Hollandse Nieuwe 35 maand lang online

Liefst 25 verse tracks op de Luisterpaal-sampler én een dikke bonus van FS Green

Samenstelling: Ingmar Griffioen ,

De Popronde zoeft nog steeds met talloze Hollandse Nieuwe-podia door het land, het Le Guess Who? Hollandse Nieuwe podium biedt eind deze maand liefst zes Hollandse Nieuwen voor nop in dB's en ondertussen vonden we tijd om weer een nieuwe lichting voor je op te vissen! En de vangst valt allerminst tegen met 25 verse maatjes aan de haak en een volvette bonus van producer FS Green, die de Hydroboyz-track Bel Me met lyrics van MocroManiac door de Moombathon-mixer haalde.

Verder zijn zoals je gewend bent de beste demo’s, EP- of albumtracks verzameld op deze Hollandse Nieuwe. Ditmaal opent de compilatie met de Amsterdams-Britse Tessa Rose Jackson, die in dezelfde Londense schoolbanken als Adele en Kate Nash muziekonderricht genoot. Onze scouts komen overal, zo ook op de Muzikantendag in Den Bosch waar de zeer Britse demo van Lookapony er bovenuit stak. Dan een hiphopblokje met de getalenteerde tiener Josbros, die hard gaat met Amsterdammer Lil' Kleine (en acht flessen) en dan Ronnie Flex, die Superlosjes doet maar zo mogelijk nog harder gaat (ook in de Grote Prijs) en door AT Bookings en TopNotch opgepikt is. Verder komt er weer veel klasse NL dance voorbij: harde dubstep van Gritt (ex-Grote Prijs-winnaar op MWM-recordings) en Android16, bass en electro van U Know & The Drill en subtielere elektronica van Slemper en Breek, die tekenen voor EP-releases op respectievelijk Kypski Music en Atomnation.

Dan vertellen we je nog dat VanDryver de nieuwe band is van Arjen van Wijk van This Beautiful Mess, dat Mevrouw Tamara een sterke, dromerige Nederlandstalige track levert en dat zij niet de enige deelnemer van de beste Singer Songwriter van NL is op deze compilatie: John Hill gaat een mooi duet aan met de pas 17-jarige (!) Chayah. Naast Ronnie Flex zijn ook Villeneuf (22-11 album-presentatie in Paradiso!) en Einsteinbarbie nog in de race voor de Grote Prijs en de ervaren Rotterdammer Mark Lotterman is net getekend door Rough Trade en presenteert 10 november zijn album in De Unie. How about ska anno 2012? Kan gewoon fris van de lever hoor, zo bewijst het Groningse Mr. Wallace. Ook gescout op een Muzikantendag is de band Cool Hand Luuk en onze tipgever van de Amsterdamse Popprijs bericht over een sterk deelnemersveld, waaruit Elenne May en Capgras hier hun opwachting maken met fraaie tracks. Ook heel fraai is het Utrechtse The Fire Harvest dat donderdag 29 november het debuutalbum presenteert op het Le Guess Who? Hollandse Nieuwe podium tijdens Club 3voor12 Utrecht in dB's. Daar speelt ook Postmodem, die een spannende release vol shoegaze, lo-fi en grunge op NON Records in de koker heeft.

Links naar meer info over alle acts vind je hieronder. Hollandse Nieuwe 35 staat nu een maand lang op de Luisterpaal.