3voor12 draait (week 6): Nick Cave and the Bad Seeds, METZ en Kendrick Lamar 3voor12 draait (week 6): Nick Cave and the Bad Seeds, METZ en Kendrick Lamar

3voor12 Album van de Week is: Unknown Mortal Orchestra - II (Jagjaguwar/Konkurrent)

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 6): Nick Cave and the Bad Seeds, METZ en Kendrick Lamar

3voor12 Album van de Week is: Unknown Mortal Orchestra - II (Jagjaguwar/Konkurrent)

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Geen i.v.m. Zeroes Request

3voor12 Album van de Week
Unknown Mortal Orchestra - II (Jagjaguwar/Konkurrent)

3FM Album van de Week
Geen i.v.m. Zeroes Request

3FM Megahit
Geen i.v.m. Zeroes Request

Top 5:

1. Nick Cave and the Bad Seeds - Push The Sky Away (Mute/Pias)
"Wat een venijn weer in die teksten, dit keer koeltjes gebracht. In de kracht van zijn leven." (Atze de Vrieze)
"Een veel introverter werkje dan je van zijn recente (Grinderman)-platen gewend bent." (Timo Pisart)

2. Kendrick Lamar live in de Melkweg 07-02-2013
"De kleine rapper imponeert door zichzelf niet te overschreeuwen en geduldig zijn klasse-materiaal uit te serveren." (Atze de Vrieze)
"Bijzonder om te zien hoe het publiek vanaf minuut 1 uit zijn hand at. Binnenkort terug te zien op 3voor12." (Stephan van Peursem)

3. METZ live @ Paradiso en Merleyn
"Een fakkin brute no nonsense punk-noise-rock explosie!" (Ingmar Griffioen)
"Een half uur durende catharsis, een keiharde klap vol op je muil." (Timo Pisart)

4. Beyonce live bij de Super Bowl
"Die veertien minuten waren zo strak, overweldigend en atletisch dat ze haast een robot leek." (Atze de Vrieze)

5.  James Blake - Retrograde (single, Universal Republic)
"Alles wat Jamie Lidell niet lukt. Wat een plaat. Punt." (Menno Visser)

Menno Visser draait:

Hadouken! - Levitate (single, Surface Noise Records)
Of de heer Visser de koptelefoon even wat zachter wil zetten...NEE! Te gekke track die na een minuutje echt losbarst. Tijd voor een dansje op Britse punkdance voor vijftienjarigen.

Thao & The Get Down Stay Down - We The Common (Ribbon/Domino/V2)

Sinds de Luisterpaal me wees op het vorige album van Thao & Mirah ben ik de stem van Thao gaan waarderen. Nu weer een album met haar eigen band, effe freaky folk f(v)oor Feist-fans.

James Blake - Retrograde (single, Universal Republic)

Alles wat Jamie Lidell niet lukt. Wat een plaat. Punt.

Ingmar Griffioen draait:

METZ live @ Paradiso bovenzaal, 04-02-13
Zo timide en braaf als METZ off stage is, zo wild en opwindend is het Canadese trio on stage. Het materiaal van het debuutalbum (+ 1 nieuwe track) leidt in Paradiso dan ook tot een fakkin brute no nonsense punk-noise-rock explosie!

Killer Mike live @ 013, 08-02-13
"We are here to get drunk, we are here to get fucked up and we are here to do some rap songs together. Now do we understand eachother?!" Killer Mike laat er geen misverstand over bestaan: he came to rock de 013 kleine zaal en als je van oldskool hiphop houdt en weet wat goed voor je is, dan kom je naar voren en doe je mee. Vuist in de lucht, hand op het hart: respect. Wat een baas, wat een groot performer.

The Machine/Sungrazer - The Machine & Sungrazer Split (Elektrohash)

Waaaaaaaanzinnig lekker luistervoer op de Luisterpaal van The Machine & Sungrazer! En in die zin niet heel verrassend, maar ditmaal doen de Rotterdamse en de Limburgse stonerbands het samen op 1 schijfje met ieder drie beste tracks. Haaaaaaaarslaaaaaaaan!

