3voor12 bespreekt Album van de Week (31): AlunaGeorge 3voor12 bespreekt Album van de Week (31): AlunaGeorge

Bliepjes-bubblegum-R&B van Body Music slaat als zomer in de bol

, Timo Pisart

3voor12 bespreekt Album van de Week (31): AlunaGeorge

Bliepjes-bubblegum-R&B van Body Music slaat als zomer in de bol

Timo Pisart ,

Even waren we bang dat de zomer ons in de bol was geslagen, dat de hitte onze hersenpan dusdanig had gekookt dat we onszelf massaal op een inhoudsloos bubblegum-plaatje hadden gestort. Maar prikt u eens door die kauwgom-bel van AlunaGeorge heen: daar zit geen gebakken lucht in, maar interessante producties en onorthodoxe songstructuren. Body Music is 3voor12 Album van de Week.

Opgepast: de eerste keer dat u Body Music van het Britse duo AlunaGeorge opzet, klinken de zwoele elektronische popliedjes wellicht té suikerzoet en behapbaar in de oren. De liedjes zijn mieters catchy en singles Attracting Flies en Your Drums, Your Love hadden al aardig wat airplay op de landelijke radio. In eerste instantie zouden ze zelfs kunnen worden afgeserveerd met dat verschrikkelijke predikaat 'gelikt', als een modern destillaat van de R&B die uw buurmeisje eind jaren '90 zo graag draaide: van Destiny's Child en Janet Jackson via Mariah Carey naar Janet Jackson en Ashanti. Wij citeren graag even het refrein van het aanstekelijke Superstar: "He's a superstar in his own home, in his own home." Da's toch perfect om thuis in de spiegel mee te playbacken met een haarborstel als microfoon?

Waarom uw scribent de liedjes van AlunaGeorge dan toch zo goed trekt? U zou het aan de zomerhitte kunnen wijten, maar nu de temperaturen weer dalen bekoelt onze liefde voor Body Music nog niet. Er is namelijk iets raars aan de hand met de lichtvoetige bubblegum-R&B van AlunaGeorge. Wat dacht u van die Gameboy 2.0-bliepjes, het signatuur-geluid dat vrijwel ieder liedje terugkomt? En van die sophisticated dubby subbassen, die onder de producties doorglijden maar nergens overdreven of plat worden? Het is nog een heel eind naar de experimentele elektronica van Flying Lotus en Hudson Mohawke - die AlunaGeorge als inspiratiebronnen opvoert - maar de producties op Body Music zijn wel degelijk onconventioneel en steken intelligent in elkaar. Het blijft popmuziek, maar het is niet platgewalst met compressors zoals de hoofdmoot van de hitlijsten, er is ruimte overgelaten om te ademen en tegelijkertijd is het leeuwendeel van Body Music verdomd dansbaar.

De weg voor Body Music werd vrijgemaakt door het eveneens Britse Disclosure. Niet alleen omdat ook zij de hitlijsten bestormen met intelligente dance, maar vooral omdat hun hit White Noise de vocalen herbergt van Aluna Francis, inderdaad de helft van AlunaGeorge. De andere helft van het duo heet, u raadt het al, George Reid. Die razendslimme producties komen inderdaad van zijn hand, en vervelen nergens. Sterker nog: van ons had Aluna iets vaker haar mond mogen houden om de ruimte te geven aan de ijzersterke synthmelodieën. Juist doordat de zang telkens op de voorgrond staat (ja, het is en blijft een popplaat) is Body Music net een tikkeltje te langdradig met maar liefst veertien songs (de deluxe-editie herbergt er zelfs 19!). Maar eerlijk is eerlijk: voor de 'indie-R&B'-fetisjist die weer eens ongegeneerd in de spiegel wil playbacken zonder aan credibility te verliezen, is er deze zomer maar één plaat, en dat is Body Music.

Body Music van AlunaGeorge kwam gisteren uit via Universal en is te beluisteren in de 3voor12 Spotify App.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12