Into The Great Wide Open koopt tickets verhinderde bezoekers terug

Vlielands festival zet nieuwe troef in tegen zwarthandel

Sjoerd Huismans ,

Festivals en concertorganisatoren bedenken continu nieuwe oplossingen om zwarthandel van tickets tegen te gaan. Zo maakt Mojo al een paar jaar op rij illegale tickets voor hun concerten en het Lowlands festival ongeldig. Into The Great Wide Open op Vlieland bood al een marktplaats op zijn eigen site aan, waarop verhinderde bezoekers hun ticket konden doorverkopen. Nu neemt het festival het heft in eigen handen. Mensen die onverhoopt niet kunnen komen, kunnen hun ticket terug verkopen aan de organisatie, die het vervolgens zelf weer in de verkoop gooit.

Marlies Timmermans, van de organisatie van het festival: “Voor zover ik weet is dit nog nooit ergens anders gedaan. We vinden het belangrijk dat de tickets niet illegaal verhandeld worden. Vorig jaar deden we dat al met de vraag-en-aanbodpagina; dat werkte heel goed en er was veel vraag naar. Alleen hadden mensen wel een beetje een onveilig gevoel; er staat tenslotte een andere naam op het kaartje, van een onbekende tussenpersoon.” Op basis van feedback van bezoekers koopt ITGWO dit jaar dus zelf de kaartjes terug. “We nemen een stukje eigen verantwoordelijkheid”, aldus Timmermans.

Een veilig gevoel is voor een festival helemaal in Vlieland extra van belang, denkt Timmermans. “Bij ons moet je toch een bootticket hebben, en is de accommodatie duurder.” Daarom vindt de organisator dat bezoekers de zekerheid moeten hebben dat hun kaartje in orde is. “Als je er niet in komt, moet je het hele eind weer naar huis reizen. Dat is dan toch anders dan Lowlands, waar je gewoon vanuit de polder weer naar huis kunt rijden.” Timmermans denkt dat er ook dit jaar weer veel vraag gaat zijn naar tickets. Het kleine festival was binnen een ochtend uitverkocht. “We werken dus met een wachtlijst, waarop mensen zich kunnen inschriven. Vorig jaar hebben we veel aan de vraag-en-aanbodpagina gehad. Er zijn altijd wel mensen verhinderd, vanwege werk, vakantie of zwangerschap.”

Naast de festivaltickets die het festival zelf terugkoopt, blijft er voor bezoekers een marktplaats op de site om tickets voor boot en accommodatie onderling te verhandelen. “Dat is nu een ander gedeelte van de site. Op deze pagina kunnen mensen uit Vlieland ook hun bank aanbieden. Dat vinden we heel spannend; voor Vlielanders is couchsurfing een nieuw fenomeen. We zijn benieuwd hoe ze er tegenover staan.” Over het algemeen krijgt het festival positieve reacties van de eilandbewonders, zegt Timmermans: “Ze zijn er blij mee, vóór het festival gebeurde er natuurlijk niet zo veel op Vlieland. Maar natuurlijk is er ook een stukje overlast; daarom proberen we bewoners, horeca en organisaties als Staatsbosbeheer zoveel mogelijk bij het festival te betrekken. Wat ook duidelijk is geworden is dat mensen die voor het festival naar het eiland afreisden, er later vaak nog terugkeren.” Speciaal voor Vlielanders biedt ITGWO dagkaarten aan. Timmermans: “Het zijn toch mensen die niet echt voor de bands komen, maar wel eens een kijkje willen nemen.”