Hollandse Nieuwe van de Maand: The Real Youth

Festivalband met fonkelende folk-liedjes tot electropop

Paul Bijkerk ,

The Real Youth is dé nieuwe kanshebber om eclectische festivalsensatie van 2013 te worden. Het duo Cynthia (17) en Jonas (27) vormen de basis voor het op de 80s geïnspireerde geluid van de band. Met gelijkenissen van Of Monsters and Men tot MGMT is de band niet te labelen onder één genre. Indiepop, electrorock tot folk gecombineerd met synthesizers. Dankzij dit brede scala is The Real Youth bestempeld tot Hollandse Nieuwe van de maand maart.

Het begon allemaal in het voorjaar van 2012 in een studio in een lege fabriekshal in Zuid-Limburg: Jonas en Cynthia kwamen met een groep bij elkaar om te jammen in een studio van tien bij vijf meter. Wekelijks werden er continu nieuwe nummers gespeeld voor een select groepje wat zich ontpopte tot een steeds groter publiek. De feestjes werden zo uitbundig dat het steeds meer een festivalsfeertje kreeg: van dertig fans tot zo’n 1500 man. 'Wij willen een festivalsfeer adopteren en overdragen op het publiek.' Jonas vertelt enthousiast dat de feesten tot 8 uur in de ochtend door gingen, alle taferelen die zich hier afspeelde staan centraal voor de belevenissen van de jeugd anno nu. 'The Real Youth is vrij vertaald naar de manier waarop de ‘echte jeugd’ in de lege fabriek de feesten beleefd.' De fabriek die omgedoopt werd tot Engine House moest in september sluiten.

Frontman Jonas heeft een conservatorium-achtergrond, en besloot na 3,5 jaar zijn studie jazz-pianist links te laten liggen en zijn eigen muzikale pad te volgen. Jazzfusion, een stroming waarbij synthesizers veel werden gebruikt, was een inspiratiebron voor hem. Opgegroeid met muziek van Led Zeppelin tot Herbie Hancock heeft Jonas een zeer brede muzieksmaak die doorsijpelt in de tracks van het eclectische The Real Youth.

De nieuwste track 'We Are' is te luisteren als opener van de Hollandse Nieuwe-sampler. The Real Youth sloeg de handen ineen met engineer Greg Calbi, die onder andere samenwerkte met grote namen als Paul Simon, Bon Iver en Foster The People. In april zal de eerste EP verschijnen met de track ‘We Are’.