Duvel: "DNA staat voor bouwstenen van leven en hiphop"

Album Duvel x Nikes komt 8 juni uit bij TopNotch

Ingmar Griffioen ,

DNA, het album dat de Rotterdamse rapper Duvel met de Nijmeegse producer Nikes maakte als Duvel x Nikes, verschijnt op 8 juni bij TopNotch. "Het wordt geen Aap-o-Theek, Puur Kultuur of Nieuwe Moves, maar echt nieuw", meldt Duvel. "Met dingen die mensen van ons zouden verwachten en dingen die ze niet zouden verwachten zoals funk." Op 2 juni presenteren ze de clip van Hoge Bomen in BIRD, Rotterdam, vandaag krijg je bij 3voor12 een exclusief voorproefje in de vorm van een speciale, gratis downloadbare, remix van Nikes.

De Nijmeegs-Rotterdamse samenwerking komt niet uit de lucht vallen. Zo Moeilijk, de Nijmeegse hiphopgroep van Nikes, Roscovitsch en Nosa, is beïnvloed door het pionierswerk met lome raps en zware beats van de Rotterdamse DuvelDuvel. Zo Moeilijk ging begin vorig jaar mee op tour met DuvelDuvel, Duvel deed mee in het nummer Jaman op het laatste Zo Moeilijk album Nieuwe Moves. Samen maakten ze de track Woei x Patta. In Nijmegen is de samenwerking tussen het duo geboren, blikt Duvel terug. "Nikes had een paar beats liggen en die heb ik even volgespit. Daarna zijn we gewoon door blijven gaan, om het weekend ging ik daarheen. We hebben veel meer tracks gemaakt dan op het album komen, wat we met de rest gaan doen zien we nog wel."

Nikes had na de release van Nieuwe Moves (2011) en de daaropvolgende tour met Zo Moeilijk productioneel de handen vrij. "Na Jaman was het vrij logisch dat we vaker met elkaar zouden gaan zitten. En ik blijf sowieso bezig, puur om mezelf uit te dagen en niet per se met hiphop." Hij bestrijdt dat Zo Moeilijk stil ligt. "Iedereen is druk met zijn solo-activiteiten. Maar al ben je solo, dan blijf je toch Zo Moeilijk, snap je?"

Er werd online al gespeculeerd waarvoor albumtitel DNA staat. Nikes: "Dat mag je raden. We liepen daar laatst wel grapjes over te maken." Duvel twitterde de opties: Doe Nooit Aardig, Dikke Negerinnen Aaien, Dag Na Armageddon en Duvel Nikes Album. De laatste dekt de lading en blijkt raak. Duvel vult aan: "Dat is de kort-door-de-bocht uitleg. DNA staat ook voor bouwstenen; bouwstenen van het leven en van de hiphop." Muzikaal valt een mix van hiphop met verrassender genres te verwachten: funk, oldskool, wat soul en rock. Eerlijke muziek, met eerlijke en eigenzinnige raps. "Ik denk dat mensen het leuk gaan vinden, meer ga ik er niet over zeggen. Ze moeten het maar luisteren en liefst kopen," lacht Nikes.

DNA bevat 15 tracks samengepakt in zo'n 45 minuten en bijna geen featurings, maar wel veel input op onder meer toetsen en zang van Eugene Latumeten (U-Gene & Oh-Jay). Wat inspireert Duvel eigenlijk, wat is er veranderd sinds Puur Kultuur in 2007 uitkwam? "Niks bijzonders. Ik ben chill, bezig met family life en mijn dochtertje, dat is het belangrijkste op dit moment. Ik word vooral gedreven door Nikes zelf, door de beats. Het draait bij mij altijd om de muziek. De zakelijke kant is niks voor mij, ik wil gewoon muziek maken. Die dingen mag iemand anders voor mij doen, daar heb ik geen trek in. Dat is ook een van de redenen dat ik terug ben bij TopNotch."

Download exclusief bij 3voor12 de track Kijk Hoe, een voorproefje op het album DNA van Duvel x Nikes. Klik met je rechtermuisknop op deze link en kies voor 'Koppeling opslaan als'.