Beiaardier Domkerk speelt vrijdag Depeche Mode voor Summer Darkness

Malgosia Fiebig opent jubilerend festival op het carillon

Ingmar Griffioen ,

De tiende editie van 'dark underground festival' Summer Darkness wordt letterlijk ingeluid door Enjoy The Silence van Depeche Mode, een van de bekendste new wave anthems. Malgosia Fiebig, de beiaardier van de Utrechtse Domkerk, laat het vanmiddag vanaf het carillon van de kerk over de Domstad schallen. De beiaardier speelt ook Qntal en Within Temptation, waarna het festival aanvangt en tot en met zondag voortduurt. 3voor12 utrecht doet uitgebreid verslag.

Beiaardier Fiebig begint om 16.00 uur met het Palestinalied van de Duitse medieval gothicband Qntal, waarna zij de grote doorbraakhit Ice Queen van Neerlands gothic-trots Within Temptation van zijn klokkenspel tovert, om dan af te sluiten met Depeche Mode's Enjoy The Silence. Vervolgens heft Tivoli-directeur Margriet van Kraats het glas op 10 jaar Summer Darkness en is het festival officieel geopend.

De jubileumeditie van Summer Darkness vindt plaats van vrijdag 27 tot en met zondag 29 juli op diverse locaties in Utrecht, waaronder Tivoli (+ De Spiegelbar en De Helling), EKKO, Domplein en Leeuwenberghkerk. Er zijn meer dan vijftig programmaonderdelen. Headliners zijn Combichrist, Suicide Commando en Joy Division- en New Order-bassist Peter Hook. Hij voert zondag in Tivoli Oudegracht integraal Closer uit, het tweede en laatste album van Joy Division.

3voor12 utrecht doet met een heel team verslag van Summer Darkness. Het volledige dossier, inclusief interviews en opwarmartikelen vind je hier.