3voor12 draait (week 46): Crossing Border sampler, Unknown Mortal Orchestra, Ziggi Recado

3voor12 Album van de Week is: The Weeknd - Trilogy

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 5:

1. Unknown Mortal Orchestra - Swim & Sleep (Like A Shark)
“De psychedelische liedjesbrille van de laten Beatles, de soul van Sly Stone, de compacte bandponser van de Jimi Hendrix Experience.” (Atze de Vrieze)
“Snijdende teksten, pakkende riffjes, dit kan zomaar eens wat worden.” (Judith Laanen)
2. Crossing Border sampler
“Deze sampler belooft met Daughter, Punch Brothers en Polica dat het een mooie editie gaat worden.” (Judith Laanen)
3. Ziggi Recado EP - Liberation 2.0
“Klasse rootsreggae van Antilliaans-Rotterdamse bodem!” (Ingmar Griffioen)
4. The Brandt Brauer Frick Ensemble
“Spannende en machinale technosounds vol innovatieve percussietechnieken in een setting die er eigenlijk voor bedoeld is om klassiek en jazz te spelen.” (Laurence Tanamal)
5. True Tiger - To The Rhythm (Stripes Records/import UK)
“Meest catchy UK dubstep track van de week.” (Menno Visser)
 

Judith Laanen draait:

RipTide 3voor12 maandmix november
Zoals elke maand wacht ik smachtend op mijn maandelijkse dosis electro van de hand van dj RipTide, een beetje zoals je moet wachten op Pakjesavond. Je weet dat je gave dingen gaat krijgen, maar wat is altijd een verrassing. Ook deze maand stelt RipTide me niet teleur met o.a. een gave track van Erol Alkans protégé Daniel Avery.

Crossing Border sampler

Vanavond mogen we ons weer scharen tussen gansch hip Den Haag dat op Crossing Border afkomt in de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneelgebouw. Deze sampler belooft met Daughter, Punch Brothers en Polica dat het een mooie editie gaat worden.

Unknown Mortal Orchestra - Swim & Sleep (Like A Shark)

Collega Atze speelde me dit nummer van dit indie- en garagerocktrio uit Portland, Amerika toe. Snijdende teksten, pakkende riffjes, dit kan zomaar eens wat worden. Pitchfork bestempelde ze in april al 'Band to Watch'. Dat zullen we zeker doen.

Laurence Tanamal draait:

The Brandt Brauer Frick Ensemble
Dit weekend staat in het teken van het Crossing Border festival in Den Haag. De eerste act die ik ga zien vandaag is The Brandt Brauer Frick Ensemble; een trio dat technomuziek maakt met akoestische instrumenten. Zo maken zij spannende en machinale technosounds vol innovatieve percussietechnieken in een setting die er eigenlijk voor bedoeld is om klassiek en jazz te spelen.

The KVB – Always Then
Vorige week was ik al vol lof over de nieuwe plaat van The Soft Moon, maar dat is niet de enige band waar de liefhebber van wave dit jaar op kan letten. Ook The KVB maakt kille darkwave en zij hebben dit jaar een album uitgebracht, Always Then Genaamd. Voor de liefhebber van donkere gothic-synthesizermuziek

Mogwai – A Wrenched Vilile Rore (Rock Action/PIAS)
Deze Schotse bond is één van de pioniers binnen het genre post-rock. Dit album staat vol remixes van hun oeuvre, en niet door de minste namen. Zo hebben een aantal van mijn favoriete artiesten een bijdrage geleverd: Justin Broadrick, Tim Hecker, The Soft Moon. Zo wordt de monolithische post-rock van Mogwai omgezet naar een elektronische moes waarbij er weinig verloren gaat aan de emotionele lading die zij hun muziek mee weten te geven.

Atze de Vrieze draait:

Unknown Mortal Orchestra - Swim & Sleep (Like A Shark) (single, Secretly Canadian/Konkurrent)
Mijn eerste favoriete album van 2013 is van een Nieuw-Zeelander in Amerikaanse dienst. De psychedelische liedjesbrille van de laten Beatles, de soul van Sly Stone, de compacte bandponser van de Jimi Hendrix Experience. En dan vermomd als een lofi Shins-achtige indienend. Dit is een uitstekende eerste single van zijn tweede album.

