3voor12 draait (week 21): Jacco Gardner in Paradiso, Shannon and the Clams en Le Guess Who 3voor12 draait (week 21): Jacco Gardner in Paradiso, Shannon and the Clams en Le Guess Who

3voor12 Album van de Week is: Parquet Courts

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 21): Jacco Gardner in Paradiso, Shannon and the Clams en Le Guess Who

3voor12 Album van de Week is: Parquet Courts

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
 
3voor12 Album van de Week
 
3FM Megahit
 

Top 10:

1. Jacco Gardner live in Paradiso, 22-5-2013
"Prachtig concert van Jacco Gardner die zijn sound nu echt helemaal heeft staan." (Willem van Zeeland)
"Wat een groei heeft de band doorgemaakt de afgelopen maanden." (Atze de Vrieze)

2. Shannon and the Clams - Dreams in the Rat House (Hardly Art/Konkurrent)
"Heerlijke sleazy zielvolle lo-fi rammelende ultracatchy [neemt een hap adem] garagepop met flirts naar R&B en jaren '60 psychedelica." (Timo Pisart)
"Voor de broodnodige Californische inslag, in afwachting van de Hollandsche zon...." (Ingmar Griffioen)
"Zeer vrolijkmakend plaatje." (Stephan van Peursem)
"Frontman van The Growlers heeft er een zusje bij!" (Paul Bijkerk)

3. Le Guess Who May Day in Utrecht, 18-5-2013
"
Wat een hoop toffe shows op een avond zeg." (Stephan van Peursem)
"Een van de beste muzikale avonden van 2013. Nu al." (Christiaan Walraven)

4. Editors: co-host in 3voor12 Radio
"Twee gast-dj's die je niet iedere avond in je show hebt. Roosmarijn maakte weer een mooi en opvallend radio uurtje, haar status als Koningin van de Avondradio waardig." (Menno Visser)

5. Laura Marling - Once I Was An Eagle (V2)
"De onbetwiste topplaat van deze week is toch echt Once I Was An Eagle." (Timo Pisart)

6. Parquet Courts - Light Up Gold (album)
"Heerlijk eigenwijze, dwarse popliedjes, gezongen door twee leadvocalisten, nu eens punky dan weer liefelijk." (Willem van Zeeland)

7. Thee Oh Sees - Floating Coffin (album, Castle Face/Konkurrent)
"Wat een plaat zeg, grenzeloze energie, een zeldzaam gevoel voor groove, heerlijk vuil gebracht." (Atze de Vrieze)

8. Co La - Moody Coup (Mexican Summer/Software/Bertus)
"Bizarre samplepop en elektronica met daaroverheen vaak een van mijn favoriete stemmen van het moment." (Stephan van Peursem)

9. Disclosure - When A Fire Starts To Burn
"Dit wordt een dikke hit." (Paul Bijkerk)

10. No Ceremony - Hurtlove (single, PIAS)
"Mysterieus trio uit Manchester. Ergens tussen dance, luisterpop en producerssnoepjes. Apart." (Menno Visser)

Timo Pisart draait:

CocoRosie - Tales of a Grass Widow (City Slang/Konkurrent)
Hopelijk is het eindelijk eens duidelijk: CocoRosie is meer dan twee gekke zusjes die graag een snor op zichzelf kliederen en met kinderinstrumenten 'grappige' liedjes maken. Dit is a) waanzinnig goed in elkaar gestoken muziek die mijn pet ver te boven gaat en b) gaat écht ergens over. Om precies te zijn: de nog altijd matige stand van de vrouw in de wereld. Hele bijzondere plaat van twee artiesten die wat te zeggen hebben.

Shannon and the Clams - Dreams in the Rat House (Hardly Art/Konkurrent)

Nog 'n vrouw met een puik plaatje in de aanbieding: dit trio rondom Shannon Shaw maakt heerlijke sleazy zielvolle lo-fi rammelende ultracatchy [neemt een hap adem] garagepop met flirts naar R&B en jaren '60 psychedelica. Voor liefhebbers van alles wat Burger Records voortbracht.

