#ESNS13: Serieus Mister & Mississippi preekt met pathos

Meeslepende folksongs in een feesttent

Sjoerd Huismans ,

Het is een belangrijke show voor Mister & Mississippi en dat merk je aan de band. De vier staan duidelijk op van de zenuwen op het podium. Het gaat hard met de Utrechtse band, de opstapjes naar het succes volgden elkaar in rap tempo op. Deze showcase op Noorderslag moet de volgende tree worden in aanloop naar het debuutalbum.

GEZIEN
Mister & Mississippi, Noorderslag, Oosterpoort Patio, 12 januari 2013
 
MUZIEK
Een van de 12van3voor12 artiesten van 2013. De band omschrijft zijn eigen muziek als 'Een folky en ambient bandje uit Utrecht dat gewoon mooie liedjes maakt'. Wel een bandje waarmee het snel is gegaan. Ze begonnen als schoolband op de Herman Brood Academie, wonnen de Amsterdamse Popprijs, waren een van de sensaties van de Popronde en stonden in het voorprogramma van Blaudzun en Patrick Watson. Dat alles zonder een debuutplaat, maar die komt er nu snel aan: 28 januari.
 
PLUS
De gitarist is goed op dreef als de band sommige nummers laat ontsporen in post-rockachtige uitbarstingen. Bij afsluiter 'Northern Sky' is dat het meest het geval, zelfs de Sigur Ros vioolstok komt om de hoek kijken. De ambient is een goede toevoeging aan de verder vrij rootsy songs van Mister & Mississippi. Wat opvalt is hoe serieus de muziek van Mister & Mississippi is. En vol pathos. Iets waar je van moet houden, maar voor wie tegen een refrein van ‘Oooo Faaaaather foorgiive mee whaaat haaave III dooone’ kan, is dit nu al een band van formaat.
 
MIN
De Patio-locatie is een soort feesttent op een binnenplein van het Oosterpoort-complex. Niet de ideale locatie voor drie kwartier dodelijke ernst. Hoewel het voorste deel van het publiek geregeld geïrriteerd omkijkt en een welgemeend ‘sssssssshhhh’ laat horen blijft het behelpen. Zo’n plek waar je verwacht ieder ogenblik een welgemikte beker bier tegen je achterhoofd te krijgen. Muzikaal is het een minpuntje dat de muziekopleiding die de bandleden hebben gevolgd er waarschijnlijk toch toe leidt dat het allemaal wat braafjes is. Ook de hardere stukken met veel percussie blijven keurig binnen de lijntjes, elke zanglijn is loepzuiver en de hard-zacht-dynamiek is iets te voorspelbaar.
 
CONCLUSIE
Mister & Mississippi bewijst vanavond zijn status van grote belofte. Een retestrakke showcase op een moeilijke locatie met een sceptisch industriepubliek. Geen makkelijke opgave, maar de band slaat zich ondanks de aanvankelijke zenuwen met verve doorheen. Wat rauwer randje zou Mister & Mississippi niet misstaan.
 
CIJFER
7,5