Opwarmen voor Pinkpop (3): Seasick Steve, zonder hitsingle naar het hoofdpodium

Niet Bruce Springsteen, zelfs niet Jan Smeets, maar Seasick Steve is de nestor van Pinkpop 2012

Willem van Zeeland ,

Met zijn 71 jaar is Seasick Steve de absolute nestor van Pinkpop 2012. Het komt zelden voor dat iemand het zonder hitsingle schopt tot het hoofdpodium op de Pinkpopmaandag. Al helpt het natuurlijk wel dat Giel Beelen een geruchtmakende zoektocht organiseerde naar de Nederlandse Seasick Steve, ofwel de Grijze Dakduif. Je kunt hier de video bekijken van het concert waarmee hij de publiekslieveling werd van Lowlands 2011.

Altijd leuk om tijdens festivals te bekijken welke artiest het meeste leeft bij het publiek op twitter. Op de zaterdag van Lowlands 2011 scoorde de bejaarde bluesrocker Seasick Steve ineens stevig als Trending Topic in Nederland. In korte tijd is hij uitgegroeid tot een grote publiekslieveling en dat zonder noemenswaardige hitsingle. In bovenstaande video zie je hoe hij in de Grolsch-tent iedereen inpakt.

Na een lang leven als artiest in de marge werd Seasick Steve ineens gelanceerd door een optreden in de nieuwjaarsshow van Jools Holland, de jaarlijkse Hootennanny bij de BBC. In de jaren die volgen groeit Seasick Steve uit tot festivalheld in Nederland via Crossing Border in 2008 en in Engeland vooral dankzij zijn optreden op het hoofdpodium van Glastonbury in 2010. De grote Nederlandse doorbraak komt in het najaar van 2011 dankzij Lowlands, een uitgebreide clubtour en een optreden in De Wereld Draait Door.

Seasick Steve wordt helemaal een fenomeen als Giel Beelen op zoek gaat naar de Nederlandse Seasick Steve, ofwel de Grijze Dakduif. Er komt een hele parade rockers van boven de 65 voorbij in zijn radioprogramma met Papi Blues als uiteindelijke winnaar. Hier kun je de genomineerden van Giel nog eens terugzien:

www.3fm.nl/nieuws/detail/352224

Meer geinteresseerd in het echte werk? Seasick Steve speelt op Pinkstermaandag om 14.30 uur op het hoofdpodium van Pinkpop. Tot die tijd kun je je lol op met bovenstaande video van Lowlands 2011.