#MM13: De Platenkoffer van Rats On Rafts

"Ik denk dat we na ons tweede album een dubplaat gaan maken"

Willem van Zeeland ,

David Fagan van Rats on Rafts pakt zijn platen in voor een nachtelijke dj-set in Rotown tijdens Motel Mozaique. Op de vintage Dual audio set van zijn vriendin laat hij 3voor12 alvast vijf platen horen waar hij heel veel zin in heeft vanavond.

Ranking Dread - Stylelily (Lots Of Loving) (7")
David gaat lekker veel reggae draaien. Misschien niet het eerste genre dat je zou verwachten van Rats On Rafts, maar wel muziek die ook heel erg hip was rond 1980, de periode waarin veel voorbeelden van Rats On Rafts hun beste platen maakten. "Ranking Dread zat in Londen. Hij was gevlucht uit Jamaica, waar hij schijnbaar rond de dertig mensen had vermoord. Des te vreemder dat hij een nummer maakt over Lots Of Loving. Deze gast heeft niet eens een band achter zich, hij zingt gewoon over een singletje heen. Als je het hard draait lijkt het net alsof er iemand in je kamer karaoke staat te zingen. Deze gaat altijd heel goed op de dansvloer."

Harry Merry - Australian Sun (7")
David heeft net de nieuwe single van de Rotterdamse cultheld/singer-songwriter Harry Merry te pakken. "Harry is een soort vriend van ons geworden. We komen hem vaak in de kroeg tegen, meestal in de Voigt. Zijn nieuwe single vind ik echt heel erg goed, er zit zelfs een draaiorgel in. Ik had niet verwacht dat hij dit zou doen. Het heeft wel echt een groove, en dan komen die vage Harry-ritmes erin. Ik weet niet zeker of mensen hierop willen dansen, maar ik denk van wel."

The Men - Oh Yoko (Album Track)
"The Men vind ik de beste live band ooit. Helaas heb ik ze laatst niet kunnen zien in Paradiso. Ik heb nog aangeboden om daar te draaien, maar daar heb ik nooit een reactie op gehad. Dit is zo'n bak herrie, rechttoe rechtaan in zij meest primitieve vorm, maar wel perfect uitgevoerd. Leuk om deze te draaien vanavond, want het is zo'n liedje dat mensen helemaal niet trekken. Hiermee zet je echt iedereen op het verkeerde been. Dat moet ook wel eens gebeuren natuurlijk."

Kiem - Keam (album)
Kiem mag natuurlijk niet ontbreken. Rotterdamse helden van Rats On Rafts die van dit album het nummer Money Man al eens coverden. "Dit ken ik via Hans van de platenzaak Hans Tweedehands achter Rotterdam CS. Hij tipte me dat dit de beste muziek is die ooit in Rotterdam is gemaakt. Money Man is natuurlijk altijd feest, maar ik draai ook graag andere tracks van dit album, zoals Short Memories en Clear It Up. Deze muziek is ook echt zo Rotterdams: het ijzer, het accent, het swingt, het is industrieel en feestelijk tegelijk. We kennen ze inmiddels vrij goed. Ze zien er op de hoes uit als 80ies Feyenoord hooligans, maar het zijn echt superaardige gasten."

John Maus - We Must Become The Most Pitiless Censors Of Ourselves (album)
Wat hier nog aan toe te voegen? Nog iets uit de 80? Nee iets van nu, John Maus. Maar toch: "Dit heeft een volkomen over the top 80s sound. John Maus staat ook in mijn top 10 van beste concerten ooit. Het is net als Ranking Dread ook een soort karaoke act, maar dan in 80s discostijl. Het heeft veel te veel reverb en delay en het is lekker naar beneden gepitcht. Ik hou daar wel van hoor: The Beatles, Pink Floyd, Dr Alimentado: GALM! Liefst analoog. We zijn nu bezig met het nieuwe Rats On Rafts-abum en ik denk dat we daarna een dubplaat gaan maken."