Daily Bread is met nieuw album Hollandse Nieuwe van de Maand

Met Iterum slaat de band een nieuwe weg in

Laurence Tanamal ,

12 oktober komt het nieuwe album van Daily Bread uit. De plaat zal uitgebracht worden onder de naam Iterum, wat zich van Latijn naar Nederlands laat vertalen naar 'opnieuw'. Niet geheel toevallig natuurlijk, aangezien met een nieuwe toetsenist en een nieuwe stijl er een nieuw geluid is ontstaan. Van 'Sexy Garage Dance' naar een dikker elektronisch en herkenbaar new wave geluid, zoals ook op de eerder dit jaar uitgebrachte EP The Present al naar voren kwam. Voor 3voor12 de reden om de band deze maand te bombarderen tot Hollandse Nieuwe van de Maand.

Het was voor de band duidelijk dat zij na hun debuut Well, You're Not Invited een nieuwe weg in wilden slaan. Hoe dit precies zou moeten klinken was voor henzelf ook nog de vraag. Zangeres Kimberly van der Velden legt uit: "We hadden al een nieuw album af toen we Atser Damsma (toetsenist) leerden kennen. Hij kwam met veel creatieve input die heeft geholpen om ons geluid te ontwikkelen. Veel van wat wij af hadden hebben wij met dit nieuwe idee op de gratis EP terug laten komen." Met deze hernieuwde energie gooiden zij hun oude demo's weg, cancelden de studio en gingen in overleg met hun platenmaatschappij Excelsior, die hun beslissingen steunde.

Is het dan zo dat Daily Bread al het oude werk in de ban doet? "Veel oud werk spelen wij niet meer, wij willen ons nu echt op deze nieuwe weg richten. Wel hebben wij een aantal nummers omgegooid zodat deze beter passen bij ons nieuwe werk. Deze nummers zullen wij nog wel live gaan spelen tijdens onze komende optredens."

Deze plotselinge ontwikkeling van de band is ook voor 3voor12 niet onopgemerkt gebleven. Daarom wordt Daily Bread voor de maand oktober, nadat zij in april en mei al Serious Talent bij 3FM waren, benoemd tot Hollandse Nieuwe van de Maand. "Wij vinden dit sowieso heel tof. 3voor12 heeft al veel voor ons gedaan en wij zien de site als het platform voor nieuwe muziek," aldus Van der Velden.

De cd-presentatie van Iterum (Excelsior Recordings) vindt plaats op op 12 oktober in poppodium Asteriks in Leeuwarden. De 16e staan zij in Paradiso. The River, de eerste single van het nieuwe album is via hun bandcamp te beluisteren.