Kyteman nam nieuw album op taperecorder op Kyteman nam nieuw album op taperecorder op

Eind maart tweede langspeler uit: "doodeng wat men ervan gaat vinden"

, Ingmar Griffioen

Kyteman nam nieuw album op taperecorder op

Eind maart tweede langspeler uit: "doodeng wat men ervan gaat vinden"

Ingmar Griffioen ,

Net bevestigd voor Pinkpop 2012, komt Kyteman meteen met de aankondiging van zijn nieuwe plaat. 30 maart moet zijn tweede langspeler in de winkels liggen, over twee weken voorafgegaan door eerste single Mushroom Cloud. Het album komt uit op het eigen Kytopia label. "Het was even spannend of ik het wel zou halen", vertelt Colin - Kyteman - Benders lachend. "Het project bleef maar groeien. Ik heb mezelf tot een halt geroepen: ophouden met sleutelen. Er waren al een koor, een opera etcetera bijgekomen en ik vond dat ik maar eens moest gaan afronden."

Benders had heel veel moeite 'om afscheid te nemen' van het nieuwe materiaal. "De vorige was een helemaal elektronisch computeralbum. Ik heb jarenlang de tijd gehad om er rustig aan te werken, zonder dat er iemand op zat te wachten." Wat ook scheelde is dat Benders toen alleen met gastvocalisten werkte. Pax, Reazun, Omar Soulay en Blaxtar zijn ook nu weer van de partij, maar dus ook een koor en het Kyteman Orkest met onder meer drummer Bram Hakkens, percussionist Frank Wienk en een blazers- en strijkerssectie. "Ik wilde het zelfs op de oude manier doen: op een taperecorder. En dat is gelukt. We hebben met het hele orkest alles in één keer op band gezet en dat vervolgens uitgebouwd met vocalen."

De nieuwe composities zitten volgens Benders veel complexer in elkaar. "Het werd gewoon alsmaar meer. Natuurlijk wil ik teveel, maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik ben heel megalomaan als het muziek betreft. Het was ook een zoektocht naar waar de grenzen van muziek liggen." Die grenzen heeft Kyteman met zijn orkest wel afgetast, meent hij. "Beter kunnen we het niet maken." Het duurde allemaal wel wat langer dan gepland, de aanvankelijke deadline stond op december. "Toen werd het januari, eind januari, februari en nu is het dus maart. Ik was nog net op tijd voor de persing."

De eerste single, Mushroom Cloud met vocalen van Pax, is Benders nu aan het masteren. "Het is een beetje een wrang verhaal op een vrolijke manier verteld, een compacte schets van wat de uithoeken van deze plaat zijn. We hebben de koers gewijzigd: we doen minder hiphop, helemaal geen jazz meer en wilden wel teruggaan naar de energie van het orkest. Dit moet de overtreffende trap zijn, van wat we hiervoor deden. Ik ben heel benieuwd wat mensen ervan gaan vinden, omdat het een ander geluid is. Ik vind het doodeng. Aan de andere kant ben ik heel blij en trots op wat het is geworden."

Een reden om met het hiphoporkest te stoppen, was dat Benders de uitdaging miste. "Achter de composities van de vorige cd zaten vaak maar een of twee akkoorden, het was eigenlijk heel simpel. Het moest nu ook uitdagender zijn. We wilden grotere extremen: van een soort minimalisme naar 7/8 gipsy drum 'n bass. En alles ertussenin; electro-invloeden en opera. Uiteindelijk zal het heel erg aankomen op smaak. Ik denk dat sommigen het te gek en anderen het vreselijk zullen vinden. I don't care", zegt hij plots heel stellig. "Het is echt totaal wat anders."

Geen Eric Vloeimans op dit album, het gezamenlijke project Kytecrash krijgt daarop geen vervolg. "Na het hiphoporkest durfde ik een tijd lang geen stap te zetten en Kytecrash was heel tof, omdat ik weer vrij muziek kon maken en niet als frontman." De opnames vonden destijds ook in Kytopia plaats. "Het was ook een hele goede oefening om de studio te leren gebruiken. Maar ik zie dit toch wel als het echte tweede album, het vervolg op het eerste orkest."

Kyteman staat naast Pinkpop op meerdere festivals, waaronder North Sea Jazz, Dauwpop, Brabant Open Air en 7 april op Paaspop in Schijndel. Woensdag 4 april begint de clubtour met drie uitverkochte shows op een rij in Tivoli in thuisstad Utrecht. Ook De Oosterpoort in Groningen, 013, De Limburgzaal (Heerlen) en drie keer Paradiso staan op het menu, voordat The Kyteman Orchestra op 28 april de AB in Brussel aandoet. Benders is trots: "We doen alle clubs die we wilden doen en op Heerlen na is alles al uitverkocht. Dat vind ik heel tof."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12