Pinkpop weersverwachting: droog en veel zon!

“We liggen nou eenmaal wat dichter bij de Middellandse Zee”

Sjoerd Huismans ,

Poncho’s, kaplaarzen en dikke truien kun je komend weekend lekker in de kast laten, het wordt namelijk ideaal festivalweer komend weekend. 3voor12 vroeg voor alle zekerheid aan twee weermannen hun professionele opinie: Thijs Zeelen van Meteo Limburg en Jos Hanssen van De Waerknöppele. De twee waren het echter roerend met elkaar eens: het wordt schitterend. Hoewel Hanssen wel een iets andere verklaring heeft voor het mooie weer dan zijn collega: de zuidelijke ligging van de provincie en de vele mollen in de grond duiden op een zorgeloos weekend.

Via de weerpagina van de website van de Limburgse omroep L1, waar deze maand spreuken te vinden zijn als “Vanaf de eerste mei, koe en kalf in de wei” en “Hoe harder het zonnetje schijnt, hoe sneller de kledij verdwijnt”, komen we in contact met weerman Thijs Zeelen. Volgens hem wordt het ideaal festivalweer: “Het ziet er allemaal goed uit. Veel zon, en bovendien droge lucht. Minder benauwt dus. Gisteren en eergisteren was het natuurlijk rond de 30 graden, maar dat gaan we dit jaar niet halen. De temperaturen liggen ’s middags rond de 23 tot 25 graden.” In de avonden wordt het wel wat frisser. Zeelen: “Na zonsondergang koelt het wat af door de droge lucht. Zaterdag en zondag zit je 's avonds tussen de 15 en 17 graden.”

Je poncho kun je dit jaar thuislaten volgens Zeelen: “De kans op buien is erg klein. Het hele weekend ligt die rond tien procent, dat is dus te verwaarlozen. Het hogedrukgebied in de buurt zorgt daarvoor.” Voor de zon is het wel uitkijken, denkt de weerman. “Hier in Limburg is de zonkracht het hele weekend ongeveer 7, op een schaal van 10. Dat is sterk, een onbeschermde huid kan binnen een kwartier verbrand zijn. Tussen 11 en 4 uur moet je uitkijken, rond half 2 staat de zon op zijn hoogtepunt.”

We vragen een second opinion aan Jos Hanssen, die samen met Pierre Lemmens het duo De Waerknöppele vormt. Samen zijn ze al jaren te zien op TV Limburg, waar ze op kolderieke wijze een ‘alternatief weerbericht’ presenteren. Waar Thijs Zeelen het heeft over oceaanfronten en hogedrukgebieden, heeft Jos Hanssen een andere verklaring voor het mooie Limburgse weer. “Wij wonen gewoon iets dichter bij de Middellandse Zee dan jullie daar in het noorden, dan is het iets warmer. Daarnaast heeft Jan Smeets een abonnement op ons weerbericht, dus wij geven hem gewoon wat-ie wil. Dan krijgen we vrijkaartjes voor Pinkpop Classic.” Pierre Lemmens heeft zelfs onlangs een diepte-interview afgelegd met de Pinkpop-baas, over de staat van het gras op het Pinkpop terrein. Hoewel, is dat hem wel? “Ik lijk sprekend op Jan Smeets. Ik speelde hem dus, Lemmens interviewde mij. Het grappige aan het filmpje is dat de echte Jan Smeets op de achtergrond achter een maaimachine aanloopt.”

Hanssen weet nog wel een treffende Limburgse uitdrukking die duidt op mooi weer: “Hmm, hij is lastig te vertalen… Het gaat als volgt: Zijn in mei de mollen onder de grond aan het stoten, dan heb je in juni het gazon naar de kloten. Mollen duiden op mooi weer. Ik was vorige week nog even in Landgraaf op het terrein, en dat gazon was in elk geval behoorlijk naar de kloten. Ze waren bezig mollen te vangen.  Zelf gaat Hanssen ook een kijkje nemen op het festival: “Maar alleen de maandag. Wij zijn oude rukkers, maar ook oude rockers. Dus willen we natuurlijk naar Bruce Springsteen en The Specials. Een beetje een programma voor de oudere popminnaar is het wel.”