Jungle by Night eert Fela Kuti nogmaals met Felabration 2 Jungle by Night eert Fela Kuti nogmaals met Felabration 2

En in de toekomst met deel 3, 4, 5, 6...

, Laurence Tanamal

Jungle by Night eert Fela Kuti nogmaals met Felabration 2

En in de toekomst met deel 3, 4, 5, 6...

Laurence Tanamal ,

Na het succes van het vorig jaar opgezette Felabration, een eerbetoon aan grondlegger van de afrobeat Fela Kuti (1938 – 1997), besloten initiators Jungle by Night er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Felabration 2 maakt wederom zijn opwachting in Paradiso en staat ditmaal gepland op 12 oktober. Dit is nog geen jaar later dan de voorgaande editie die precies op Kuti’s geboortedatum gehouden werd (15 oktober).

Pieter van Exter, saxofonist van de band, is enthousiast over de herhaling van dit initiatief: “De geboorte van Fela Kuti wordt elk jaar trouw over de hele wereld en met name in Nigeria gememoreerd. Wij willen die tradities graag voortzetten met een jaarlijks terugkerend evenement.” Paradiso zal tijdens het evenement omgetoverd worden tot ‘The Shrine in Mokum’. Naast de muziek zal er ook gedacht worden aan de aankleding en voedsel, uiteraard in afrobeatstijl.

Waar vorig jaar nog zoon van Fela Kuti, Seun Kuti een ereplek op het podium innam, zal dit jaar Tony Allen deel uitmaken van de line-up. De drummer van Kuti’s beroemde Egypt 80 band zal een plek achter de drums innemen bij de band van Finse multi-instrumentalist Jimi Tenor, Kabu Kabu. Omdat Allen samen met Fela Kuti de bedenker is van de afrobeat en zelf het ritme heeft ontwikkeld staat hij bekend als ‘architect van de afrobeat’. “Wij hebben hem in december ontmoet. We stonden daar op een festival waar wij samen een nummer mochten spelen en hebben toen de kans gehad om met elkaar te praten. Toen Felabration op het punt stond om gerealiseerd te worden moesten wij gelijk aan hem denken.“

Een ander exclusief optreden zal gegeven worden door afrofunkband Bixiga 70, wat hun Europese debuut betekent. “Bixiga 70 hebben wij leren kennen door hun album, dat op vinyl uitgebracht werd door Rush Hour. Wij zijn toen getipt over een gratis album dat van hun soundcloud te downloaden was en raakten direct enthousiast.” Overige namen die deze avond van muziek zullen verzorgen zijn Atanga Boom! en Woima Collective.

Het eerbetoon aan Kuti is in het buitenland ook niet onopgemerkt gebleven. “Wij krijgen ook uit het buitenland veel positieve reacties. Het is vooral belangrijk dat zijn muziek voortleeft en niet stopt bij de jaren zestig. Het is zeker niet de bedoeling dat Felabration een herdenkingsdienst wordt, maar juist een viering van het feit dat de afrobeat nog steeds in leven is.”

Als klap op de voorpijl is Jungle by Night ook nog eens genomineerd voor de 3voor12awards met hun album Hidden. “Dat wij genomineerd zijn voor een award is te gek. Vooral omdat wij de enige band in de lijst zijn met een instrumentaal album. In eerste instantie lijkt dat niet te passen, daarom is het extra bijzonder dat wij in het rijtje genomineerden staan.”

Felabration 2 vindt plaats op vrijdag 12 oktober en wordt georganiseerd door huisband Jungle By Night, label Kindred Spirits en Paradiso.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12