Crystal Castles - III (Sony)

Het tweede album ging eerlijk gezegd wat langs me heen, maar deze derde van het duivelse duo vind ik weer oprecht angstaanjagend. En ja, dat is een compliment.

LCD Soundsystem vs Miles Davis
Mash-ups, daar staat het internet vol mee. Soms leuk, soms stom, in dit geval verrassend geslaagd. Iemand gebruikte de legendarische improvisatie-opnames van Miles Davis voor de Franse film Ascenseur Pour L'Echafaud over LCD's melodramatische New York I Love You, But You're Bringing Me Down.

Ingmar Griffioen draait:

The Horse Company - Calypso
Zeer geslaagde derde plaat van Zwolse bodem van The Horse Company. De rootsrock-kant is wat meer losgelaten dan op voorganger Olympus, nu treden de gitaren meer op de voorgrond. Zoals ik eerder zei: The Horse Company is terug met een kraakheldere, meeslepende rockplaat.

Perfect Fuzzbox according to Johan Gijsen
Tivoli- en Le Guess Who?-programmeur Johan Gijsen heeft de perfecte playlist samengesteld ter voorbereiding op de Fuzzbox, de bijzonder sterke zondag van Le Guess Who? waarvoor samengewerkt wordt met Patronaat, Effenaar, Vera, dB’s, Area51 and Kliko Festival. Van The Kinks en Black Lips tot Oblivians, Gories en Jay Reatard en met artiesten uit de line-up als Allah-Las, Night Beats en Ty Segall. Dit lapje tekst geldt als eerste wapenfeit in de felle strijd die hier op de redactie NU gaat losbreken om wie de Fuzzbox mag coveren.

Ziggi Recado EP - Liberation 2.0
Heb sinds het beluisteren van deze EP een week lang alle reggae- en dubplaten uit de kast getrokken en genoten van twintig tot veertig jaar oude rootsreggae. Deze nieuwe EP van Ziggi Recado hoeft daar niet voor onder te doen. Klasse rootsreggae van Antilliaans-Rotterdamse bodem!

Menno Visser draait:

Arthur Adam - Pulse (album The Music Whisperer/Rough Trade)
Kerstmis begint al vroeg met dit prachtige etherische singer-songwriter album van de erg getalenteerde Nederlander Arthur Adam. Jeff Buckley kijkt vanaf zijn wolkje vredig toe.

Ewert & The Two Dragons - Road To The Hill (single)
Het is ongelijk verdeeld in de wereld. Een band uit Estland met hun tweede bijna perfecte popsong, ja het kan tegenwoordig. Na (In The end) There's Only Love hun tweede beauty, waar ze hun concerten vaak mee afsluiten. Straks wint Andorra nog van Spanje met voetballen, van die dingen.

True Tiger - To The Rhythm (Stripes Records/import UK)
Meest catchy UK dubstep track van de week. Er zijn mensen die het raar vinden dat ik deze fijne herrie graag hard op de koptelefoon draai. Geeft me instant energie als een stuk taart…

Stephan van Peursem draait:

Tim Hecker & Daniel Lopatin - Instrumental Tourist (Software/V2)
Twee van mijn favorite producers uit de electronica/ambient hoek. Daniel Lopatin is beter bekend als Oneohtrix Point Never. Met Ravedeath 1972 (Hecker) en Replica (Lopatin/Oneohtrix Point Never) maakten ze vorig jaar albums die mijn jaarlijstje haalden. Dit jaar doen ze dat samen. Een album dat onheilspellende orkanen van geluid afwisselt met melancholische en minimale soundscapes. Spannend, meeslepend, prachtig. Zeer geslaagde samenwerking!

Legowelt - The Paranormal Soul (Clone)
Analoge techno en vreemde elektro gaan hand in hand op dit indrukwekkende album van Nederlandse producer Danny Wolfers. Peculiar Techno noemt Factmag het; geen woord van gelogen. Terecht dansalbum van de maand bij Dansen Met Delsing!

Krampfhaft - First Treshold EP (Rwina)
Krampfhaft alias Joris van Grunsven laat op deze nieuwe EP een meer ontspannen, misschien zelf wel meer gefocust geluid horen dan op zijn vorige releases. Minder harde beats, die soms zelfs richting breakcore gingen, meer subtiliteit. Relatief gezien dan; tracks als Twin Prime zijn natuurlijk gemaakt voor volle dansvloeren en hard hoofdschudden in de auto. Knappe EP!