Vanderbuyst maakt derde plaat met grootser geluid

Brabantse hardrockers touren met Judas Priest en Saxon

Sjoerd Huismans ,

Vanderbuyst, het hard-rockende powertrio rondom Willem Verbuyst (ex-Powervice) heeft net de opnames voor hun derde langspeler, met de werktitel Flying Dutchmen, afgerond. Eerder maakten de Brabanders al de platen Vanderbuyst (2010) en In Dutch (2011), waarmee ze opvielen door een old-school heavy metal geluid dat zo uit de jaren zeventig of tachtig had kunnen komen. Met twee helden uit die tijd gaat de band de komende tijd op tour: Saxon (waarvan Vanderbuyst al eerder het voorprogramma verzorgde) en Judas Priest.

Gitarist Willem Verbuyst heeft de adrenaline nog in zijn lijf als hij de telefoon opneemt. “Super!” antwoordt hij op de vraag hoe de opnames zijn gegaan. “Ik heb net tien minuten geleden mijn laatste partij ingespeeld, een solo. We hebben er elf dagen over gedaan, nu kunnen we gaan mixen.” Volgens Verbuyst is de nieuwe plaat heel anders dan In Dutch, de vorige release van Vanderbuyst. “De vorige plaat was heel kaal en rauw. We hadden alles live ingespeeld, behalve de zang. Nu gaan we voor een meer geproduceerd, grootser geluid. Luisteraars moeten niet verbaasd opkijken als ze ineens achtergrondkoortjes in de nummers horen.” Verbuyst is blij dat alles zo voorspoedig verloopt: “Ik ben in een heel positieve stemming. Het spreekt natuurlijk niet vanzelf dat je twintig dagen over een studio kan beschikken op kosten van het label, ‘ga je gang maar’ zeiden ze.”

Dat is dan ook wat de band heet. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is daar voldoende tijd voor te vinden, met twee bandleden die naast Vanderbuyst nog elders de kost verdienen. Verbuyst: “Ik ben zelf de enige die nu echt full-time met de band bezig is.” Medebandleden Barry van Esbroek (drums) en Jochem Jonkman (bas en vocalen) hebben een “redelijk flexibele” parttime baan, aldus Verbuyst. “Het is dan een kwestie van voldoende vrij kunnen krijgen.” Eigenlijk zou de gitarist nóg meer tijd aan de band willen besteden. “Het is zo gaaf om te doen. Echt onze droom.”

De werktitel van het album is Flying Dutchmen. Volgens Verbuyst geen referentie naar het spookschip uit de mythe. “Het slaat op onszelf; hoe wij van hot naar her zijn gevlogen de afgelopen twee jaar. Het is zo hard gegaan met de band.” In november komt de plaat in heel Europa uit via het Duitse Van Records. “Dat is eigenlijk zo jammer”, zegt Verbuyst. “Dan heb je net de plaat af, en dan moet je weer een half jaar wachten voordat hij uitkomt.” De band is voorzichtig met het integreren van nieuwe nummers in de live setlists. “Als we het al doen; dan hooguit één of twee nummers. Tegenwoordig met Youtube enzo moet je uitkijken niet je hele plaat weg te geven, voordat hij uit is. We kunnen ook nog voldoende teren op onze vorige plaat, die is nog vers.”

Voordat het zover is gaat Vanderbuyst staat de band in het voorprogramma van de klassieke Engelse heavy metalbands Saxon en Judas Priest. “We mogen het podium delen met onze helden”, zegt Verbuyst. “Zij hebben aan de wieg gestaan van het genre. Met Saxon hebben we al eerder een hele tour gedaan, toen is er wel een vriendschap ontstaan.” Daarnaast gaat de band de komende tijd op tour met The Devil’s Blood, de satanistische hard-rockers waarvan zanger/gitarist Selim Lemouchi een oude bekende is. Samen met Lemouchi speelde Verbuyst vier jaar lang in de band Powervice. “Het is echt ouwe-jongens krentenbrood”, zegt Verbuyst. “Het gaat een gezellig tourtje worden. Lemouchi heeft trouwens nog een solo’tje gespeeld op ons nieuwe album.

Op zondag 17 juni staat Vanderbuyst op het hoofdpodium van het Franse metalfestival Hellfest, samen met onder andere Slash, Mötley Crüe en Ozzy Osbourne. “Dat wordt ook een gaaf weekend”, zegt Verbuyst. Zaterdag spelen we nog in Nederland, en dan gaan we daarna rijden. Een heel eind want het ligt nog vrij diep in Frankrijk. De volgende ochtend openen we op het hoofdpodium. Ik denk dat we daar de rest van de dag blijven staan, na ons komen nog bands als Blue Oyster Cult, Black Label Society en Ozzy Osbourne. Weer een avontuurtje, we hebben er veel zin in.”