Opwarmen voor Pinkpop (5): The Specials met video van Lowlands 2010

Op Pinkpop 1980 gingen de hekken neer

Willem van Zeeland ,

Ska was begin jaren tachtig een populair genre op Pinkpop en de laatste jaren weer. Madness speelde er in 1981 en de band keerde in 2009 terug op het festival. The Specials waren er zelfs al in 1980 en ook zij keren nu terug in Limburg. In 1980 gingen de hekken neer tijdens het optreden van The Specials en ontstond voor het podium een chaotische situatie.

The Specials is een multiraciale band uit Londen die zijn oorsprong vindt in de buitenwijken van Londen. Blanke en zwarte jongeren gaan hier naar dezelfde scholen en dankzij de Jamaicaanse migranten wordt er op de schoolfeestjes veel reggae gedraaid. The Specials brengen een combinatie van soepele Jamaicaanse ska en liedjes in de Britse traditie van The Kinks. Het blijkt een onweerstaanbare cocktail waarmee ze rond 1980 de hitlijsten bestormen.

Het optreden op Pinkpop 1980 leidt tot woeste taferelen als tijdens het concert van The Specials de hekken neer gaan, zoals te zien in dit YouTube-filmpje.

De originele bezetting van The Specials gaat uit elkaar in 1981. In de jaren negentig zijn er verschillende reünietournees, maar de bezettingen waarmee dit wordt gedaan zijn ver van het origineel verwijderd. Daar komt verandering als zanger Terry Hall zich in 2008 weer aansluit. In 2010 geven The Specials een geweldige show op Lowlands die op 3voor12 wordt beloond met het rapportcijfer 9. Het optreden op het hoofdpodium op de Pinkpopmaandag zou ook wel eens heel goed kunnen worden. Niet alleen omdat hun ska de perfecte soundtrack zal zijn bij het heerlijke weer dat verwacht wordt, maar ook omdat The Specials moeten zorgen dat ze in topvorm zijn voor hun optreden op de slotavond van de Olympische Spelen, als ze samen met Blur en New Order aantreden in het Londense Hyde Park.