Timo Pisart draait:

METZ live @ Merleyn, 05-02-13
Een half uur durende catharsis, dat was de show van 't Canadese Metz in een uitverkocht Merleyn. Een keiharde klap vol op je muil. Een weergaloos opwindende, slopende set vol noisepunkers waar het gas niet eenmaal werd teruggenomen. Precies waar ik zin in had.

Night Beds - Country Sleep (Dead Oceans/Konkurrent)
Wat is de drieëntwintigjarige Winston Yellen een nachtegaaltje, zeg. Hij heeft een zangerige stem om u tegen te zeggen, en die benut hij ten volste (vaak zelfs a capella!). Naar verluid heeft ie, terwijl hij dieper dan diep in de put zat, het oude huis van Johnny Cash betrokken om daar dit prachtige debuut vol pastorale folk op te nemen. Deprimerend is Country Sleep inderdaad, veelal zelfs pathetisch, maar vooral ook een garantie voor kippenvel.

Nick Cave and the Bad Seeds - Push The Sky Away (Mute/Pias)
Even dacht ik dat Nick Cave alleen maar bozer en gemener werd, maar Push The Sky Away is een veel introverter werkje dan je van zijn recente (Grinderman)-platen gewend bent. Inderdaad, de platenhoes doet anders vermoeden, maar Push The Sky Away staat vol zielenroerende ballades. Zonder te verliezen aan venijn, overigens.

Atze de Vrieze draait:

Kendrick Lamar live in de Melkweg 07-02-2013
Ja, we kunnen allemaal wel onze hand opsteken als Kendrick Lamar vraagt wie hem vanaf dag 1 volgde, maar de lakmoesproef volgt direct: de Amerikaanse rapper doet veel oude tracks, en opvallend veel bezoekers kunnen ALLES meerappen. De kleine rapper imponeert door zichzelf niet te overschreeuwen en geduldig zijn klasse-materiaal uit te serveren. Binnenkort te zien op 3voor12.

Nick Cave and the Bad Seeds - Push The Sky Away (album, PIAS)
Nick Cave's nieuwe album staat haaks op zijn vorige (en al helemaal op die twee razende Grinderman platen), maar het is bepaald geen slappe balladplaat. Wat een venijn weer in die teksten, dit keer koeltjes gebracht. In de kracht van zijn leven.

Beyonce live bij de Super Bowl
Een reclamespotje van veertien minuten in de rust van de Super Bowl, iets beters kon Beyonce zich niet wensen als kick-off van haar wereldtour. Die veertien minuten waren zo strak, overweldigend en atletisch dat ze haast een robot leek. Daardoor had het misschien minder dynamiek dan een echte show van de diva, maar het deed velen (en ook mij) in de rij plaats nemen voor de Ziggo Dome shows.

Stephan van Peursem draait:

Kendrick Lamar live in de Melkweg 07-02-2013
Relaxed, gecontroleerd en heel erg goed. Fijne kale hiphopshow waar bij beats en flow centraal stonden. Bijzonder om te zien hoe het publiek vanaf minuut 1 uit zijn hand at. Binnenkort terug te zien op 3voor12.

Darkstar – News From Nowhere (Warp/V2)
Plaat die zich steeds meer in mijn hoofd nestelt. Van kleine, sfeervolle elektronische luisterliedjes tot wat meer beat georiënteerde songs. Voor fans van Tunng en het rustigere werk van Animal Collective

Unknown Mortal Orchestra live in Paradiso 07-02-2013
Psychelische retro happening van jewelste. Erg knap was dat de juist rustigere nummers de hits waren die je bij de les hielden, terwijl de jams je lekker lieten wegdromen. Strakker en meer gefocust dan Foxygen de dag ervoor in Bitterzoet, alhoewel die show juist door de weirdheid misschien wel vermakelijker was.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12