapeloze Nachten, album nummer vier, gaat niet alleen over wakkerliggen van het getwijfel en gepieker "of het wel goed genoeg is", of midden in de nacht langs het huis van je ex lopen met het verlangen haar te zien. Die slapeloze nachten zijn er óók van het knallen in de club en "keihard de hele nacht een bloedgeil wijf palen". Vanzelfsprekend.

Maar toegegeven, het duo is weer een stapje wijzer en ouder geworden. Het is niet meer iedere dag tot in de ochtend feesten voor de twee. Sterker nog, vertelt Willem op deze namiddag, een dag nadat ze de 3FM Award voor beste hiphopact wonnen: "Ik lag vannacht al om 2 uur op bed. Meestal slaap ik tegenwoordig tussen 11 a 12 uur 's avonds, en sta ik vroeg op om éérst even tijd voor mezelf te hebben. Ik wil trainen, ontbijten en wakker worden voordat ik belangrijke afspraken heb. Daar word ik rustig van." Twan leeft een tikkeltje ongezonder, maar niet té. "Ik hou het redelijk binnen de perken. 's Nachts kom ik toch thuis bij mijn kat. Baco, heet hij. Van mijn ex, maar ik moest hem houden."

Huisje-boompje-beesje?

 Dubbelalbum Succes / Ik ben Twan was "compleet polsdoorsnijdende muziek", aldus Willem. "Nu hebben we de verantwoording voor onszelf genomen, we hebben minder frustraties, en een soort rationeel relativerend vermogen ontwikkeld om naar de situatie te kijken." Twan: "We zijn minder destructief geworden, we zijn geen gasten meer die tracks maken voor de veertienjarige jongetjes. Vroeger wáren we die gastjes."

Wacht eens even, denkt u nu waarschijnlijk, The Opposites aan de huisje-boompje-beestje? Het valt alleszins mee. Luister daarvoor vooral dat nieuwe album. Wat een plaat, doorspekt met hitsingles. U kende Sukkel voor de Liefde, Slapeloze Nachten en Hey dj al, nu is daar nummer vier Thunder (een clubhit in wording): een ode aan "Thunderdome, de stempel van onze generatie", en de gabbercultuur van met z'n duizenden gezamenlijk uit je bol gaan. Hij is geproduceerd door Yellow Claw, met naast die ouderwetse hardcorebeat ook een snufje trap en een videoclip met afbrandende auto's. Of neem Held, een track met Sef over die veteraan, een man van in de vijftig die nog altijd alle feestjes afstruint en nog op de dansvloer te vinden is als er niemand anders meer over is. Twan: "Het is die man die zijn legacy vindt in de club, die er oud wordt en er for life blijft strijden. Het is iemand die zijn plaatje helemaal uitzingt. Dat is ook wel zielig, maar heeft iets heel nobels. We applaudiseren voor die figuur."

Zijn jullie 's middags weleens met een kater en die angst wakkergeworden: "Shit, er is een kans dat ik daar zelf in ga veranderen?"
Twan: "Nee. Vroeger wel, maar nu pakken we ons leven echt aan. Als er iets kut gaat in je leven, of dat nou op persoonlijk vlak of je carrière is, kun je dat aanpakken. Je moet er gewoon aan werken."
Willem: "We hebben veel te veel ambitie."
Twan: "Da's het leven, hè? Het zit vol met obstakels. Je kunt jezelf gemakkelijk laten verneuken door alles op zijn beloop te laten."
Willem: "Mensen vergeten weleens dat we náást The Opposites ook gewoon mensen zijn, met onzekerheden."
Twan: "Ja, 99% van de tijd staan we niet op het podium, hè? Na zo'n award ga ik weer naar huis om in m'n eentje op de bank te zitten, nou ja, met Baco."
Willem: "Natuurlijk genieten we van alles wat erbij komt, maar we zijn wél nuchter. Niet dat we, omdat we The Opposites zijn, overal mee wegkomen."

Nee? Denk je dat nooit?
Willem: "Ja, natuurlijk wel. We zien onszelf niet zo, maar soms is het leuk om het wél over the top te doen. Moet je voorstellen hoe dat is: je bent met je vrienden op de feestjes en krijgt alle bandjes, waarmee je óveral binnenkomt en je alles mag doen? Dat is toch een jongensdroom? Stel dat je vier bent, en je hebt een compleet fucking pretpark voor jezelf? Je mag in élke attractie die je wilt. Man, dat is toch fantastisch? Natuurlijk ga je dan ook wel zoeken naar het uiterste, en de grens verleggen."

Zo was daar die ene avond die eindigde in de Chicago Social Club "a.k.a. de kankersoos a.k.a. het rioolputje", lacht Twan. "Alle remmen gingen los, we hebben de boel lekker gezellig afgebroken, gesloopt." Willem weet precies over welke dag Twan het heeft. De eigenaar keek later de beelden terug van de bewakingscamera en vroeg zich af: "Waarom stond jij ineens achter de bar? Waarom stond hij óp de bar?" "Dat was chaos. Fantastisch, toch?"

Jullie staan niet alleen bekend als party people, maar vooral ook als vrouwenverslinders.
Twan: "Eigenlijk heb ik iedere nacht tien mannen om me heen." Stilte. "Geintje!" Vervolgens: "Vrouwen, dat is toch waar het leven om draait?"
Willem: "Dat is toch mooi? Seks, en weet ik veel? Gasten onder elkaar, dat gaat altijd over vrouwen en over neuken."
 
Jullie zingen erover en scheppen erover op, is seks nou dagelijkse realiteit voor jullie? Hoeveel bedpartners hebben jullie gehad?
Willem: "Ik denk dat we je dat antwoord maar verschuldigd laten. Voor sommigen zal het zwaar tegenvallen, voor anderen niet."
Twan: "Het is niet zo dat we iedere dag tien hoeren aan het palen zijn."
 
Dat zou ook maar duur zijn, toch?
Willem begint te schateren: "Volgens mij begrijp je het niet helemaal. Alle vrouwen zijn kankerhoeren, of ze er nou geld voor vragen of niet."
Twan: "Inclusief onze moeders!"
Gezamenlijk: "GEINTJE!"
 
Nu jullie er toch over beginnen, wat vinden jullie moeders daar eigenlijk van?
Twan: "Nou ja, in de muziek zijn we niet meer zo respectloos over vrouwen. Vroeger was het veel erger. Toen zei mijn moeder wel eens: 'Je praat wel héél neerbuigend, jongen. Moet dat nou?' Mijn vader hoorde de Straatmixes, en zei me eens: 'Zoon, het klinkt gewoon alsof je seks tekort komt.'" Twan grijnst en besluit: "In tegendeel."
 
Slapeloze Nachten verschijnt 10 mei bij Top Notch. Diezelfde dag spelen ze in een uitverkocht Paradiso, op 16 mei staan ze in Tivoli, 17 mei in Effenaar, 25 mei in Paard van Troje en op zaterdag 15 juni op Pinkpop.