Excelsior gaat retromania met reissue-label Re.

"Nu kunnen we eindelijk die Daryll-Ann boxset uitbrengen"

Atze de Vrieze ,

Excelsior lanceert een nieuw sublabel: Re. Het label zal zich volledig richten op heruitgaven van Nederlandse klassiekers. Eerste release wordt een heruitgave van Hallo Venray's The more I laugh, the hornier Due gets, die onder meer voor het eerst op vinyl zal uitkomen. De band was al van plan die plaat integraal live te gaan spelen. "We moeten het zelf goed en belangwekkend vinden", zegt Ferry Roseboom van Exclesior. "Je hebt zelf ook wel eens dat je misgrijpt in de kast en denkt: wat zonde dat dat niet meer te krijgen is."

Een reissue-label komt niet helemaal uit de lucht vallen. Excelsior heeft zich altijd al wel een beetje als hoeder van het verleden opgeworpen, onder meer met releases van Blue Flamingo, een verzamelaar met Nederlandse glamrock en een compilatie met klassieke tv-tunes. "Eigenlijk zijn we het aan onze stand verplicht om dat op een meer structurele manier te doen", zegt Roseboom, die voor het label samen gaat werken met layout-man Robert Muda en Jeroen van Erp van Fabrique. "Jeroen heeft ook bij heel wat optredens gestaan, daar maken we graag gebruik van. Sommige uitgaven zullen eigen ontwerpen krijgen, maar aan de beroemde navels van Hallo Venray gaan we natuurlijk niets veranderen."

Re beperkt zich zeker niet tot uitgaven uit de Excelsior-stal. Hallo Venray bracht later in zijn carrière wel werk uit bij Roseboom, maar met dit betreffende album had hij niets te maken. Dat geldt ook voor albums van The Serenes en The Tapes die op de rol staan. Meest ambitieuze project is een boxset van Daryll-Ann, die al jaren in de pijplijn zit. "Verdomme man, we willen dat al jaren, maar nu is Re er, dus nu gaan we het doen. Je moet altijd zoeken naar een goed moment. Je moet er bovendien tijd, een beetje geld en de rechten voor hebben. Die box, daar moet alles op komen, het Kelt-singletje, dat wat ooit gelicenceerd is aan PIAS, The Virgin Years, alles."