Laura Marling - Once I Was An Eagle (V2)
Maar de onbetwiste topplaat van deze week is toch echt Once I Was An Eagle. Het vierde album van Laura Marling is een heus meesterwerkje. Met haar drieëntwintig levensjaren klinkt Laura Marling als een volwassen vrouw die de wereld gezien en doorgrond heeft en daarmee alle wijsheid in haar stembanden heeft gevangen. Intieme tijdloze folk, en het is een kunst hoe Marling haar liederen zo organisch aan elkaar heeft verweven.

INGMAR GRIFFIOEN draait:

Savages live @ Lido, Berlin, 17-05-13
Het eerste bezoek van Savages aan Berlijn viel samen met mijn eerste aan Lido, een soort Melkweg (oude zaal) van Berlijn. Savages was daar helemaal op haar plek. Het dameskwartet verkeert in topvorm en stoomde een uur door met donkere, gedreven post-punk, pulserende elektronica en flarden noise. Ik stond het hele concert aan de grond genageld naar 'dark angel' Camille Berthomier (Jehnny Beth) te staren.

Oblivians - Desperation (album, In The Red/Konkurrent)
Memphis garagerockers Oblivians zijn terug! Ruim 15 jaar na de vorige plaat vlammen ze er weer ruw, bluesy en punky op. Greg Cartwright, die later met o.a. Reigning Sound hele fijne platen maakte, heeft het nog altijd: het talent om gruizige garage te verpakken in sterke soulvolle liedjes.

Shannon and the Clams - Dreams in the Rat House (album, Hardly Art/Konkurrent)
Voor de wat luchtiger garage (sixties, pop en psychedelica) pak je dit fijne plaatje van Shannon and the Clams uit Oakland erbij. En voor de broodnodige Californische inslag, in afwachting van de Hollandsche zon...

WILLEM VAN ZEELAND draait:

Jacco Gardner - Paradiso - Amsterdam (concert/video)
Prachtig concert van Jacco Gardner die zijn sound nu echt helemaal heeft staan. Mooi ook dat we het met 3voor12 mochten opnemen in Paradiso. De concertvideo is nu terug te zien.

Parquet Courts - Light Up Gold (album)
Een sensatie op SXSW, nu eindelijk in Nederland uit en daarom ook terug op de Luisterpaal: Light Up Gold van Parquet Courts. Heerlijk eigenwijze, dwarse popliedjes, gezongen door twee leadvocalisten, nu eens punky dan weer liefelijk. Een van de leukste platen van het jaar en zeker een must voor liefhebbers van Pavement en Guided By Voices. Geheel terecht gekozen tot Album Van De Week. Begin juli zijn ze live te zien bij De Wereld Draait Buiten en het Rotterdamse Metropolis Festival.

Anouk - Birds (song)
Ik vind het een prachtig lied en wat deed ze het goed in Malmo. Toch hoop ik dat Nederland volgend jaar weer een slappe hap act instuurt, zodat ik me niet meer geroepen voel om een hele avond Songfestival uit te zitten.

MENNO VISSER draait:

Editors: co-host in 3voor12 Radio
Twee gast-dj's die je niet iedere avond in je show hebt. Wat blijkt? Russell heeft een fantastische radiostem. En Tom haalt zijn falsetto uithalen in de prachtige akoestische liveset. Roosmarijn maakte weer een mooi en opvallend radio uurtje, haar status als Koningin van de Avondradio waardig.

No Ceremony - Hurtlove (single, PIAS)
Mysterieus trio uit Manchester. Ergens tussen dance, luisterpop en producerssnoepjes. Apart.

The Boxer Rebellion - Promises (album, Absentee/Rough Trade)
Niet zozeer hip, maar degelijk en dat is ook wat waard. Recht door het midden pop/rock, maar met passie.

