3voor12 draait week 20: 3voor12 jaarmix, Daft Punk, Vampire Weekend

3voor12 Album van de Week is: Crystal Fighters - Cave Rave

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10:

1. Vampire Weekend - Modern vampires of the city
"Wat een waanzinnig boeiende, goede en diepgaande plaat is dit, zeg!" (Timo Pisart)
"De derde plaat van Vampire Weekend is een enorme stap voor de band." (Christiaan Walraven)
"Je weet dat er eindeloos aan gesleuteld is, en toch klinkt het fris." (Stephan van Peursem)
2. Sandeman - Sandeman's 15 Jaar 3voor12 Mix
"Een geweldige "trip down memory lane" (is daar eigenlijk een
Nederlands woord voor?) (Stephan van Peursem)
"Sandeman bewijst met deze mix dat 3voor12 de meeste muziek ontdekt heeft die mijn muzikale hart de laatste jaren harder deed kloppen" (Paul Bijkerk)
3. Daft Punk - Random Access Memories
"Een plaat vol detail, waarmee die malle robots mij weer een tijdje zoet weten te houden." (Christiaan Walraven)
"Er zitten weer meesterwerkjes tussen" (Paul Bijkerk)
4. Crystal Fighters - Cave Rave
"Op papier een gruwelformulering, in praktijk aanstekelijk, optimistisch en geschikt voor de stadions. Hit na hit na hit." (Menno Visser)
5. Queens Of The Stone Age – My God Is The Sun (single, Matador/V2)
"Nu vast de steengoede nieuwe single, een ouderwetse woestijnode." (Atze de Vrieze)6.
6. Daft Punk - Doin' It Right (Theatre Of Delays remix)
"Terug in je hok, Panda Bear!" (Menno Visser)
7. Vår - No One Dances Quite Like My Brothers (Sacred Bones/Konkurrent)
"Donkere, onheilspellende Deense doompop. Meeslepend en een beetje
vreemd." (Stephan van Peursem)
8. The Dodos - Confidence (single)
"Deze nieuwe track is wat meer noisy en kraut. Zin in die plaat, die 27 augustus moet uitkomen." (Timo Pisart)
9. Chance the Rapper – Acid Rap (mixtape)
"Tofste mixtape van het moment: heel soulvol, maar geen retro 90s tape. Een naam om in de gaten te houden." (Atze de Vrieze)
10. Shuggie Otis - Special
"Vooral het heerlijke funkie loopje van het plukken op de basgitaar blijft in je hoofd hangen." (Paul Bijkerk)

MENNO VISSER Draait:

Crystal Fighters - Cave Rave
Prachtig als een band zijn sound gevonden heeft: Dancepop met een Spaans indiefolk sausje. Op papier een gruwelformulering, in praktijk aanstekelijk, optimistisch en geschikt voor de stadions. Hit na hit na hit.

Mediakermis 15 jaar 3voor12 (diverse media)
Hoe vier je als 15-jarige je verjaardag? Mooi voorbeeld van een Project X dat niet uit de hand loopt.

Daft Punk - Doin' It Right (Theatre Of Delays remix)
Fascinerend om te zien dat de vaak half affe nummers op het nieuwe overschatte Daft Punk album als schoten voor open doel ingekopt worden door de jonge garde. Terug in je hok, Panda Bear!

TIMO PISART Draait:

Vampire Weekend - Modern Vampires of the City (XL/Beggars)
Wat een waanzinnig boeiende, goede en diepgaande plaat is dit, zeg. Als je wil kun je deze nummers noot voor noot en zin na zin analyseren, want de heren van Vampire Weekend hebben er overduidelijk bijzonder veel ideeën in gestopt. Heb je daar geen zin in, dan kun je óók 'gewoon' genieten van een paar hele fijne liedjes die wat minder afropop en wat stemmiger van toon zijn. Vooralsnog mijn plaat van het jaar.

The Dodos - Confidence (single)
Nieuwe muziek van The Dodos is altijd iets om naar uit te kijken. Op eerdere platen combineerden ze stampende sambapercussie met een soort hyperactieve fingerpickinggitaren en natuurlijk die zalvende stem van Meric Long. Dat laatste is gebleven, verder is deze nieuwe track wat meer noisy en kraut. Zin in die plaat, die 27 augustus moet uitkomen.

15 jaar 3voor12
Man, wat een mooie Spotify-app (3voor12), Talkshow en radiouitzending (http://3voor12.vpro.nl/radio/3voor12radio/uitzendingen/2013/mei/15.html hadden we afgelopen woensdag. Nagenieten kan zo'n beetje overal op onze site, om het pinksterweekend (zonder Pinkpop!) door te komen.

PAUL BIJKERK Draait:

15 jaar 3voor12: Sandemans Mix
Deze heerlijke mix van Sander brengt binnen 40 minuten zo ontzettend veel herinneringen met zich mee. Sandeman bewijst met deze mix dat 3voor12 de meeste muziek ontdekt heeft die mijn muzikale hart de laatste jaren harder deed kloppen. Dank daarvoor!

Shuggie Otis - Special
Shuggie Otis, de maker van psychedelische soul en zoon van Johnny Otis (producer, disc jocky en rock 'n' roll legende in de jaren 50/60) was onder andere voor Outkast en Beyoncé inspiratiebron. Na bijna veertig jaar komt hij met een reissue van het album Inspiration Information uit 1974, plus 14 tracks met nooit eerder uitgegeven liedjes die hij tussen 1975 en 2000 opnam. Het nummer Special brengt je terug naar de jaren 70, Californische funk met een vleugje disco. Vooral het heerlijke funkie loopje van het plukken op de basgitaar blijft in je hoofd hangen. Bekijk hier het mooie verhaal achter deze vergeten man. Shuggie wil ik zeker zien op North Sea Jazz dit jaar.

Daft Punk - Random Acces Memories
Eindelijk was hij daar, het nieuwe album van Daft Punk. Genoeg over geschreven en gehoord. Ik zou hem niet van A tot Z luisteren, want er zitten een paar tracks tussen die ik toch doorzap. Maar er zitten weer meesterwerkjes tussen waaronder: Doin it right, Lose Yourself to Dance, Give life Back to music en Giorgio by Moroder.

CHRISTIAAN WALRAVEN Draait:

15 jaar 3voor12
Wat een toffe verjaardag. Eigenlijk veel leuker wanneer je met de hele redactie tegelijkertijd jarig bent, dan wanneer je dat in je eentje bent op je eigen verjaardag. Meer taart en meer blije gezichten. 15 concerten op 15 sites, 3voor12 Radio, 3voor12 Talkshow, Live Request met o.a. Dazzled Kid en Ronnie Flex live in de studio, staatssecretaris Sander Dekker over de vloer en een toffe mix door Sandeman.

Vampire Weekend - Modern Vampires of the City
De derde plaat van Vampire Weekend is een enorme stap voor de band. Niet zozeer in een andere richting dan ze tot nu toe werkten, maar wel een grote stap de diepte in. Modern Vampires of the City is een waanzinnig boeiende plaat geworden, zowel voor de luisteraar die wil ontspannen als voor de luisteraar die er helemaal in wil duiken en alles wil analyseren.

Daft Punk - Random Access Memories

De meningen zijn nogal verdeeld over dit vierde album van Daft Punk. Persoonlijk geniet ik er enorm van. Uiteraard zijn delen van het album over the top, maar ten alle tijden blijft de plaat boeien en krijg ik er enorm veel zin van om een feestje te bouwen. Een plaat vol detail, waarmee die malle robots mij weer een tijdje zoet weten te houden.

ATZE DE VRIEZE Draait:

Mikal Cronin live in Paradiso 14-05-2013
De powersongs van Mikal Cronin krijgen in Paradiso een scheurende uitvoering. Goed liedje na goed liedje. En wat een aardige jongen. Zaterdag is ie terug in Nederland voor Le Guess Who in Utrecht.

Chance the Rapper – Acid Rap (mixtape)
Tofste mixtape van het moment: heel soulvol, maar geen retro 90s tape. Een naam om in de gaten te houden.

Queens Of The Stone Age – My God Is The Sun (single, Matador/V2)
Korte interviews in haastige omstandigheden zijn zelden prettig, maar ik geloof dat ik met Josh Homme van QOTSA toch wel ergens kwam. Binnenkort op 3voor12. Nu vast de steengoede nieuwe single, een ouderwetse woestijnode.

STEPHAN VAN PEURSEM Draait:

Vår - No One Dances Quite Like My Brothers (Sacred Bones/Konkurrent)
Donkere, onheilspellende Deense doompop. Meeslepend en een beetje
vreemd. Met leden van o.a. Iceage, Lower, and Lust for Youth. Lekker
hoor.

Vampire Weekend - Modern Vampires of the City (XL/Beggars)

Slimme pop zonder bedacht te klinken. Kom er maar op. Je weet dat er
eindeloos aan gesleuteld is, en toch klinkt het fris. Hele knappe,
goede popplaat!

Sandeman - Sandeman's 15 Jaar 3voor12 Mix
Een geweldige "trip down memory lane" (is daar eigenlijk een
Nederlands woord voor?). Toffe fragmenten en veel goede muziek. Op
naar de volgende 15!