#BKS13: Best Kept Secret: Hoe ziet het eruit? #BKS13: Best Kept Secret: Hoe ziet het eruit?

Fotoverslag vanuit een lommerrijk Beekse Bergen

, Bas van Duren

#BKS13: Best Kept Secret: Hoe ziet het eruit?

Fotoverslag vanuit een lommerrijk Beekse Bergen

Bas van Duren ,

Het was tot voor kort het domein voor liefhebbers van harde dance: Het evenemententerrein van Safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, dit weekend de plek voor liefhebbers van indie, hiphop en experimentele muziek. Met een matige weersvoorspelling dreigde het festival letterlijk in het water te vallen, maar bij de eerste impressie valt het alleszins mee en ligt het terrein er verzorgd en mooi aangekleed bij.

Het best bewaarde geheim van Nederland staat naar eigen zeggen in Hilvarenbeek. Een dorp om de hoek bij Tilburg. Tussen de twee plaatsen in bevindt zich Safaripark Beekse Bergen waar al jaren diverse festivals als hardstylefeest Decibel Outdoor en autofestijn AutoMaxx plaatsvinden. Het zal de gemiddelde bezoeker van Best Kept Secret vrij weinig zeggen, want met vierwielers of ex-gabbers heeft BKS niets te maken. Dat is al vanaf de hoofdingang duidelijk met een grote stroom mensen van diverse pluimage. Kleurige outfits overheersen; een verademing onder de grauwe wolken die in de Brabantse lucht hangen.

Een grote stalen constructie met de naam van het festival verwelkomt de bezoekers. Op de letters is al wat roest verschenen. Regenen doet het op de vrijdagmiddag niet, al blijft het dreigend. De afgelopen paar dagen heeft het wel lopen hozen en dat is enigszins te zien. Modderpoeltjes zijn her en der te vinden, maar het wordt niet heel vervelend. De organisatie heeft lopen strooien met zaagsel en dat heeft effect gesorteerd. De grootste plassen liggen in de bosjes aan de zijkant van het terrein. Daar staan de winkeltjes, schommels geknoopt in bomen en wie goed zoekt, kan zelfs een speeltuintje ontwaren. Het struikgewas helemaal aan de rand biedt voldoende soelaas voor stelletjes die heimelijk nog een groter geheim willen maken.

De lucht op het terrein is vervuld van goed eten. Er is voor elk wat wils, van pizza's tot guerrilla grill's en van veganistische soepen tot kroketten van Angus runderen. De geur is te ruiken tot ver op het veld bij Stage 1, het grootste openlucht-podium. Daar past ruim 10.000 man voor en het is dit weekend het podium van onder andere Arctic Monkeys, Damien Rice en Sigur Ros. Van een ander kaliber is Stage 2, het grootste overdekte podium. In een flinke tent past ongeveer 4000 man. Meteen om de hoek is de entree voor iedereen die met een dagkaart binnenkomt. Nog nooit gezien dat festivalbezoekers zo snel bij een podium zijn.

Dan Stage 3, de kleinste broer van het stel. Daar kun je met duizend man genieten van de kleinste acts en heeft het podium een groot voordeel tegenover de rest: het ligt mooi naast het meer waarlangs al een aantal mensen lui wegdommelt in het gras. En oja, er is nog een vierde podium dat verscholen is in een hoekje. Daar vormen een aantal containers een gebroken cirkel waar je in kan stappen. Dj St. Paul is daar baas, programmeur en artiest. Onder andere Nobody Beats The Drum komt daar een dj-set doen en Caïro Liberation Front zou komen optreden, maar een kameel die niet binnen mag komen, gooit mogelijk roet in het eten. Daarover later meer.

Best Kept Secret gooit het duidelijk op de intimiteit. Doordat het terrein beperkt is gehouden, is het moeilijk om mensen voor lang kwijt te raken. Het is verzorgd: op drank zit statiegeld, dus iedereen is gemotiveerd om de bekers terug te komen brengen. Medewerkers lopen rond met een vuilniszak en knijper om alles wat is weggeslingerd op te ruimen. Het geluid is goed en helder, de zon blijft weliswaar het grootste geheim van vandaag, maar zolang de regen wegblijft en de voorspelling voor zaterdag uitstekend is, zal niemand reden hebben om te klagen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12