Hollandse Nieuwe 39 maand lang op de Luisterpaal

Sampler met 19 verse maatjes en twee vette bonussen!

Tekst en samenstelling: Ingmar Griffioen ,

Als Hollandse Nieuwe 39 een ding laat zien is het wel dat er verdraaid veel goede popsongs worden gemaakt in Nederland! We hebben zelfs Boring Pop voor je. En HN 39 voorziet ook in de betere poppy rock, toegankelijke hiphop, lichtvoetige folk, vernietigend gitaarwerk en... Friese fierljep dubhop! We hebben weer negentien verse talentjes voor je aan de haak geslagen en toppen die af met twee grotere vissen in de vorm van de internationaal aan de weg timmerende bonusacts Nobody Beats The Drum en Paceshifters. Je vindt alle info en links in dit artikel!

Tendens: veel goede pop- en rockliedjes

Duidelijke tendens in alle Hollandse Nieuwe inzendingen en tips van onze scouts voor deze maand: pop en rock in goed in elkaar stekende liedjes. Minder frivole folk en kiezelharde dance ditmaal, maar wel drie beste hiphop-tracks (houd die pas 17-jarige mc Ares in de gaten!) en tamelijk experimentele uitingen: stuwende arty pop uit Rotterdam (Boring Pop), gefreakte female-fronted punk in het Nederlands, Duits en Engels (het Utrechtse Lola Montez) en dus de bijzondere Friese bijdrage van Kapitein Kooistra Ft. Auke Tjibbe die dubsteppen en hiphoppen over Fierljeppen. Plus: rootsy zigeunermelange van Maison du Malheur en rock'n roll/trash van The Teardrops met (one man trash band) Ottoboy in de gelederen.

In dezelfde sfeer: opzwepende 'orgelsaxbasdrum-trash' uit Deventer van Wilhelmfreddie. Mooie folk komt er van het nieuwe damestrio Snowapple (debuteert 25 maart op V2 Records) en de Amsterdamse Yori Swart, die de 29e haar nieuwe EP lanceert. Voor de betere pop- en rockliedjes raden we naast de Limburgse HN van de Maand The Real Youth de nieuwe Amsterdams-Haagse band velvvet aan, het Brabantse Live It Out en twee bands met meer kilometers op de teller: Dudettes uit Groningen en Liquid Snow uit Nijmegen. Destroyer of Worlds komt weer uit Eindhoven, nu niet van The Sugarettes, maar van de nieuwe doom/sludge aanwinst Kaligoh. Plus: Extreme death metal voor je kiezen van het Noord-Hollandse Divine Sins.

De dubbeldikke uitsmijters van de maand op weg naar de VS
Ze stonden 3 jaar terug op de allereerste Hollandse Nieuwe sampler: Paceshifters. Straks spelen de jonge rockers op SXSW (en morgen bij 3voor12 Radio) en leveren ze de bonustrack. Ook op weg naar grote Amerikaanse avonturen zijn de mannen van Nobody Beats The Drum, die hier minstens zo avontuurlijk geremixt worden door producer Spag Heddy.