Space Siren's gruizige shoegaze noise is niet om te pleasen

Producer Corno Zwetsloot zweert bij "ouderwets analoog opnemen"

Ingmar Griffioen ,

Space Siren brengt vrijdag het eerste full-length album uit op Subroutine Records. De groep uit Voorhout specialiseert nog altijd in de gruizige, noisy rock, maar gaat op Mr. Wagner, Please Give Us A Call wel een stapje verder; dwarser en rauwer. "We wilden een best rauwe plaat maken, niet eentje om te pleasen." Donderdag presenteren ze de langspeler in OT301, Amsterdam, ondersteund door vier bands, een dag later is het Groningse Vera aan de beurt.

Mr. Wagner, Please Give Us A Call is vernoemd naar de man die ze herhaaldelijk belden, omdat de mengtafel de geest gaf. De plaat is namelijk volledig analoog en vies opgenomen door ervaren rot Corno Zwetsloot in zijn Next To Jaap studio in Voorhout. "Dat is het nadeel van analoog opnemen he", lacht Zwetsloot, die ook bandlid is. "Dat is toch anders als je een plaat maakt op de laptop van de buurjongen. Tijdens de opnames ging de mengtafel kapot, toen hebben we een oude geïnstalleerd en halverwege fikte die ook uit. In de tussentijd hebben we duizend keer de voicemail van meneer Wagner van de automatisering van het verantwoordelijke bedrijf ingesproken: 'Please give us a call'."

Ouderwets analoog opnemen was een uitdrukkelijke wens van Zwetsloot, die sinds 1997 platen produceert voor bands als Blues Brother Castro, Green Hornet, Zoppo, Zea en Seesaw. "Ik erger me enorm aan bands die een plaat maken en dan Beat Detective van ProTools eroverheen gooien om alles, ook de BPM's, glad te trekken. Dat gebeurt nu bij ongeveer 95% van de albums, die klinken verschrikkelijk gecontroleerd en gepolijst. Zonde, meer mensen zouden dit moeten doen: gewoon zelf analoog muziek maken."

Space Siren bestaat naast gitarist-zanger Zwetsloot uit bassist Aico Turba, drummer Ineke Duivenvoorde en de van AC Berkheimer bekende zangeres-gitariste Gwendolien Douglas. "Ik ben echt superblij dat we Gwendolien gevonden hebben. Voor de EP stapte ze pas op het laatste moment in, maar deze plaat is voor het eerst helemaal met zijn vieren gemaakt. Met de hele band maken we de basis en daarna gaan Gwendolien en ik klussen. Ik ervaar een soort chemie met haar. Voor het eerst heb ik een plaat gemaakt zonder momenten die ik nog zou willen verbeteren."

Op het album paart de groep weer lieflijke zang en melodieën aan dissonante, rauwe shoegaze noise in de geest van Sonic Youth en My Bloody Valentine. Wel is de band nog een tikje dwarser, spannender maar ook minder toegankelijk. Daar schrikt Zwetsloot niet voor terug. "Toen we de plaat gingen mixen waren we even bang dat we een softe popplaat hadden gemaakt, maar als je hem hoort zul je overtuigd zijn dat die niet gemaakt is om te pleasen. We krijgen vergelijkingen met Liars, Women en Broadcast, ook bands die het avontuur opzoeken en niet de makkelijke weg." Space Siren is ook niet van het avant-gardisme "waar het vooral om de vorm draait" en maakt wel liedjes. "Ik ben er best blij mee."

Niet alleen de albumtitel spreekt tot de verbeelding. Wat te denken van nummers als You Guys Kill Me, It's Your Party (and I cry if I want to) en het aan South Park refererende Oh My God, Someone Killed Kelly. Zwetsloot is niet van plan "alle dichterlijke vrijheden weg te geven", maar vertelt na enig aandringen wel het verhaal achter Oh My God, Someone Killed Kelly: "Die is ontstaan toen we op Schotse tour bijna een Schot doodreden. Daarna bedachten we in de tourbus allerlei variaties tot we bij deze uitkwamen." Space Siren hoopt eind mei opnieuw het Kanaal over te steken. "Vorige keer hebben we Schotland en Noord-Engeland gedaan, nu gaan we proberen het midden en zuiden te veroveren. Leuk om te kijken of we ook in Londen en omstreken aan de bak komen."

Space Siren presenteert de plaat donderdag 22 maart in OT301, Amsterdam, met ook optredens van Wooden Constructions, New YX, Svetkoff Lamps en WOLVON. Vrijdag 23  maart is Space Siren gratis te zien in Vera, Groningen op de EP-presentatie van Svetkoff Lamps, waar ook Whipster en Vox Von Braun te gast zijn. Twee nummers van de 10" van Svetkoff Lamps hoor je op Bandcamp. Mr. Wagner, Please Give Us A Call staat tijdelijk op de Luisterpaal.