Kabel: tanga’s nakken in de keuken

Nijmeegse rapper brengt debuut EP I Love Kabel uit

Sjoerd Huismans ,

Kabel, het broertje van Zo Moeilijk-rapper Rosco brengt 3 mei zijn debuut I Love Kabel uit. Op de EP krijgt hij naast zijn broer hulp van onbekenden als Poke, een Surinaamse buurtgenoot die zonder enige voorbereiding hele tracks ‘volspit’ in het Surinaams. Maar ook prominenten als Faberyayo doen een duit in het zakje, op de track Klootzakken. 3 mei komt de plaat in eigen beheer uit, maar de I Love Kabel EP is nu al te beluisteren op de Luisterpaal. 18 mei is er een releaseparty in Merleyn in thuishaven Nijmegen, met naast Kabel ook Zo Moeilijk, Team Vieze (met o.a. Hef), NoizBoiz en andere gasten.

Voor de beats op I Love Kabel zijn twee producers verantwoordelijk; Nikes (lid van Nijmeegse hiphoppioniers Zo Moeilijk) en Cirino Brown, die ook de onlangs uitgekomen Manifest EP van D.Lipps produceerde. De tracks die Nikes produceerde vallen op door harde, diepe bassen; terwijl de nummers waarvoor CB de basis legde juist soulvol zijn. De EP begint zelfs met een complete soulbeat, en in de tweede track Triple X zit een prominente soul sample. “Mijn ouders luisterden thuis altijd naar soul”, zegt Kabel. “Soul is gewoon de grondlegger van alles, van r&b tot hiphop.”

De Nijmeegse rapper is het broertje van Rosco, een ander gezicht van Zo Moeilijk. Hij heeft zich net als zijn broer aangesloten bij de Fakkelteitgroep, waarbij ook rappers als Rico, Sticks, Typhoon en Boef en de Gelogeerde Aap zitten. Toch stond Kabel er –naast productie en de nodige collabo’s – voornamelijk alleen voor. “Ik heb mijn nummers wel door Sticks laten luisteren, hij vond het flex man. Ook kreeg ik advies over hoe ik de promotie moest doen, en dat soort dingen.” Maar voor zijn teksten had de rapper geen input van anderen nodig. Kabel (stellig): “Ik zeg altijd: als je je eigen teksten niet kan schrijven, kun je er net zo goed mee kappen. Dat kun je niet maken, tenzij je P. Diddy of Dr. Dre bent. Die hebben daar wel mensen voor.”

Dat betekent niet dat I Love Kabel niet voorzien is van de nodige gastoptredens. Broerlief Rosco (die tegenwoordig optreedt onder de naam Roscovitsch) rapt mee op In De Keuken, Dans Voor Me en Klootzakken. Op die laatste track figureert nog een andere prominent: Faberyayo. “Hij was al in de studio bij Nikes en Rosco”, vertelt Kabel over de samenwerking. “Toen had Nikes deze beat opstaan, en zijn we met zijn drieën gaan pennen. Die ‘klootzakken’ in de titel zijn we zelf man, wij met zijn drieën.”

Een andere opmerkelijke bijdrage aan de EP komt van Poke, die in het Surinaams freestylet op de tracks Kamp Ras en Faya Mang. “Wat dat mannetje doet, heb ik nog nooit gezien”, vertelt Kabel, die het Surinaamse talent per toeval ontmoette: “Hij woont bij mij om de hoek. In Nijmegen wonen niet zoveel Surinamers, dus degenen die er zijn zoeken elkaar snel op. Wat Poke doet, doen die andere jongens niet; hij schrijft niks op, doet alles uit zijn hoofd. Hij is pas sinds kort in Nederland, dus kan nog niet zo goed lyrics schrijven of lezen. Maar als je hem een beat geeft, gaat hij los. Ik had Faya Mang al opgenomen, maar het nummer had nog geen hook. Toen had ik Poke gevraagd; hij spitte onvoorbereid het hele refrein vol."

Voor de track In De Keuken brengt Kabel een video uit, waarin de meerappende Rosco uiteraard figureert, en daarnaast ook Sticks. De video is gemaakt door Dimi en Madse van Kraftstoff, die eerder al clips voor Zo Moeilijk schoten. “Ik vind dat zij momenteel de wreedste clips van Nederland maken”, zegt Kabel. “Ze doen echt te gekke dingen.” De video is op twee plekken opgenomen: “Deels in een kazerne in Wageningen, en deels in een restaurant van een vriend van mij in Nijmegen. In zijn keuken, man.”

In de keuken, doekoe bakken, een beetje koken,tanga’s nakken, zo gaat het refrein. In de comments op Youtube vraagt iemand zich af of de referentie naar keukens en koken iets nieuws in de straattaal is. ‘Jebroer rapt ook al over eten koken’, aldus de comment. Maar volgens Kabel is er geen sprake van misleidende slang: “Het slaat gewoon op koken, precies zoals ik het zeg. Dat is wat je letterlijk doet in de keuken, toch?”