CHRISTIAAN WALRAVEN draait:

Jacco Gardner live in Paradiso, 22-5-2013
Wat een zegetocht voor Jacco Gardner. Een live stream vanuit een vrijwel uitverkocht Paradiso en de beste show die ik tot nu toe van hem zag. Jacco Gardner is na een half jaar spelen live inmiddels zijn plaat overstegen en gaat in de tweede helft van 2013 nog heel veel nieuwe fans overtuigen.

Le Guess Who May Day in Utrecht, 18-5-2013
Een van de beste muzikale avonden van 2013. Nu al. Mount Eerie om 19:00 was al goed, maar met Forest Swords, The Haxan Cloak en Deerhunter werd de avond steeds beter. Thee Oh Sees was het absolute hoogtepunt, in een kolkende Tivoli gaven zij het concert van het jaar. Een absolute must see band in 2013.

London Calling Samplers vrijdag en zaterdag
Mijn favoriete Amsterdamse festivalletje London Calling gaat vanavond weer van start en ik kan niet wachten. Metz en Unknown Mortal Orchestra gaven beiden een van mijn favoriete shows van het jaar tot nu toe in de kleine zaal van Paradiso en zij mogen zichzelf nu bewijzen in de grote zaal, maar daarnaast kijk ik ook erg uit naar Charlie Boyer and the Voyeurs, Drenge en Mykki Blanco. En vooruit: ook naar de rest eigenlijk.

ATZE DE VRIEZE draait:

Jacco Gardner live in Paradiso 22 mei 2013
Kleine Jacco wordt groot. In januari had bijna niemand van hem gehoord, nu trekt hij met zijn sixties pop de Paradiso goed vol. Wat een groei heeft de band doorgemaakt de afgelopen maanden. Erg goed.

Thee Oh Sees - Floating Coffin (album, Castle Face/Konkurrent)
Na de ronduit lyrische reacties vanaf Le Guess Who eindelijk maar eens tijd genomen voor de nieuwe Thee Oh Sees. Wat een plaat zeg, grenzeloze energie, een zeldzaam gevoel voor groove, heerlijk vuil gebracht.

Various Artists - After Dark 2 (Italians Do It Better)
Wat, zes jaar geleden alweer? After Dark 1 was in 2007 een start, het begin van een movement. Acts als Chromatics en Glass Candy waren klaar om de hipsterwereld te veroveren met hun sloom-coole advanced italo. Dat deden ze vervolgens ook, al werd het nooit echt groot. Misschien dat de opvolger daardoor jaren later nog steeds fris klinkt.

STEPHAN VAN PEURSEM draait:

Le Guess Who Mayday, 18 mei, Utrecht
Wat een hoop toffe shows op een avond zeg. En dan miste ik er zelfs nog veel. Hoogtepunten: Mikal Cronin, de 2e helft van Deerhunter en de geweldige show van Thee Oh Sees!

Shannon And The Clams - Dreams in the Rat House (Hardly Art/Konkurrent)
Zeer vrolijkmakend plaatje. 60's bubblegumpop en R&B onder een laagje gruis. Alsof het het mierzoete midden eruit geboord hebben en allen nog de vorm van de liedjes over hebben. Fijn hoor!

Co La - Moody Coup (Mexican Summer/Software/Bertus)
Bizarre samplepop en elektronica met daaroverheen vaak een van mijn favoriete stemmen van het moment: Angel Deradoorian (voormalig Dirty Projectors). Een beetje vreemd en zweverig, maar erg lekker.

PAUL BIJKERK draait:

Shannon and the Clams - Dreams in the Rat House
Je waant je met deze band weer helemaal in de sixties. Afwisselend van luchtige rythm en blues tot psychedelische pop. De heerlijke rauwe doorleefde stem van Shannon. Frontman van The Growlers heeft er een zusje bij!

Disclosure - When A Fire Starts To Burn
Dit wordt een dikke hit, UK garage, 90s acid house, plak er een label op! Ben zeer benieuwd naar het album!

Guards - Can't Repair
Vintage powerpop uit de jaren 60/70 van dit New Yorkse trio. Catchy en aanstekelijk! Dit weekend zijn ze te bewonderen op London Calling.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12