Silence Is Sexy sluit carrière af met knaller Silence Is Sexy sluit carrière af met knaller

Dubbelalbum Modern Antiques is laatste wapenfeit

, Sjoerd Huismans

Silence Is Sexy sluit carrière af met knaller

Dubbelalbum Modern Antiques is laatste wapenfeit

Sjoerd Huismans ,

Met een klapper eindigt de Utrechtse band Silence Is Sexy zijn bestaan. Het eclectische dubbelalbum Modern Antiques komt vandaag in eigen beheer uit als pay-what-you-want download en staat op de Luisterpaal. De plaat, geïnspireerd op het klassieke The White Album van The Beatles, is verdeeld in een hardere kant (Modern) en een rustiger, sixties geluid (Antique). De plaat betekent echter tegelijkertijd het einde van de band. Volgens gitarist Pim van de Werken heeft de band al zijn mogelijkheden verkend op het nieuwe album: “De creatieve rek is eruit.”

Modern Antique is inmiddels de derde plaat van Silence Is Sexy. Het wave-achtige geluid van de eerste twee platen van de Utrechters werd vaak vergeleken met Interpol en Editors. Dat geluid laat de band op Modern Antique los: de plaat gaat veel meer kanten op. Harder en psychedelischer, zoals in David And Bathsheba, de opener van Modern. Holiday, het openingsnummer van Antique, is juist ingetogen en rijk georkestreerd. Gitarist Pim van de Werken: “We hadden nooit gedacht dat we ooit serieus iets als dit gingen doen. Alles zit erin, van punk tot synthesizers en kerkorgels. We hebben hier dik drie jaar aan gewerkt, en muzikaal vinden we het echt te gek wat we gedaan hebben. Toen we met zijn allen rustig gingen kijken hoe we hierna nog verder zouden kunnen, waren we er vrij snel uit. Het is klaar, alles hierna zou geforceerd voelen.”

De nieuwe nummers van Silence Is Sexy zullen geen live première krijgen. “Als je een eclectische plaat als deze met slechts vier personen maakt, loop je vanzelf tegen grenzen aan”, zegt van der Werken. “Het zijn geen makkelijke nummers om te vertalen naar een live optreden. Dat zou veel tijd kosten. Als we een afscheidstournee zouden doen, willen we het ook goed kunnen doen. Dat zit er niet in.”

De bandleden van Silence Is Sexy zijn namelijk druk bezet met andere dingen. Van de Werken: “Ik produceer bijvoorbeeld veel muziek voor andere bands, en speel in Eins Zwei Orchestra.” Bassist Barry Spooren werkt achter de schermen voor Incubate, en zanger Hendrik-Jan van de Wolff speelt in indierockband Montana.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12