Hollandse Nieuwe 42 maand lang op de Luisterpaal

Sampler met 15 verse maatjes afgetrapt door Hollandse Nieuwe van de Maand When We Are Wild

Tekst en samenstelling: Ingmar Griffioen ,

De Hollandse Nieuwe nog niet volgroeid? Bij 3voor12 zit die gewoon volvet op de graat. Een week voor de officiële start van het haringseizoen trekken we vast een vaatje voor je open. Het 42e tonnetje bevat vijftien kakelverse tracks, afgetrapt door een set van de betere pop- en rockliedjes waartussen we de nieuwe The Kik vermoeden. We hebben drie hele fraaie verstilde tracks, waaronder een broeierige van de nieuwste Subroutine signing, de nieuwe hiphop-weg van Macro en een tweetal dance-tracks die helemaal anno 2014 zijn. En veel meer uiteraard. Hollandse Nieuwe 42 staat de hele maand op de Luisterpaal en je vindt alle info en links in dit artikel.

De Hollandse Nieuwe van de Maand komt uit Friesland en maakt aanstekelijke, schone folkpop. Meer over When We Are Wild lees je hier. De Tilburgse punkrockers van The Sidekicks stappen na vijf jaar over van Engels op Nederlands en meteen op indierock met naar eigen zeggen poëtische teksten. Opname kan beter, maar je hoort er de bravoure en hooks van The Kik in. Indiepop en collegerock uit Leeuwarden van Mundo Park, die best eens naar Britse voorbeelden als The Kooks en Arctic Monkeys luisterden. My Friend Television heeft net de EP af. De Groningse band rond cartoonist Ricky van Duuren herbergt drie decennia ervaring en Subroutine brengt de EP uit. Op deze single hoor je Brenda Bosma van Spilt Milk.

Deon Custom is een pas 21-jarige producer uit Dordrecht, die net zijn eerste langspeler Ametrine op het Amsterdamse Basserk Rec uitbracht (pres. vrijdag in OT301!). Deon goochelt met trap, andere moderne elektronica en een gejaagde, maar warme fuzzy saus. Meer elektronica en deels in dezelfde hoek, komt van (Rutger) Marsman uit Venlo. En van producer Pim van de Werken, die zijn aanstaande Jesus & the Christians EP kickstart met het bijzonder geëngageerde Copyright Kills Kids In Africa (zie clip). De Eindhovense rapper Macro(nizm) is terug met een nieuwe groep en ook met De Nuance zorgt hij voor prima hiphop.

Twin Shades kennen we van de Popronde-selectie, waar ze een van de betere groepen uit de garage-categorie waren, en een van de groepen die met psychedelische rock (en pop) stoeit. Verslavend! Ook Popronde-waardig zijn de vier punk 'n roll-meiden van Cheap Thrills, die uit volle borst "My Beaver Likes Wood" schreeuwen. Dat is dan ook de titel van de EP. Wonder is precies dat. Dit Friese zestal rond songwriter Marije de Vries maakt mooie, een tikkeltje donkere sprookjessongs. Liefhebbers mogen ook Jane Blue & The Hunters opzetten, een bijzonder muziek-film collectief dat in juli debuteert met het album The North en ijle zang koppelt aan uitgeklede filmische muziek.

Valour Up Twice maakt stevige indierock, soms bluesy en psychedelisch of post-rockend. Met leden uit Utrecht en Brabant brachten ze in mei debuutalbum Kill Your Darlings uit. Mannheim doet dat een maandje later: 20 juni. De Gelderse band is wat dwarser en bestaat sinds 2012 uit ex-DNRWAYF en Dead Neanderthals leden.

Van deze sampler zie je When We Are Wild, Twin Shades, Wonder, Mannheim en Cheap Thrills + vele andere Hollandse Nieuwe artiesten en nog veel meer moois zie je dit najaar op de Popronde.

Tracklist Hollandse Nieuwe 42