Mr. Polska vingert in het Pools

Deze zomer zingen we: Palec Na Klitka!

Erik Zwennes ,

Mr. Polska heeft zijn hit Vinger op de Klitter in het Pools opgenomen. De track is inmiddels een jaar uit en wist in die tijd alleen al bijna drie miljoen views te halen op Youtube. Vanwege het aanstaande EK is er veel aandacht van Nederlandse en Poolse media voor de Utrechter. Om alle mediamomenten ook van een passende soundtrack te voorzien is Palec Na Klitka vanaf nu als B-kant van single Soldaatje verkrijgbaar.

Beluister Palec Na Klitka op Spotify.

“Er kwam steeds meer vraag naar een Poolse track. Vinger op de Klitter is zo’n belangrijke release geweest voor mij. Na die track barste het los en nog steeds wordt de video belachelijk vaak bekeken”, zegt Polska. Maar een track vertalen is zelfs voor de geboren Pool niet gemakkelijk. “Alle domme shit die ik in het origineel zeg, kun je niet één-op-één vertalen. Ik moet zeggen dat ik in mijn eentje een heel eind ben gekomen, daarna heb ik de track opgestuurd naar familie en vrienden. Zij kwamen nog met wat tips een aanpassingen en daarna waren we er wel.”

“De truc is nu om de woorden helemaal eigen te maken. In plaats van ‘club’ zeg ik ‘clubberte’, zo loopt het lekker en klinkt het apart in het Nederlands. Dat soort ombuigingen zul je ook in het Pools moeten maken.” Polska erkent dat hij ook in het Pools een accent heeft. “Het is ook wel prima, dat heb ik hier in Nederland en zullen ze daar ook vast wel gaan snappen. Door alle ophef rondom het Polenmeldpunt hebben velen daar al kennis met mij gemaakt via de media.”

“Het is fantastisch dat het gekloot met rappen mij een ticket naar Polen oplevert, prachtig.” Rond het EK zal Polska vanuit Polen verslag doen voor Radio 1. Ter plekke hoopt hij nog tijd te vinden om een clip bij de nieuwe track te schieten. “We wilden eerst de oude clip gebruiken, maar dan loopt er zoveel scheef in audio en beeld, dat slaat echt nergens op.”

Naast de Oostblokaandacht, Nederlandse festivals en steeds meer Belgische boekingen gaat Mr. Polska ook nog op zomertour langs de internationale vakantiestranden. Uit onder meer Spanje stromen de boekingen nu binnen. Maar eerst de huidige Nederlandse tour afmaken. “Muziek kunnen maken is mooi, een album maken is een droom, maar dat mensen nu naar je shows komen is bizar. Aan het einde van deze tour kan ik gewoon zeggen dat meer dan de helft van de zalen uitverkocht was, dat had ik niet durven dromen.”

Inmiddels begint het bij de rapper ook al weer te kriebelen om nieuwe muziek te maken. “Toeren is vermoeiend en te gek, maar toch voelt het ergens heel onwennig. Ik heb vijf jaar lang in de studio gezeten, zo voelde het echt. Nu is dat al weer even geleden en dan ga je gek genoeg denken: ‘kan ik het nog wel?’ Studioleven is zo’n rare trance dat je je bijna schuldig voelt als dat er even niet in zit.”