Hef: "We gaan eerst knallen met Papierwerk"

Tweede album opgenomen door Killing Skills, presentatie op Buma Rotterdam Beats

Ingmar Griffioen ,

Zijn hoofd siert posters door heel Rotterdam, zijn nieuwe single Drink Van Me (met The Opposites & Sjaak) gaat richting de 100.000 YouTube-views en voor de release van Papierwerk is alles af. Hef is er relaxed onder. "Nu alleen wat interviews en dan knallen op 17 november. Ik heb er zin in. Spannend man." Dat hij zijn tweede album presenteert in eigen stad tijdens Buma Rotterdam Beats, vervult hem met trots. "Echt master dat ik Papierwerk mag koppelen aan zo'n groot evenement en het is een Rotterdam ding. Dat is sowieso master."

De nu 25-jarige rapper uit Hoogvliet, Rotterdam zette zichzelf stevig op de kaart met Hefvermogen en vooral met de rerelease van dat debuutalbum op Noah's Ark in 2010. Dat jaar was Hef aka Hef Bundy de grote winnaar op de State Awards met prijzen voor Beste Artiest, Beste Groep (BangBros met Önder en FS Green) en Beste Single. Daarna werd het druk, heel druk, met veel optredens en het was tot maart dit jaar wachten op een nieuwe release: de mixtape Kutleven. "Dat was meer een Team Vieze ding", reageert Hef, verwijzend naar zijn crew. "Als Hef drop ik Papierwerk bij Noah's Ark."

Begin september kwam de eerste Papierwerk-track los: Kluis, vergezeld van een opvallend harde clip over een overval. Zo realistisch dat mensen op YouTube kritisch reageerden: "Als je een overval doet zeg je nooit de naam van de persoon. Dat was niet egt slim." Hef reageert: "Ik weet ook wel dat je niet iemands naam moet noemen, ik rap het. Mensen die dat zeggen zijn mierenneukers. Het is gewoon een toffe clip, ik denk dat ik de eerste ben die dat zo doet in Nederland." De tweede clip volgt dezelfde verhaallijn: bij Drink Van Me stapt Hef met een sporttas met geld bij The Opposites en Sjaak in het vliegtuig. "Dat is erna, de volgende stap. Eigenlijk gaat de clip gewoon door. Eerst doen we een overval en dan gaan we chillen en genieten van die money." Dus in de volgende video is Hef aan het hangen op een tropisch eiland? "Haha, ja we zouden eigenlijk dit weekend naar Curaçao gaan."

Op Hefvermogen werkte Hef ook al met Big2 van The Opposites, broertje Crooks, Murda Turk (aka Önder) en producer Reverse. Ditmaal minder featurings: alleen Crooks, Adje en Murda Turk. "De normale gang van zaken, dit zijn de jongens waar ik het makkelijkste mee werk." Papierwerk telt wel liefst elf verschillende producers waaronder Louis Bordeaux, SoundSeduction, Ramiks en The Astronutz. "Ik vind het sowieso tof om met nieuwe producers te werken. De wat bekendere producers willen veel beslissen en zich ermee bemoeien. Die zeggen eerder 'het hoort zo, sound dit, bla bla'. Nieuwe producers kun je nog lekker kneden." Daarnaast hoopt Hef ze een zetje naar meer bekendheid te geven. De eerste featuring komt pas in het twaalfde nummer (Niet Huilen Voor Me ft. Murda Turk), maar dat is geen bewuste keuze. "Het moeilijke is om van al die liedjes de volgorde te bepalen. Ik heb het opgenomen en gemasterd bij Killing Skills in Amsterdam. Zij hebben er na zoveel cd's meer verstand van en bijna deze tracklisting doorgestuurd."

Papierwerk staat misschien wel voor "money, administratie en alles wat erbij komt kijken. Facturen, belastingen... al die bullshit. Maar eigenlijk heb ik zo'n twee jaar terug al gezegd 'Papierwerk is het volgende album', dat heb ik vastgehouden. In mijn hoofd ben ik al bezig met de naam van het volgende album, omdat het nu allemaal zo snel gaat. Ik ben nu al klaar en me aan het vervelen." Hef zoekt de uitdaging: "Ik ben nu bezig met nog zo'n mixtape. Iedereen van Team Vieze werkt aan tracks in de studio. We moeten vooral kiezen: goede volgorde, thema en artwork. Maar eerst gaan we knallen met Papierwerk. Die mixtape wil ik niet te snel droppen, maar ik wil ook niet te lang wachten. Timing is fokking belangrijk."

Hef is duidelijk over wat we van Papierwerk kunnen verwachten: een veelzijdige plaat. "Ik heb er tracks op staan voor volwassen mensen, voor kids, voor gangsta's, voor vrouwen, voor iedereen, omdat mijn doelgroep zo groot is." Inhoudelijk is het "precies wat je van Hef zou verwachten, of misschien wat minder roekeloos, wat volwassener. Ik ben geen 19 meer, maar 25. Ik woon samen en heb vaste lasten. Maar ik denk dat iedereen er om kan lachen en er wat in kan herkennen." Papierwerk schetst niet per het leven van de straat in Hoogvliet. "Het is mijn leven, op de wc, in de douche en op vakantie." Inspiratie kan dan ook overal vandaan komen. "Een ruzie met mijn vrouw of een goed gesprek met haar of mijn moeder, of iets op tv." Rapte Hef in Op Een Missie van zijn vorige album nog 'Ik ga vanavond op een missie, morgen heb ik money of zit ik vast', in Niet Huilen Voor Me is het nu: 'Ga ik vandaag dood? Niet huilen voor me, maar schiet op die mannen, laat ze schuilen voor me'. "Het is ook gangster, maar ook iets wat we allemaal meemaken, eens gaan we allemaal dood. Niet het meest smaakvolle onderwerp, maar wel hoe de wereld is."

Nadat zijn tweede plaat uit is, ziet hij een Team Vieze tour wel zitten, maar niks is nog zeker. "Vorige keer tourde ik met Kleine Viezerik en Turk en dat ging wel tof. Kijken met wie het klikt, je moet toch lange tijd backstage kunnen chillen. Dat mijn boys ook met ze chillen. Anders krijg je spanning en die dingen."

Papierwerk van Hef verschijnt op 16 november bij Noah's Ark en wordt een dag later gepresenteerd in Corso tijdens Buma Rotterdam Beats. De vorige release was nog in Rotterdam en Amsterdam. "Deze keer hebben we voor één presentatie gekozen en om die helemaal kapot te maken."