FunX gaat door onder vlag publieke omroep FunX gaat door onder vlag publieke omroep

3FM zendermanager Wilbert Mutsaers vanaf 1 januari supervisor over FunX

, Erik Zwennes

FunX gaat door onder vlag publieke omroep

3FM zendermanager Wilbert Mutsaers vanaf 1 januari supervisor over FunX

Erik Zwennes ,

Stadszender FunX blijft behouden. Vandaag tekenden de lokale omroepen van de vier grote steden samen met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een overeenkomst voor de toekomst van FunX na 2012. De zender dreigde te verdwijnen nadat het ministerie van OCW en de vier grote steden geen of minder geld beschikbaar stelden.

Interim-directeur Rocky Tuhuteru is enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen bij FunX. “Ik moet eerlijk zijn: het was een zeer lastige klus. Er zijn diverse partijen bij betrokken en mijn taak was om de feel en het DNA van FunX te behouden. Ik kan zeggen dat dit is gelukt.” Met deze stap zit de klus van Tuhuteru er op. “Mijn missie is geslaagd. Het is nu aan het bestuur en de zendermanager om het stokje over te nemen.”

3FM zendermanager Wilbert Mutsaers krijgt formeel vanaf 1 januari 2013 de supervisie over FunX. Hij wordt hiermee eindverantwoordelijke van de zender. De werkorganisatie van FunX gaat vanaf nu over in een stichting met een bestuur waarin de vier lokale en drie landelijke omroepen zitting nemen. BNN, NTR en VPRO zullen gaan bijdragen aan de programmering. Zij worden formeel verantwoordelijk voor de programma’s bij FunX.

Tuhuteru is ook enthousiast over het financiële resultaat van de onderhandelingen. De zender zal desondanks een flink deel van de ca. 5,5 miljoen op jaarbasis in moeten leveren. In de nieuwe situatie moet FunX het doen met 3,2 miljoen. “Binnen deze smallere bandbreedte zie ik mogelijkheden om zonder ingrijpende maatregelen hetzelfde te blijven doen. Harde bezuinigingen zie ik niet als strikt noodzakelijk. Dit is aan mijn opvolgers”, aldus Tuhuteru.

De interim-directeur legt uit dat het er de situatie niet naar was om te spreken over een landelijke dekking van FunX. “Handhaving en behoud stond en staat voorop, dan kun je niet gaan overvragen. Een landelijke dekking is nog steeds een aspiratie van FunX, maar is niet iets dat op korte termijn gerealiseerd kan worden.” FunX heeft een landelijke editie, die via de kabel en internet te horen is. Daarnaast is FunX op de FM in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te horen met de landelijke editie en op een aantal vaste tijdstippen lokale uitzendingen.

Jan Westerhof, directeur NPO Audio: “De publieke omroep is de afgelopen zeven jaar actief betrokken geweest bij FunX en steunde het radiostation met kennis, techniek en geld. De luisteraars én het geluid van FunX zijn voor de NPO belangrijk en alle reden om de samenwerking met de lokale omroepen te versterken. Als radioman ben ik blij dat FunX verder kan en zijn onderscheidende geluid blijft laten horen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12