#PP13 30 Seconds To Mars charmeert met zebraman

Pompeuze Hollywoodrockers pakken het grote veld in

Atze de Vrieze ,

De meisjes vooraan gillen hard, maar niet zo hard dat ze daadwerkelijk boven het geluid van de band uit komen. Daar heeft 30 Seconds To Mars wat op gevonden: er staat gewoon vast wat gegil op tape. Ach, andere bands hebben hun achtergrondvocalen scherp staan op de laptop, of een essentiële sample. Voor deze band is de beleving cruciaal. Daar draait alles om: de show.

CONCERT:
30 Seconds To Mars, Pinkpop Mainstage, zaterdag 15 juni 2013

MUZIEK:
Het is Jared Leto menens. De band van de Hollywoodacteur bestaat inmiddels alweer vijftien jaar en reist met een pompeus vierde conceptalbum en een flinke productie langs de festivals. Ook achter het podium vervult de band de rol van rocksterren overigens voorbeeldig: het vrouwentoilet in de backstage wordt nog snel even omgetoverd tot exclusief plashok van de sterren, en fans staan uren in de rij voor een snapshot-ontmoeting. Precies de sterallures die we van deze mannen willen zien.

PLUS:
Oooooooh wat is-ie leuk! Ooooh mijn god wat leuk! En wat staat dat pak hem goed. Een beetje gek, maar goed. Precies op maat. Nee, ik heb het niet over Jared, maar over de jongen in het zebrapak, de fan die de show mag stelen. Leto haalt hem het podium op tijdens 'Search + Destroy', en zonder hem belachelijk te maken, tovert hij het hele veld een glimlach op het gezicht. Ach, natuurlijk is Leto zelf de perfecte man. Met dat lange haar, keurig gewassen en precies wild genoeg, een zonnebril waarin het complete Echelon weerspiegelt. Die tanden, als een kudde blatende schapen. Onder zijn jas is al te zien dat de zijkant van zijn perfect vallende hemd open valt. Och, natuurlijk komt een uitgebreide omschrijving van Leto's fysieke verschijning ver voor alles. Want muzikaal bakt hij er weinig van, toch? Nou, dat valt eerlijk gezegd reuze mee. De frontman is veel beter gaan zingen en ook de band is uitstekend in staat het grote veld te bespelen. Even terug naar de zebraman. Doet-ie slim, Leto. Hij weet ook wel dat de meisjes veruit in de meerderheid zijn bij zijn aanhang. Deze uitgebreide focus op een mannelijke aanhanger is een schot in de roos voor de beeldvorming.

MIN:
Natuurlijk, de eerste helft van de show heb je een redelijk sterke maag nodig om de pompeuze emoprog met veel te grote statements over het leven te doorstaan. 'This Is War' (het sein voor het loslaten der ballonnen) bijvoorbeeld is een tenenkrommende slogansong. It's the moment of truth, and the moment to lie. The moment to live and the moment to die. The moment to fight, the moment to light. To fight, to fight, to fight! Tuurlijk, jongens. Maar met een beetje goede wil zijn nieuwe single 'Do or Die', 'Conquistador' en het dansbare 'Up in the Air' gewoon prima liedjes. Voor 'Do or Die' neemt de band op tour een videoclip met livebeelden op. Leto zwaait met de rood-wit-blauwe vlag, en je ziet dat hij precies weet welk shot hij vandaag moet pakken op de grote filmset die Pinkpop heel even is. Grappig trouwens: zelfs het fotomomentje na 'City Of Angels' staat netjes op de setlist vermeld, maar grote hit 'The Kill' (in akoestische versie) moet wegens tijdgebrek geskipt worden. Dat zal de fans - ahum, de familie - pijn doen.

CONCLUSIE:
ABC'tje: 3voor12 + 30 Seconds To Mars = 3. Mis. De redactie was heden unaniem over de vermakelijke en zelfs sympathieke prestatie van Jared Leto en co. Wij willen ook een handtekening, maar wel op onze bil!

CIJFER:
7