#ADE13: Noisia Invites sloopt mannenavond in de Melkweg

Het is de avond van circle-pits en zweterige mannen

Tim Schakel ,

Het lukt maar weinig feesten om uitverkocht te raken tijdens ADE. Voor Noisia Invites is dit geen probleem. Buiten de Melkweg staan er behoorlijk wat mensen die nog hopen kaartjes te bemachtigen. Wanneer je bij deze avond bent geweest, weet je waarom deze avond zo populair is. Vanaf 'Neosignal' vliegt het dak eraf, en dit blijft zo tot het einde van het feest. Overal zijn circle-pits, en vliegen de drankjes door de lucht. Noisia Invites is misschien wel hét feestje van ADE.

Dat het storm zou lopen voor de party van Noisia was te verwachten. Afgelopen maart hadden ze al uitverkochte clubnachten, en op 5 Days Off in 2012 was het feest een groot succes. En ook deze editie ziet er veelbelovend uit met een moordende line-up met o.a. I Am Legion, Neosignal, Kill The Noise en Black Sun Empire. De ogen van vanavond zijn vooral gericht op de eerstgenoemde act: een samenwerking tussen Noisia en de Engelse rappers van Foreing Beggars.

Maar eerst is het tijd voor Neosignal. Wanneer zij iets voor middennacht beginnen, wordt er door een groot deel van het publiek al flink gedanst. Naast de vele 'echte' mannen zijn er ook mensen in tijgerpakjes aanwezig. Mode? Of zijn ze ergens in de aanbieding? De eerste pits worden tijdens de Duitse tunes al gevormd en de stemming zit er goed in. Dit publiek heeft geen warming-up nodig. Dit belooft wat voor de rest van de nacht!

Dan is het tijd voor I Am Legion. Onlangs brachten ze hun titelloze debuutalbum uit. Vandaag spelen ze uiteraard veel materiaal van die plaat. Waaronder de gloednieuwe single 'Make Those Move'. Het optreden is indrukwekkend, de lichtshow is mooi en de rappers jutten de massa flink op. De grote zaal is op een gegeven moment een massale pit. Ondanks het brute geweld is de stemming uitstekend en helpen de mensen elkaar zodra er iemand valt. Het hoogtepunt van de show is wanneer het nummer 'Smack My Bitch Up' van The Prodigy wordt gedraaid. I Am Legion sloopt op dit moment de Melkweg. 

Wanneer het optreden van I Am Legion klaar is, snakt het publiek naar frisse lucht en water. Massaal verlaat iedereen de grote zaal, waar de gevoelstemperatuur op dit moment 40 graden is. Richting de kleine zaal wordt de temperatuur alleen maar hoger. 'Waar moeten we heen?' zie je iedereen denken. Bij Alix Perez in de grote zaal is het wat rustiger, maar de mensen die er zijn gaan keihard. In de kleine zaal, die wel vol zit, geldt hetzelfde. Eigenlijk kan je wel stellen, dat het overal losgaat. Dit blijft ook zo de rest van de nacht. 

De geur in de Melkweg wordt er in de loop van de nacht niet beter op door al het zweet. Maar wat maakt het ook uit, want het is tenslotte een mannenavond. Inmiddels is Black Sun Empire begonnen in de kleine zaal. De ruimte is op dat moment een grote liefdevolle puinhoop. Een van de beste acts van de nacht. In de grote zaal is Kill The Noise bezig. Er is een flinke buzz gaande rondom de dubstep dj, die op het label zit van Skrillex. Hij heeft het naar zijn zin en laat het publiek sit downs doen en 'he ho' zingen. Alles kan vannacht. En alles werkt ook nog eens.

Annix heeft inmiddels de kleine zaal succesvol afgesloten en het einde van de nacht nadert. Iedereen trekt naar de grote zaal waar The Upbeats draaien. Er is overigens weinig te merken dat het feest bijna afgelopen is, want nog steeds is het bomvol. De laatste circle-pits worden gevormd en de mensen die nog willen crowdsurfen pakken hun kans. Wat een feestje. Dit wordt nog maar is bevestigd door het meisje dat haar schoen zoekt, die ze ergens in de loop van de avond is verloren. Noisia Invites is dé party van ADE. Een uitputtingsslag van jewelste, maar het is het helemaal waard. De Amsterdamse marathon is er niks bij.