Hoge Raad: ‘Europese Hof moet zich buigen over downloadverbod’

Hoge Raad overweegt downloadverbod plús thuiskopieheffing

Erik Zwennes ,

De advocaat-generaal (A-G) bij de Hoge Raad, Toon Huydecoper, heeft zich gebogen over het downloadverbod versus de thuiskopieregeling en komt tot de conclusie dat het beste zou zijn als downloaden uit illegale bron in Nederland wordt verboden, maar dat er tevens een voortzetting van de thuiskopieheffing komt. Het EU-Hof moet volgens de A-G duidelijkheid verschaffen.

Webwereld wijst op deze juridisch opmerkelijke en politiek explosieve conclusie van de Hoge Raad die naar voren komt in de rechtszaak tussen stichting de Thuiskopie en de fabrikanten van lege cd- en dvd-schijfjes, verenigd in STOBI. ‘Het beste is nu dat het Europese Hof zich over deze kwestie buigt’, stelt Huydecoper. Het zou boven de pet zijn van nationale rechters en wetgevers. Het EU-Hof moet uitwijzen of de Nederlandse legalisering van downloaden uit illegale bron eigenlijk wel door de beugel kan. En zo niet, of er dan wel nog heffing kan worden verplicht op dat illegale downloaden.

Volgens de A-G heeft Den Haag de verkeerde oplossing gekozen door downloaden uit illegale bron toe te staan. Dit legaliseren had als doel dat er vervolgens een vergoeding tegenover stond in de vorm van thuiskopieheffingen op datadragers.

De Hoge Raad zal naar verwachting in september beslissen. Een conclusie van de A-G wordt door de Hoge Raad bijna altijd overgenomen, zo stelt Webwereld.