#ADE13: Baskerville heeft Blaudzun niet nodig om te overtuigen

Ook zonder sterrenparade lekker solide show van Haarlemmers

Tim Schakel ,

Het nadeel van een plaat maken met gastartiesten is dat ze vaak niet mee doen met de liveshows, door verplichtingen met hun eigen band. Vandaag dus geen Blaudzun, Torre Florim, Bombay Show Pig, Iwan van Amersfoort en Tessa Douwstra. Maar gelukkig heeft Baskerville ze niet nodig om te overtuigen in de Sugar Factory. Met Sue the Night en Alex Krottje van Heist hebben ze bovendien uitstekende vervangers in huis. Een prima show, waar weinig op aan te merken valt.

HET CONCERT:

Baskerville, Sugar Factory, vrijdag 18 oktober 2013, Amsterdam Dance Event

DE ACT:

Baskerville (Bart Possemis en Thijs van der Klugt) maakt dansbare elektrorock met onder meer invloeden uit de hiphop. Op hun eerste plaat Disco Biscuits is de muziek rauw en agressief. Op het nieuwe album Strongroom, dat overigens Album van de Week is geweest bij ons, is er meer ruimte voor dromerigheid. Het is dan ook meer een luisterplaat. Baskerville speelt vandaag werk van het eerste album, maar het meeste komt van de nieuwe plaat Strongroom.

HET NUMMER:

De beste song van de avond is 'Black Out'. Normaal gezongen door Mathias Janmaat van Bombay Show Pig, maar vandaag dus door Alex Krottje en hij doet dit met verve. Zijn stem past zeer goed bij deze track. Het schijnt dat dit de volgende single van Baskerville wordt. Dat moet ook haast wel, met zo'n sterk refrein. 

HET MOMENT:

Het moment dat de zaal echt tot leven komt is bij 'Devils Town', afkomstig van het debuutalbum. De energieke song breekt de boel open. Het publiek op ADE wil gewoon knallen en dat kan bij deze smerige song. Het laatste nummer 'Times' had ook een goede optie geweest voor hét moment, want deze track komt live nog beter uit de verf dan op de plaat.

OOK OPMERKELIJK:

'Gun for Hire' is dé track van Strongroom. Maar hoe komt dit nummer over zonder Blaudzun op het podium? Natuurlijk mis je hem wel, want hij is iemand met persoonlijkheid en heeft een karakteristiek stemgeluid. Zo'n iemand vervang je niet 1,2,3. Alex Korttje doet het echter prima en het nummer blijft nog steeds overeind. Dit bewijst hoe sterk dit liedje van Baskerville is. En natuurlijk dat Krottje een prima zanger is.

HET PUBLIEK:

Waarschijnlijk veel Haarlemmers en bekende gezichten van de band bij de kickoff van de Album Tour. Het publiek is een mix van jonge, knappe dames en hippe heren. Vooraan wordt er fanatiek gedanst en de mensen in het midden doen aan het einde van het optreden ook vrolijk mee.

HET OORDEEL:

Een zeer solide show van Baskerville. De nummers van de nieuwe plaat klinken soms exact als de plaat. Zeker de instrumentale tracks. Met het kleine verschil dat de drummer en bassist met hun live-spel voor wat extra levendigheid zorgen. De gastartiesten Sue The Night en Alex Krottje vervangen Torre Florim en co. uitstekend. Klein minpuntje is het nummer 'Fruitfly', want voor rapper Iwan van Amersfoort, van Gotcha!, is geen vervanger vandaag. De rap komt rechtstreeks van het bandje. Maar dat mag de pret niet drukken. Bart Possemis en Thijs van der Klugt zijn klaar voor hun tour.

DE FOTO: