3voor12 bespreekt Award-genomineerde: Applescal

Knap opgebouwde, schier perfecte symbiose van zweverige ambient en techno

Ingmar Griffioen ,

Applescal is een van de vele getalenteerde elektronica-acts die ons land rijk is. Hoewel je bij hem, met releases op het Duitse technolabel Traum Schallplatten en al een Grote Prijs-winst in 2008, ondanks zijn 25 jaren 'talent' eigenlijk door 'gevestigde waarde' moet vervangen. Mede-verantwoordelijk voor het RTFKT.net platform en eigenaar van het Atomnation label, dat de eigenwijze, deels in Berlijn wonende twintiger voor zijn tweede langspeler heel eigenwijs verkoos boven het gerenommeerde Traum. Dat betaalt zich uit in evenveel aandacht en een nominatie voor de 3voor12 Award.

Waar zijn vorige volledige plaat A Slaves Commitment (2009) nog een wat uitgekledere sound bood, opent Dreaming In Key met een warme track die nog het meest aan de tropicalia van de Chileense Duitser Matias Aguayo doet denken. Applescal maakte Boys (check die heerlijke 'Sabrina anno 2013' stemsample!) in Berlijn met Amsterdamse producer David Douglas, wiens plaat hij op zijn Atomnation label uitgaf. De vocalen worden op deze langspeler spaarzaam ingezet, maar als dan missen ze hun uitwerking geenszins: de strofe "Will you" geeft Vintage Clown / Shadow Hunters een uitermate zwoele ondertoon mee.

Sowieso heeft Pascal Terstappen, zoals Applescal echt heet, goed over de gastbijdragen nagedacht. Ook de features van Pana en Lanny May zijn helemaal raak. Wise Noise On Time (met de laatste) is een schier perfecte symbiose van zweverige ambient en techno: killertrack. De ene compositie is dromeriger dan de andere en Onetasker is niet enkel op dat gebied een uitschieter; ritmisch opzwepend opbouwend, met uitwaaierende spacey synth-lijnen, veel wisselingen, knappe overgangen en een gestaag toenemende techno-feel die vanaf tweederde absoluut niet meer te negeren is.

Dat is ook Applescals handelsmerk: bijna onderhuids aanzwellende apotheoses waar geen sirene aan te pas hoeft te komen. The Composer is dan wel weer erg abstract, maar fungeert als slimme afbouw naar het inderdaad zeer dromerige slotnummer Keep On Dreaming.

Dreaming In Key is een heel fijn opgebouwde, meeslepende en sexy plaat, die echt met iedere draaibeurt blijft groeien. Het is voor schrijver dezes een van de zeldzame elektronische albums, die werkelijk bij elke stemming past en het net zo fijn doet als opener van de zondag, als tikje bedeesde feestplaat en als nachtelijke after-soundtrack. Voltreffer! Het zou wat ons betreft zeker niet weer vier jaar moeten duren voor Applescal een opvolger loslaat. De recente Creatures EP, die hij met Ryan Davis in Berlijn voltooide, is wat dat betreft een bemoedigend signaal. Mooi remixproject ook.

Applescal is een van de artiesten die dinsdag (17 september) live te zien is tijdens de 3voor12 Award-show in de Amsterdamse Melkweg.