12van3voor12: Mozes and the Firstborn op Eurotour met Unknown Mortal Orchestra 12van3voor12: Mozes and the Firstborn op Eurotour met Unknown Mortal Orchestra

Dromen komen uit met Lowlands en uitverkochte clubtours

, Ingmar Griffioen

12van3voor12: Mozes and the Firstborn op Eurotour met Unknown Mortal Orchestra

Dromen komen uit met Lowlands en uitverkochte clubtours

Ingmar Griffioen ,

Zomer! En dus tijd om de tussenbalans op te maken: hoe staat het met de 12van3voor12, de twaalf acts die het volgens ons in 2013 gaan doen? De Eindhovense jongens van Mozes and the Firstborn spelen zoveel dat er voorlopig geen tijd is om aan nieuwe releases te werken. Nu is het geslaagde debuutalbum ook pas een half jaar oud. Bovendien is net een uitgebreide Europese tour met Unknown Mortal Orchestra bevestigd. Eerst staan ze op Lowlands: "Alles wat we ons ten doel hebben gesteld lukt allemaal; uitverkochte eerste clubtour en Lowlands is gewoon een droom. Dit is best wel onwerkelijk."

In maart verscheen de debuutplaat van Mozes and the Firstborn en om te stellen dat de Eindhovense garagerockers nu flink oogsten, zou een flink understatement zijn. Bassist Corto Blommaert is er nog een beetje beduusd van. "Dan word je opeens op de radio gedraaid. Ik had dit wel gehoopt, maar je komt toch uit Nederland en probeert de verwachtingen te temperen." Dat de groep nu heel veel kan spelen, vinden de jongens allerminst erg. "Sinds de oprichting in 2010 speelden we al veel. Toen zijn we een periode bezig geweest met de plaat en moesten we de shows even afhouden. Daarna konden we weer spelen en hebben we het met beide handen aangegrepen."

De belangstelling beperkte zich niet tot Nederland. Mozes and the Firstborn deed onder meer tours met The Growlers, Two Gallants (twee stuks) en FIDLAR, waarbij Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië werden aangedaan. Blommaert: "We hebben best veel in het buitenland gespeeld. We hadden ook een nieuwe tourbus gekocht en die moest goed worden ingereden. De koppeling van de vorige bus ging naar de klote op de terugweg van een show, stonden we op een Duitse parkeerplaats..."

Idolaat van Alamo Race Track op Lowlands

In november gaan ze voor dertien shows met Unknown Mortal Orchestra op pad, zo werd vanochtend bekend. Die tournee voert ze verder dan ooit door Europa. Zo speelt Mozes dan voor het eerst in Spanje, Tsjechië, Slowakijke en Hongarije. "Dit voor ons een belangrijke tournee qua aantal landen en hoofdsteden; we staan in Rome en een paar dagen later in Madrid en Barcelona."

Maar de eerstvolgende show is toch echt Lowlands op 17 augustus. "We hebben voor het eerst in drie jaar tijd gezegd dat dat we allemaal één volle week niks met de band gaan doen; geen shows in het weekend ons om helemaal op te kunnen laden voor Lowlands. We hadden het er met z'n allen over op een barbecue; over hoe we vroeger idolaat van Alamo Race Track waren en ze vervolgens op Lowlands zagen. Misschien zijn er straks ook wel jongens die ons in Paradiso hebben gezien en ons dezelfde status toedichten. Ik bedacht me hoe absurd het is, dat wat begon als een hobbyband zo van invloed kan zijn op mensen."
 

Ook Reeperbahn en Berlijn op het programma
Na het festivalseizoen in Nederland, trekt de band nog even door naar Duitsland voor onder meer het Reeperbahn Festival in Hamburg en de Berlin Independent Night en shows in Oostenrijk en Zwitserland. "Daarna beginnen we in oktober aan onze clubtour in Nederland. Dat zijn voor ons de meest speciale shows. Mooi om te zien dat al die mensen voor ons een kaartje kopen. We hebben er erg veel zin in. Het gaat sowieso allemaal heel erg snel. Als het zo doorgaat, komen we er opeens achter dat we zestig zijn..."

Mozes and the Firstborn speelt 17 augustus op Lowlands, 24-8 op Huntenpop, 14-9 op Breda Barst. De clubtour begint op 11 oktober in Melkweg, Amsterdam.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12